SON DAKİKA
Hava Durumu

İznik Gölü'nün su seviyesi sinyal veriyor!

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Avukat Erol Çiçek, Türkiye'nin 5. Büyük gölü İznik Gölü'ndeki su seviyesindeki azalışa dikkat çekti. Çiçek, gölü koruma çağrısı yaparak, su kirliliğine ve çekimlerin durdurulmasına vurgu yaptı, gelecek nesillerin hakkına tecavüz edildiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 16:17
Kaynak: Bülten
İznik Gölü'nün su seviyesi sinyal veriyor!

Avukat Erol Çiçek İznik Gölü su seviyesinin (deniz seviyesinden) minimum işletme kotunun altına düştüğünü belirterek, “İznik Gölü su seviyesinin 83,30 metrenin altına düşmesiyle birlikte gölden DSİ pompaları, Gemlik Gübre gibi doğrudan çekimlerin durdurulması gerekmektedir. Gözle görülmeyen, fakat bilimsel tespitlere göre, İznik Gölü su toplama havzasında hem yerüstü hem de yeraltı su akışı göle doğru olduğundan; İznik ve Orhangazi ovalarında derin kuyular ve kaçak kuyularla yapılan su çekimleri de gölün beslenmesini engellemektedir. Gölün çekildiği alanların korumaya alınıp; tarıma açılması mutlaka engellenmelidir” açıklamasını yaptı.

“KORUMA BİRLİĞİ VE DSİ OLAN BİTENİ İZLİYOR”

Avukat Çiçek, “İznik Gölü Korumu Birliği ve DSİ ise, olan biteni seyretmek dışında bir şey yapmamaktadır. Göl renginin turkuaza dönüşmesinin sebebinin plankton sayısının artışı olup, plankton patlamasına ise yüksek hava sıcaklıkları sebep olmakla birlikte, asıl neden göl suyunun kirliliğidir. İznik ve Orhangazi ovalarında çiftçilik yapanların hem su kullanımı hem de zirai ilaç kullanımı konusunda eğitilmesi gerekirken; göl çevresine yeni fabrika kurulmasının ve kapasite artışlarının engellenmesi gerekir.

“GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKLİ”

Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmeliğe göre, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nce yayınlanan kalite analizi raporlarında siyanobakteriler ve bunların toksinlerine ilişkin olarak, bir ölçüm yapılmadığı anlaşılmaktadır. Oysa insan sağlığını zararları bilimsel olarak ispatlanmış toksinlere maruziyetin derhal önlenmesi amacıyla toplumun bilgilendirilmesi de dâhil olmak üzere gerekli tedbirleri alınması gerekir.

“GELECEK NESİLLERİN HAKKINA TECAVÜZ EDİYORUZ”

Yakında belki de göle hiç girilemeyecek, balıklar ve kerevit iyice azalacak ve en kötü senaryoda göl suyu tarımsal sulamada bile kullanılamayacak hale gelecek. İşte, o zaman geri dönüş mümkün olmayacak veya çok pahalıya ve uzun yıllara mal olacak, bir dönem başlayacak. Aslında biz gelecek nesillere sağlıklı devretmek zorunda olduğumuz İznik Gölü'nü hoyratça kirleterek ve kullanarak, gelecek nesillerin hakkına tecavüz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

   

Kaynak: Bülten

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.