SON DAKİKA
Hava Durumu

Vekil Türkoğlu, Gemlik'teki firmanın yol açtığı çevre sorunlarını TBMM'ye taşıdı

İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu Gemlik’te kurulu bulunan MKS Kimya Sanayi şirketinin, derin deşarj sisteminin yol açtığı çevre sorunları iddialarını TBMM’ye taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 18:06
Kaynak: Bülten
Vekil Türkoğlu, Gemlik'teki firmanın yol açtığı çevre sorunlarını TBMM'ye taşıdı

Özellikle deniz suyu sıcaklığının artmasına su altı canlı yaşamını tehdit etmesine neden olduğu ifade edilen sanayi tesisinin, kapasite arttırım talebini de sorgulayan Türkoğlu, “MKS Kimya Şirketi’nin, derin deşarj yöntemiyle Gemlik Körfezi’nden çekip kullandığı deniz suyu miktarı günlük kaç metre küptür? Bu su kaç metre derinlikten çekilmektedir, çekildiğinde suyun sıcaklığı kaç derecedir? Fabrikanın kullanımından sonra gerisin geriye yeniden denize deşarj edilen su miktarı yine günlük olarak kaç metreküptür?” sorularını yöneltti.
Türkoğlu’nun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’na

Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum tarafından, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 18-09-2024

Son yıllarda ülkemizde yaşanan; doğamız, çevremiz ve denizlerimizde ekolojik dengelerin bozulmasına neden olan hadiseler çoğalmaktadır.
Özellikle deniz suyu sıcaklığının artmasına neden olan sanayi tesislerinin, kıyı bölgelerimizde fazlalaşması ve mevcut bulunanların da kapasite arttırıma gitmeleri sonucunda yaşanan sorunun büyük boyutlara ulaşmasına sebep olmaktadır.
Medyaya da yansıyan balık ölümleri ve musilaj olarak bilinen deniz kirliliği ile ilgili haberlerin çoğalmasının nedeni de budur.
Son aylarda özellikle Marmara Denizi’nde bu tür olumsuzlukların yaşandığına maalesef sıkça tanık olmaktayız.

Buradan hareketle;

SORU 1- Bursa Gemlik’te kurulu bulunan MKS Kimya Şirketi’nin, derin deşarj yöntemiyle Gemlik Körfezi’nden çekip kullandığı deniz suyu miktarı günlük kaç metre küptür?

SORU 2- Bu su kaç metre derinlikten çekilmektedir, çekildiğinde suyun sıcaklığı kaç derecedir?

SORU 3- Fabrikanın kullanımından sonra gerisin geriye yeniden denize deşarj edilen su miktarı yine günlük olarak kaç metreküptür?

SORU 4- Aynı şekilde, kullanıldıktan sonra denize geri iade edilen bu suyun ısı derecesi kaçtır?

SORU 5- Son aylardaki balık ölümleri ve deniz canlılarındaki kayıpların, artan deniz suyu sıcaklığı ile ilgisi var mıdır?

SORU 6- Marmara denizinin pek çok bölgesinde meydana gelen musilaj adı altındaki olumsuz doğa olayının nedeni, sanayi tesisleri deşarj sistemlerinin sebebiyet verdiği deniz suyundaki sıcaklı artışı mıdır?

SORU 7- MKS firmasının, deşarj sitemi projesinin iptal davası devam etmesine karşın, kapasite artırımı talebine ne cevap verilmiştir?

SORU 8- Cumhurbaşkanı’nın balık ölümlerinin önüne geçilmesiyle ilgili çağrısıyla ilgili olarak Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?

Kaynak: Bülten

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.