SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'li Pala, Bakan Tunç'tan hükümlüler hakkında gelen cevabın eksikliğine dikkat çekti

Adalet Bakanı Tunç'un cevabına göre, hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerine erişiminde sorunlar devam ediyor. CHP'li Pala, sorularına yetersiz yanıt alarak şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 11:35
Kaynak: İHA
CHP'li Pala, Bakan Tunç'tan hükümlüler hakkında gelen cevabın eksikliğine dikkat çekti

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, geçtiğimiz şubat ayında verdiği soru önergesi ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerine erişimi ile ilgili süreçleri aydınlatacak ve kamuoyunu bilgilendirecek sorular sormuştu. CHP’li Pala, soru önergesine gecikmiş olarak 6 ay sonra ve eksik yanıt aldı.

BAKAN TUNÇ: 2023 YILINDA 3 MİLYON 115 BİN 834 REVİR MUAYENESİ, 1 MİLYON 50 BİN 879 HASTANEYE SEVK VAR.

Bakan’dan gelen yanıt üzerine açıklama yapan CHP’li Pala; “Hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerine erişiminde yıllardır süregelen ve çözülmeyen sorunlar var. Genel Başkanımız Özgür Özel’in de içinde bulunduğu, CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu, cezaevi ziyaretleri yaparak bu sorunları 2012 yılında “Hasta Mahpuslar” raporu olarak kitaplaştırmıştı. Bugün halen, milletvekillerine cezaevlerinden çok sayıda mektup geliyor, bu mektuplarda sağlığa erişim ile ilgili yaşanan sorunlar birinci sırada. Üzerinden geçen zamana rağmen, o gün raporlanan sorunların çoğu bugün hala devam ediyor. Bu nedenle Bakan Tunç’a, hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumlarında sağlığa erişimi ile ilgili yaşadığı sorunları aydınlatacak sorular sordum. 6 ay sonra cevap verildi ancak gelen yanıtlar yeterli değil.” dedi.

Bakan Tunç’a; hastanede yatan, acil servise başvuru yapan, kronik hastalık tanısı alan, açlık grevi veya ölüm orucu eylemi yapan ve ceza infaz kurumunda hayatını kaybeden hükümlü ve tutuklu sayısı gibi ayrıntılı olarak yanıtlandırılması gereken sorular sorduğunu ve bu sorularına yanıt alamadığını vurgulayan Pala; “Bakanlıklara kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmayan ancak kamuoyunun bilgilendirilmesi gereken sorular yöneltiyoruz. Bakanlar önergelerimize ya hiç yanıt vermiyor ya da eksik yanıt veriyorlar. Şeffaflık ve hesap verebilirlik demokrasilerin vazgeçilmez özellikleridir. Cumhurbaşkanlığı Hükümeti şeffaflığı da hesap verebilirliği de yok saymaya çalışıyor. Altı ay önce verilen soru önergesi ile, Bakandan yalnızca revir muayene sayısı ile hastaneye sevk edilen hükümlü ve tutuklu sayısına dair verileri öğrenebildik. Diğer sorulara bir yanıt verilmedi. Süreci izleyecek ve yürütmeyi denetleme işlevimizi yerine getirmek için uğraşmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.