SON DAKİKA
Hava Durumu

“Osteoporozis”ten korunmanın yolları

Menopoz dönemi başlayan kadınlarda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Bunun nedeni östrojen hormonunun azalmasının yanı sıra beslenmeyle de ilgilidir. Bu dönemde osteoporozis hastalığının gelişme riski fazladır. Bu hastalıktan korunmak için beslenme ve günlük alışkanlıklara dikkat edilmesi gerekir...

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 17:20
Kaynak: hsgm.saglik.gov.tr
“Osteoporozis”ten korunmanın yolları

Kadınlarda menopoz dönemi genel olarak 48-55 yaş arası olarak kabul edilir. Doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu bu dönemde kadınlarda baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, depresyon, aşırı terleme, halsizlik ve yorgunluk olabilir. Deride gevşeme, yaraların geç iyileşmesi ve morluklar oluşur. Fiziksel aktivitenin azalması, enerji harcamasında azalma olur. Bunların sonucunda da şişmanlık olabilir.

Menopoza girmiş kadınlarda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Bunun nedeni östrojen hormonunun azalmasının yanı sıra beslenmeyle de ilgilidir.   

Osteoporozis hastalığının gelişme riski fazladır. Osteoporozis kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılması hastalığıdır ve menopoza girmiş kadınlarda daha sık görülür.

OSTEOPOROZİSTEN KORUNMANIN YOLLARI

Osteoporozisten korunmak için öncelikle beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Sadece menopozda değil her yaş döneminde yeterli kalsiyum alınmalıdır. Kalsiyum açısından zengin olan süt, süt ürünleri yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kuru baklagiller tüketilmelidir. Bol mineralli sular tercih edilmelidir. Güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalı, yeterince D vitamini alınmalıdır. Aşırı posa tüketiminden sakınılmalıdır. Aşırı protein ve fosfor tüketiminden kaçınılmalıdır. Çünkü yüksek proteinli diyet idrarla kalsiyum atımını arttırır ve osteoporozis için önemli bir risk faktörüdür. Aşırı tuzlu yiyecekler tüketilmemelidir. Aşırı tuz, idrarla kalsiyum atımını arttırmaktadır. Düzenli egzersiz yapılmalı, Günlük yürüyüşler aksatılmamalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalı, aşırı kafein tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı ince bir beden de osteoporozis açısından sakıncalıdır. Menopozdan sonra vücut, yağ dokusundaki östrojenden yararlanmaktadır.

Kaynak: hsgm.saglik.gov.tr

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.