SON DAKİKA
Hava Durumu

‘3 Termik Santral Daha Geliyor’

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2025 18:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2025 18:30

Bugünlerde, Kozağacı Vadisi'nde 2006 ve 2012 yıllarında iptal edilen, termik santral ve kömür ocağı projelerinin 2024 yılı son günlerinde, sessiz bir ihale süreci ile yeniden gündeme getirildiğini görmekteyiz.

Şunu açıkça söylemek gerekirse, iptali gerçekleşen 2 süreç sonrası, tekraren, bölgenin sahip olduğu değerleri ve bu kıymetlerin hassasiyetini taşıyan, vatanını seven ve memleketlerini gelecek nesillere taşımak isteyen bölge yaşayanlarının iradeleri ısrarla yok sayılmaya devam etmektedir.

Bu iki iptalde gerekçe arz eden koşulların hiçbirinde değişen bir şey söz konusu değildir. Aksine tüm gerekçelerin kuvvetli yönleri yükseliş göstermişken, termik santral ve kömür ocağı için ısrarcı olmak kasıt maksadı taşıyan bir girişim olarak anlaşılmaktadır.

Kozağacı Vadisi, yerleşim olarak 700 yıllık bir kültüre sahiptir. Yer aldığı coğrafi konumdaki yaşam alanlarına baktığımızda, Osmanoğlu Beyliği’nin Türkmen-Yörük hayat biçimine ilişkin birçok kültürel motif halen görülebilmektedir. Bunun yanında bölge; Millî Mücadele Dönemi Tarihi için de oldukça stratejik bir noktadır. Yol güzergahı, İstanbul’dan deniz yoluyla Bursa’ya gelen askeri, sivil teçhizat ve istihbaratın Anadolu ve Ege’ye geçişinin sağlandığı kesişim noktasıdır.

2008 yılında hazırlanan meclis raporunda da belirtildiği üzere, Bursa ve civar yerleşimlerin su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen Çınarcık Barajı’nı besleyen ana kol olan Kocasu Nehri bu vadide yer almaktadır.

Keles İlçesi’nin tarımsal gelirinin yaklaşık yüzde 40’lık hacmi, Kozağacı Vadisi köylerindeki üretim ile gerçekleşmektedir. Vadi, sahip olduğu mikroklimatik özelliği, zengin mineralli toprak yapısı, dengeli yağış rejimine maruz kalması ve yetiştiricilerin kimyasal ilaçlardan ziyade sürdürülebilir takviyeleri tercih etmesi nedeniyle, taşımaya elverişli, sert, dayanıklı ve kendine özgün bir kiraz cinsine sahiptir.

Ayrıca bölgedeki birçok köyümüz, ismini taşıdıkları (koz) ceviz saha uygulamalarında da tarımsal faaliyetleri olarak örnek seviyededir. Çok daha farklı çeşit ürünün, gelişen tarımsal anlayışla birlikte ekiminin yapılmaya başlandığı bölge, yakın gelecekte yeni ürün gamlarıyla yöre ekonomisine katkısını sürdürecektir.

Uzun yıllardır yol çilesinin derinleştiği vadinin, yapılan yeni yol çalışması sayesinde şehirlerarası yolculuk için alternatif bir hüviyet kazanmış olması bölgedeki gelişimi olumlu etkilemektedir. İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgesi şehirlerine ulaşımın, doğal eşsiz güzellikler içerisindeki görüntüleri devlet kanalları ve özel yayın kanallarında sunulmaya başlanmıştır.

Yeni seçilen belediye yönetiminin, yerel seçim dönemi öncesi sunduğu ve hazırlığını yaptığını paylaştığı Kozağacı Seyir Terası projesi ile kanyon turizmi ve alternatif aksiyon spor dalları için özel sahalarının denemeleri yapılmaktadır. Küçük gruplar halinde başlayan bu deneme çalışmaları sonrasında, yöre insanlarının da hazırlık içerisinde olduğu gözlemlenmektedir.

Bunlar ve daha fazlalarıyla, atalarından kalan en kıymetli yadigâr olan vatanlarını yaşatmaya devam etmek isteyen Kozağacı Köylülerinin yaşayanları, konu üzerinde aktarımda bulunmak ve bilgi temin etmek için ne yazık ki muhatap bulamamaktadır. TKİ Genel Müdürlüğü başta olma üzere, ilgili bakanlık nezdinde de konu ile alakalı randevu istekleri henüz kabul edilmemiştir. Keles Belediyesi ve Bursa’nın yöreden çıkan milletvekillerinin taleplerine rağmen, ihalenin onay aşamasında olduğu, bu süreçte bilgi paylaşımında bulunulamayacağı gerekçe gösterilerek bu talepler reddedilmektedir.

Tüm bunların üzerine Elektrik Mühendisleri Odası resmi ve kurumsal internet sayfasında; ‘3 Termik Santral Daha Geliyor’ başlığının altında duyurusu dikkat çekmektedir. Yazıda zikredilen bölgelerin arasında Bursa-Keles ‘in yer alması, sadece kömür temini için hazırlandığı söylenen ihale şartlarının evrileceği hissiyatını uyandırmaktadır.

İlaveten, 2024 yılında gerçekleştirilen ihalede tek teklif sahibi olan Kömür İşletmeleri A.Ş (KİAŞ) ’ın bir TKİ iştiraki olmasına rağmen, ihale şartnamesine şerh olarak düşülen rödevans maddesi ile maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özü kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile gerçek veya tüzel bir kişiye bir süre tahsis edilebilir olması da ayrıca düşündürücüdür.

İşte bu minvalde, sürdürülebilir yaşamın küresel şartları ve Yeşil Mutabakat Sözleşmesi’nin gereklerini yerine getirmek için konulan hedeflerin konuşulduğu idari anlayışın, bu bölge için yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünmekteyiz. Ayrıca ve en önemlisi şu ki, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şiarını benimseyen bir yönetim anlayışının, Türk Töresi gereği, yurt yıkarak değil yurt kurarak devlet politikası gözeteceğine olan inancımız sonsuzdur. Buradaki dumanı tüten çadırlar, dünyada hiçbir güç ve kuvvetin Türkleri yıkamayacağını işaret eden yörük obalarıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.