SON DAKİKA
Hava Durumu

Pala: Sıcak hava dalgaları hem çevre hem sağlık açısından büyük sorunlar yaratıyor!

CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, iklim krizi ile gündeme gelen aşırı sıcak hava dalgalarının halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2024 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2024 10:28
Kaynak: Bülten
Pala: Sıcak hava dalgaları hem çevre hem sağlık açısından büyük sorunlar yaratıyor!

Pala açıklamasında “Sıcak hava dalgaları kardiyovasküler sistem, böbrek ve solunum bozuklukları nedeniyle hastane başvurularını arttırıyor. Ülkemizde son yıllarda aşırı sıcaklık dalgalarını sıklıkla deneyimliyoruz ve önümüzdeki yıllarda sıcak hava sistemlerinin daha sık ve yoğun olacağına dair bilimsel tahminler var. Sıcak havanın sebep olduğu rahatsızlıklar nedeniyle Avrupa ülkelerinde ve Rusya’da sırasıyla 70 bin ve 56 bin kişinin hayatını kaybettiği yıllar oldu. Alınacak önlemler ile sıcak hava dalgalarının sağlığa yansıyan etkileri azaltılabilir! Yurttaşlarımızın sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığının bir eylem planı olmalı!” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya konu hakkında soru önergesi veren Pala; önergesinde 2 farklı konuya dikkat çekti. Hastalıkların Uluslararası Listesi (ICD-11)’nin en güncel sınıflandırmasında ısı etkisine bağlı hastalık kodu olduğunu belirten CHP’li Pala; sıcak hava dalgalarının sağlık etkisini göstermesi bakımından ısı etkisine bağlı olarak NF01 kodu altında tanı konulan hasta sayısı ile aynı kodla bildirilen ölüm sayısını sordu. İkinci olarak, Sağlık Bakanlığının sıcak hava dalgalarından özellikle risk altındaki grupları korumak için eylem planı olup olmadığını soran Pala; “Yaz mevsimine sadece birkaç hafta kaldı, sorduğum soruların yanıtını Bakan Koca ivedi olarak vermeli! dedi.

 

Kaynak: Bülten

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.