SON DAKİKA
Hava Durumu

Masa!

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2024 17:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 17:42

Dört ayaklıdır. Esasında tam usta değilseniz üç ayaklı yaparsanız zemine tam oturur. Dört ayaklı yapmak ustalık ister. Ayak ayarı bozuk ya da zemin bozukluğunda masa önce sağa sola çekilir ve sallanmaması sağlanır. İlla da sallanacaksa bu sefer ayakları altına kâğıt, tahta, muşamba konur. Ele ne geldiyse artık!

Önceleri işyerlerinde profili vardı. Sonradan suntası kondu. Ama önceleri bildiğin ağacın özündendi. Eskiden adam eskir, masa eskimezdi. Masanın kıymalı pide kıvamında sündürülmesi durumunda sıra oluşurdu. İlk mektep yıllarımızda bizim sıralarımız düpe düz çam ağaçtandı. İlk meclisteki sıra ve masalar da ağaçtandı.

Bir de bu masalara oturanlar, masalara oturduğunu sananlar ya da masada oturduğunu iddia edenler var…

Gelin buna bakalım.

İlk meclisi ziyaret sırasında, kaçak göçek sıraya oturup bir fotoğraf çektirenler büyük bir mutluluk yaşarlar. Aslında o sıraya vakti zamanında hiç oturmamışlardır. Ama ruhunu yaşarlar. Gözlerinin önünden Mustafa Kemal, Mustafa İsmet, Diyap Ağa geçer. Onur duyarlar. Ama oturanlar ve orada fotoğraf çektirenler için masumane bir hatıradır. Onu da herkes bilir.

Bir de masaya oturduğunda bir ağırlık ifade eden vardır. Oturduğu masanın kalitesi ne olursa olsun önüne gelen bir gibidir. En düşüğünü on eder. Bir de masanın üstünde tepinenler vardır. Onlar ise sıfırdır. Dünü, bugünü ve yarını ile sıfır. Rakamın önüne gelen sıfır gibidir. Yani “sıfır birin” değeri aslında sadece “bir”dir.

Masanın arkasına bir “” eki gelirse önünde mutlaka bir sıfat vardır. Masanın işlevini ortaya koyar. Yemek masasında yemek yenir, çalışma masasında çalışılır, kumar masasında kumar oynanır.

Bir de son zamanlarda sanalı çıktı masaların “barış masası”, hatta “savaş masası”!

Şöyle çat çut vurmadan, taş çalmadan, ıskata devirmeden oynanan okey masası. Aslında yalancı masalardır bu sanal masalar. Anlayacağınız mavra döner bu masalarda. Bu masalardan hayır geleceğine inananlar yanılırlar. Bu sanal masaların sanal takipçileri kaybetmeye mahkumdurlar. Sanal masayı kuran kazanır.

Son olarak her yerde olduğu gibi sıfatın nitelendirdiği masanın sonuna bir de “isim” gelebilir. Bu isim o masada görev yapanı ya da faydalananı ifade eder. Bu masanın başkanı vardır, başkan yardımcısı vardır. Sorumlusu vardır. Sorunlusu vardır. Masa sanaldır ama sonuçta faydalı işler ortaya koyabilir. Bu masanın “itibarlı bir üyesi” olarak işinizi yapar, kenara çekilirsiniz. Zaten “o” masadan bahsedilince akla “siz” gelirsiniz. Sorumlusu masadan ne zaman kalkacağını bilir. Ne zaman oturacağını da!

Sorunlusu ise oturmaya devam etmeye çalışır.

Zamanında masanın altına saklananlar gün olur masanın üstüne çıkmaya çalışırlar. Masanın altına saklanmak kadar üstüne çıkmak da Anadolu’da pek hoş karşılanmaz.

Şimdi gelelim asıl masaya,

Masayı devirmeyin.

Sahip çıkın.

Masayı tarihe şahit tutun.

Oraya buraya çekip bacaklarını kırmayın.

Bazı kutsal masaların bacaklarını kıranların, hadsizce üzerinde tepinenlerin, amaçsız, hedefsiz ve net projesiz ya da faaliyetsiz hamasi nutuk atarak bir yere varacağı sananların nefeslerini Şuhut’tan Kocatepe’ye oradan kısrak başı gibi bütün coğrafyaya, taa Girit’e, Urumeli’ye ulaşmasını bekleriz.

Hakkımızı ve haddimizi bilerek burada duralım!

Kalın sağlıcakla…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.