SON DAKİKA
Hava Durumu

‘Teneke işletmeler’ ve Zeyniler!

Yazının Giriş Tarihi: 08.08.2024 19:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.08.2024 11:56

Yerel yönetimlerdeki ikinci dönemi nedeniyle kısa süre önce SözBursa ekibi olarak, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdik.

Sohbetimiz Yıldırım’ın tarihi, kültürü ve gündemi üzerine oldu.

Konuştuğumuz önemli konulardan biri, yaklaşık 2 hafta önce Çelebi Mehmet Mahallesinde yaşanan yangınla ilgiliydi.

Kısa bir hatırlatma olsun;

Yangın geri dönüşümcülerin olduğu yerde bir kâğıt deposunda başladı. Yanı başındaki elyaf deposu ile strafor ve tekstil dokuma fabrikalarına sıçradı. Olay bir faciaya dönüşmeden bertaraf edildi.

Neden facia olabilirdi?

Çünkü yangının çıktığı alan yerleşim bölgesinin hemen bitişiğindeydi.

Başkan Oktay Yılmaz olay yerindeydi ve çalışmaları yakından takip etti.

İşte bu çerçevede Başkan Yılmaz’ın şehir içine, mahalle aralarına sıkışmış küçük ölçekteki işletmelerin yarattığı tehlike hakkındaki düşünceleri bizim için önemliydi.

Gündeme fabrika yangını olarak yansısa da Başkan Yılmaz bu yerlerin aslında kaçak ‘Teneke işletme’ler olduğunun altını çizdi.

Teneke işletmeler;

Genellikle mahalle aralarında, kaçak kurulan geri dönüşüm tesisleri…

Gerçi halk arasında ‘geri dönüşüm’ diye tabir ettiğimiz bu yerler dönüştürülebilir atıkların toplandığı depolar.

Biliyorsunuz;

Sokak toplayıcıları, topladıkları geri dönüşüm atıklarını, büyük çoğunluğu ruhsatsız, geçici faaliyet belgesiz ve lisanssız depolara satıyor. Bu aracı depoların sayıları da aynı sokak toplayıcıları gibi her geçen gün artıyor.

Bursa genelinde ve Yıldırım özelinde kaçak ve plansız yapılaşmaya yönelik yıkımların devam ettiğini biliyoruz. Bu depolar da elbette bu yıkımlardan nasibini alıyor.

Ancak Başkan Yılmaz diyor ki;

“Kaçak yapıları biz yıkıyoruz, tekrar yapıyorlar. Özellikle de geri dönüşüm tesisleri bu konuda problem teşkil ediyor. Ve bunların şehir içinde değil, tehlike yaratmayacak alanlarda olmaları gerekiyor.”

Geri dönüşümde çözüm, mevzuata uygun, lisanslı, donanımlı tesisler kurmak olmalı, hatta sektör için ihtisas organize sanayi bölgesi düşünülebilir.

***

Şimdi gelelim keyifli konuya.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Zeyniler köyünde sadece kadın gazetecilerin davetli olduğu bir basın buluşması düzenledi.

Toplantının Zeyniler’de olması heyecan vericiydi.

Reşat Nuri Güntekin’e ilham kaynağı olan, ‘Çalıkuşu’ romanını yazdığı köy Zeyniler…

Romandaki baş karakter Çalıkuşu Feride Öğretmen’in Zeyniler’e gelirken duygularını aktardığı şu sözlerini unutmak mümkün değil:

Gözümün önüne güneşli yollar, bahçeler, dereler, ormanlar geliyor, yüreğim şiddetle çarpıyordu...”

Zeyniler’e giderken ki duygularımız tam da Feride Öğretmen’in betimlediği gibiydi.

Gerçekten de görülesi bir yer…

Mahinur Makar Başkanlığındaki Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde, lezzetinden sual olunmayacak kadar güzel, el emeği yöresel hınkal ve aşure ikramının ardından toplantı başladı.

Toplantıda Başkan Oktay Yılmaz’a; eşi Esin Yılmaz ile Başkan Yardımcısı Ayşe Ertan, Özel Kalem Müdürü Merve Ekmekçi, Basın ve Yayın Müdürü Nuh Kapan da eşlik etti.

Başkan Oktay Yılmaz, Yıldırımlı kadınlara yönelik yapılan çalışmaları ve yapılacak yeni projeleri anlattı.

Yıldırım’da 12 kadın kooperatifi var.

Başkan Yılmaz’ın bu kooperatiflere desteği gerçekten de çok büyük.

Şimdi bu konuda yeni bir gelişme var Yıldırım’da

Güçlü bir Türkiye üç temel üzerinde yükselir: Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum’ sözlerini kendimize şiar edinerek kadınları öncelikli hizmet gruplarımız arasına aldık. Kadınlarımızın sosyal yaşamda daha aktif rol almalarının, kentin iyileşmesi ve huzurun artması adına önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi Başkan Yılmaz…

Ve yeni gelişmelerden şöyle bahsetti:

Kurduğumuz 12 kadın kooperatifi ile Bursa’da en çok kadın kooperatifine sahip yerel yönetim olarak kadınlarımızın ürettiği ürünleri ekonomik değere dönüştürmelerini sağlıyoruz. Hedefimiz bu sayıyı 14’e çıkarmak. 8 ticari kooperatifimizin bir araya gelmesiyle kurduğumuz Sınırlı Sorumlu Gülçiçek Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri Birliği sadece Bursa’ya değil Güney Marmara’da bulunan bölge illerdeki kooperatiflerimize de hizmet verecek. Üst birlik yapılacak tüm kadın çalışmalarında birlikte hareket edilmesi ve geniş bir pazar ağının kurulmasına vesile olacak. Kadınlarımızın sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesini kendimize görev biliyoruz. Yaptıklarımızın yanı sıra, bu yolda yapacak daha çok işimiz var. İnşallah çalışmaya, üretmeye ve kadınlarımızın başarı hikayeleri yazmalarına destek olmaya devam edeceğiz.”

İlerleyen süreçte bu kooperatiflerin ürettiği ürünlerin satışının bir e ticaret platformunda yer almasının da mümkün olduğunu söylüyor Başkan.

Yıldırım’da kadınlara yönelik yapılan başka kıymetli işler de var.

6 kadın spor merkezi açıldı. Burada yaklaşık 60 bin kadın spor yapma imkânı buldu.

Hacıseyfettin Mahallesi’nde belediye tarafından restore edilen bir konak yakında Osmanlı Sanat Merkezi olarak hizmete açılacak. Burada kadınlara geleneksel el sanatları eğitimleri verilecek.

Yine İncirli Hamamı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü iş birliği ile Yıldırım Zanaat Merkezi’ne dönüştürüldü. Burada da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılacak, sedefçilik, köşkerlik, şimşir tarakçılık, bakırcılık, külekçilik ve çinicilik eğitimleri verilecek.

Başkan Yılmaz, “Kadınlarımızın hayatın her alanında daha güçlü olması adına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da farkındalık oluşturan projeler üretmeye devam edeceğiz” diyor son söz olarak.

Biz de keyifle takip ediyor olacağız tüm bu gelişmeleri.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.