SON DAKİKA
Hava Durumu

‘Granfondo Bursa’ ve veledrom!

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2024 18:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 18:10

Öncelikle ‘Granfondo’nun ne anlama geldiği ile başlayayım:  

‘Büyük sürüş’ demek olan Granfondo amatör bisikletçiler için düzenlenen bisiklet yarışı...

Gelelim 26 Mayıs’ta yapılacak olan ‘Granfondo Bursa Bisiklet Yarışları’nın tanıtım toplantısına.

Öncelikle;

İtalya’dan başlayarak tüm dünyaya yayılan Granfondo Bisiklet Yarışları lisanslı ya da lisanssız tüm amatör sporcuların katılabileceği bir uzun yol yarışı.

Bursa’da yapılacak olan yarışların iki ayrı parkuru var:

68 kilometre kısa parkur ve 98 kilometre uzun parkur.

Bu parkurlar şehrin doğa ve tarihi güzelliklerinden geçiyor. Bursa OSB’den başlayacak olan yarışın güzergahı da Hasköy, Çekrice, Dereköy, Mirzaoba, Kaymakoba köylerini takiben Trilye’ye, oradan da Mudanya’ya üzerinden Göynüklü ve Nilüfer köylerini izleyerek başlangıç noktasına varıyor.

***

Toplantının detaylarına gelecek olursak;

Organize Sanayi Bölgesi yönetim binasında gerçekleştirilen toplantının ev sahibi; Bursa OSB ile kısa adı BOSİAD olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği idi.

Toplantıya;

Bursa Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Emniyet Müdür Yardımcısı Serdar Makineci, Bursa OSB’den Başkanvekili Abdullah Burkay ile Yönetim Kurulu Üyesi Sühendam Urbay, BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Osman Yıldırım, Mudanya Belediyesi Başkan Vekili Baran Güneş, Nilüfer Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Hülya Akgül, Nilüfer Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Servet Set, Türkiye Bisiklet Federasyonu Bursa İl Temsilcisi Osman Tatlıcılar’ın yanı sıra  sponsor firmaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Yarışmanın kurumsal destekçileri;

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bursa Valiliği, Bisiklet Federasyonu, Bursa OSB, BOSİAD, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Mudanya Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü.

Ve pek çok firma da organizasyona sponsor olmuş durumda.

***

Şimdi;

Toplantının ilk konuşmasını yapan BOSİAD Başkanı Rasim Çağan öncelikle dünya kaynaklarının hızla tükendiğine vurgu yaparak sanayicilerin bu konuda çok duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. Başkan Çağan, “Temiz çevreyi öne çıkaran her projede yer almaya çalışıyoruz. Böyle projeleri ne kadar desteklersek o kadar bilinçlenmeyi sağlarız” dedi.

Elbette Başkan Çağan’ın vurguladığı duyarlı olunması gereken doğal kaynakların korunması ve çevre bilincinin çoğalması konusu yıllardır dilimize pelesenk olmuş, kurumlar ve şirketler nezdinde -tam olarak olmasa da- bir karşılığı olan ancak bireysel duyarlılığın bir türlü oluşturulamadığı bir konu.

Ve farkındalığa ulaşıncaya kadar hep gündemde sıcak tutulması gerekiyor…

***

Mudanya Belediye Başkan Vekili Burhan Güneş ise söze “Mudanya’da yepyeni bir sayfa açmak istiyoruz” diyerek başladı ve Granfondo bisiklet yarışlarının buna büyük katkısı olacağını ifade etti.

“Misafirlerimizi iyi ağırlamak için elimizden geleni yapacağız” diyerek Hylas’ın hikâyesini, Myrleia (Mudanya) kentinin kuruluşunu anlattı.  

Kısaca bu hikâyeyi de hatırlatayım.

Mitolojiye göre; altın postu aramak üzere deniz yolculuğuna çıkan Herakles ve arkadaşı Hylas teknelerinin küreklerinden biri kırılınca kürek yapacak ağaç aramak için Mudanya’ya geliyorlar. Burada Hylas su perileri tarafından kaçırılıyor. Herakles arkadaşını aramak için burada kalıyor ve Myrleia kentini kuruyor.

***

Bisiklet Federasyonu İl Temsilcisi Orhan Tatlıcılar da konuşmasında “1900’lerin başında 3 bisikletlinin İstanbul’dan Mudanya’ya kadar gelip döndükleri bir turu vardı. Biz devam ettirmedik o turları” diyerek söze girdi. Ardından önemli bir konuya dikkat çekti. Dedi ki:

Bursa’nın bisiklet pisti vardı, yıkıldı

Bursa’ya yeni bir veledromun kazandırılması gerektiğinin altını çizen Tatlıcılar, bisiklet sporunun her yaşa uygun olduğunu hatırlattı.

Evet; 2016’da yeni stat yapılırken “yenisinin inşa edileceği” vaadiyle yıkılan sonrasında unutulan Bursa Veledromu’na ilişkin Orhan Tatlıcılar’ın bu talebinin yerel yöneticiler nezdinde mutlaka dikkate alınacağını umuyorum.

Sadece spor ve sporcunun dostu olmak söylemlerde kalacak bir durum olmamalı, eyleme dökülürse samimiyeti anlayabiliriz.  

Konuya duyarlı olacaklarını düşündüğüm Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e Bursa’ya bisiklet pisti/pistleri kazandırma noktasında çağrımız olsun.

***

Gelelim toplantının önemli bir diğer konusuna;

Bu tarz etkinlikler yapılırken haliyle şehirde belirli yollar trafiğe kapatılıyor.

Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu bu konuya dikkat çekti ve bu yöndeki vatandaş şikayetlerini gündeme getirdi ve şu vurguyu yaptı:

“Vatandaş 1 günümüz gitti diyor. Ama sporun ve sporcunun desteklenmesi gerekiyor. Bilinçli olmamız gerekiyor. Halkımızın bu konuda anlayışlı olmasını bekliyoruz. Gazetecilerden de konuyla ilgili hassasiyet göstermelerini bekliyoruz…

Gerçekten de bu tarz etkinliklerde dünyanın her yerinde yollar kapatılıyor… Dolayısıyla siyasilerin mitinglerinde duruma katlanabilen Bursa halkı, böylesine keyifli bir spor etkinliğine mutlaka sabır gösterecektir.

***

Sonuç olarak;

Spor ve sporcunun dostu olarak anılan bir şehir inşa etmek istiyorsak bisiklet sporu için geçmişte önemi bulunan Veledrom stadı gibi alanların yeniden inşa edilmesi gerekiyor!

Birlikte yaşadığımız şehirlerin yapılanmasında bu talepler göz ardı edilmemeli…

Ve;

26 Mayıs tarihine Granfondo Bursa’yı not edin diyerek uzun sözümüzü noktalayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.