SON DAKİKA

#Zeytin

Söz Bursa - Zeytin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Asa: "2025’te hedef 7 milyar lira ciro" Haber

Asa: "2025’te hedef 7 milyar lira ciro"

2024/2025 ürün alım kampanyasında ürün bedellerinin yüzde 50’sini 15 günlük periyotlarda ortaklarına peşin olarak ödeyen Marmarabirlik, ürün bedellerinin geri kalan kısmın yarısını 21 Şubat tarihinde ödeyecek. 800 milyon lira tutarındaki bu ödeme ile ürün bedellerinin yüzde 75’i yani 2 milyar 400 milyon lira ödenmiş olacak. Kalan yüzde 25’lik bölüm ve fark ödemeleri en geç Nisan ayı sonunda ödenecek. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçtiğimiz yıl 2 milyar 824 milyon liralık ürün alımı yapıldığını söyledi. Bu kampanya döneminde ise Marmarabirlik’in 3 milyar 363 milyon lira tutarında ürün alımı gerçekleştirdiğini dile getiren Asa, "Göreve geldiğimiz 2010 yılından bu yana üreticimizin refah seviyesini artırmak için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bundan sonra da üretici ortaklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi. Döviz kurunda artış yaşanmamasına rağmen, lira olarak maliyetlerin arttığını belirten Başkan Hidamet Asa, "Bu ekonomik şartlarda mevcudu koruyabiliyorsanız büyümüş sayılırsınız. Maliyetlerin çok değişken olması ambalaj, üretim, pazarlama, enerji, finans maliyeti olarak satışları olumsuz yönde etkilemektedir. Satılan ürün miktarının tutarı ile bir sonraki yıl aynı miktarda ürünü yerine koyamıyorsunuz. Üç yıldır üretimde devamlılığın sağlanması ve üreticimizin ayakta kalması için büyük mücadele verdik" diye konuştu. "2025’TE HEDEF 7 MİLYAR LİRA CİRO" Dünyada ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle üretim sektörünün büyük sıkıntı yaşadığı ve büyük zarar ettiği böyle bir dönemde ayakta durmanın bile bir başarı olduğunu belirten Asa, "2022/2023 iş yılına göre Marmarabirlik’in aktif büyüklüğü yüzde 215 büyüme ile 7 milyar 486 milyon lira, öz kaynaklarımız yüzde 197 büyüme ile 4 milyar 632 milyon lira, ciromuz yüzde 66 büyüme ile 2 milyar 945 milyon liradan, 4 milyar 899 milyon liraya yükselmiştir. Bu yıl hedefimiz 7 milyar TL ciroya ulaşmaktır" açıklamalarında bulundu. Özellikle son iki yılda ürün alım maliyetlerinde finans yükünün arttığına değinen Hidamet Asa, Marmarabirlik ve Kooperatifler arasındaki ticari ilişkinin Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesi kapsamında yapıldığını bildirdi. Asa, "Yani ürün alımında verilen her liraya, politika faizi de dikkate alınarak faiz uygulanmaktadır. Aksi takdirde VUK'a göre ilgili hükümler çerçevesinde transfer fiyatlandırmasına girer ve bu da vergi ziyaı cezası oluşturur. Kooperatiflerin zarar görmemesi için ödemelerin mutlaka dönemlere yayılması gerekir. Geçmişte bu anlaşılmıyordu. Anlaşılmamasının sebebi faiz oranlarının düşük olmasıydı. Geçtiğimiz yıl yüzde 50-55’ler seviyesinde olan faiz oranları bugün yüzde 45 oranlarındadır. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bu yıl hem üreticimizi hem de kurumu korumaya çalıştık" şeklinde konuştu.

Hem siyahta hem yeşilde ilk sırada Irak geliyor Haber

Hem siyahta hem yeşilde ilk sırada Irak geliyor

Zeytinde ihracat sezonu 1 Ekim'de başlıyor sonraki yılın 30 Eylül'ünde sona eriyor. Bu çerçevede, 1 Ekim 2024'te başlayan ihracat sezonunun ilk çeyreğinde Türkiye'nin siyah zeytin ihracatı17 bin 498 tondan yüzde 23 artışla 21 bin 525 tona, değer olarak da yüzde 23 yükselerek 54 milyon 711 bin dolara çıktı. Siyah zeytin ihracatında ilk sırada Irak geldi. Bu ülkeye ihracat miktarda 4 bin 200 tondan 5 bin 173 tona değerde ise 7 milyon 743 bin dolardan 10 milyon 406 bin dolara çıktı. Irak'a miktarsal olarak ihracat yüzde 23, değer olarak yüzde 34 artış gösterdi. İkinci sırada gelen Romanya'ya ihracat yüzde 45 artışla 4 bin 362 tona, değerde de yüzde 22 yükselişle 7 milyon 535 bin dolara ulaştı. Üçüncü sıradaki Almanya'ya ihracat ise yüzde 7 yükselişle 3 bin 468 tona tona çıktı. Değer olarak ise 12 milyon 223 bin dolardan 14 milyon 295 bin dolara yükseliş oldu. Yeşil zeytinde ise sezonun ilk 3 ayında ihracat yüzde 28 artarak 5 bin 607 tona, değerde yüzde 39 artarak 14 milyon 890 bin dolara yükseldi. Bu kategoride de Irak ilk sırada yer aldı. Irak'a yüzde 77 artışla bin 186 ton yeşil zeytin ihracatından sağlanan gelir yüzde 89 yükselerek 2 milyon 600 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen sezon ilk sırada yer alan Almanya, bu sezon en fazla yeşil zeytin ihracatı yapılan ikinci ülke oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 4 artarak 770 tona çıkarken 2 milyon 555 bin dolarlık gelir sağlandı. ABD'ye ihracat da yüzde 61 artarak 400 tona çıktı. Bu ülkeye ihracattan sağlanan gelir yüzde 89 artarak 1 milyon 207 bin dolara ulaştı. Zeytinyağı ihracat sezonu ise 1 Kasım'da başladı ve ilk 2 ayında miktar olarak yüzde 101 artarak 16 bin 86 tona çıktı. Değerde ise yüzde 53 artışla 86 milyon 405 bin dolara çıktı. Zeytinyağı ihracatında ilk sırada 7 in 520 tonla ABD, bin 811 tonla İtalya, bin 224 tonla İspanya sıralandı.

Gemlik Belediyesi’nden Çiftçiye Destek Haber

Gemlik Belediyesi’nden Çiftçiye Destek

Tüccar tarafından 32 TL’ye alınan yağlık zeytini, Gemlik Belediyesi 40 TL’den alarak çiftçinin yüzünü güldürüyor. İlk olarak Umurbey Mahallesi’nde başlayan zeytin alımı, dün akşam saatlerinde Kumla’da devam etti. Zeytin alım bölgesini ziyaret eden Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş Uslu, çiftçiye desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. Bugüne kadar toplamda … ton yağlık zeytin alan Gemlik Belediyesi iştiraklerinden Gemtar A.Ş., dün Kumla’dan aldığı 10.650 kilogram zeytinle çiftçilerin ekonomilerine katkı sundu. İlerleyen günlerde devam edecek zeytin alımında toplamda 100 ton zeytin alımı planlanıyor. Gemlik Belediye Meclis Üyesi Emin Filiz ve Mustafa Duran’ın da katıldığı alımlar için zeytin üreticileri, Gemlik Belediyesi’ne teşekkür etti. Uslu, “Zor günlerde çiftçimizin yanında olacağız” Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş Uslu, Gemlik Belediyesi’nin her zaman çiftçinin yanında olduğunu vurgularken, “Gemlik Belediyesi olarak geçmişte olduğu gibi bugün de çiftçimizin yanındayız. Yağlık zeytinlerimizi almaya devam ediyoruz. Çiftçimizin durumu daha iyi olsun diye, gelecek yıllarda da Gemlik Belediyesi olarak her zaman elimizden geleni yapacağız. Bu zor zamanlarda köylümüzün ve çiftçimizin yanında olacağız” dedi. Muhtar Can, “Piyasada 32 TL olan yağlık zeytini belediyemiz 40 TL’den alıyor” Küçükkumla Köyü Muhtarı ve aynı zamanda zeytin üreticisi olan Nuri Can, Gemlik Belediyesi’nin çiftçileri ve köylüleri desteklemek amacıyla başladığı zeytin alımına dün akşamdan itibaren Küçükkumla, Narlı, Karacaali ve Büyükkumla mahallelerini de kattığını ve zeytin alımına başladığını belirtirken, “Piyasada 32 TL olan yağlık zeytini, belediyemiz 40 TL’den alıyor. Belediye Başkanımız Şükrü Deviren’e teşekkürlerimi iletmek istiyorum” ifadelerini kullandı. Köylüler de Gemlik Belediyesi’nin başlattığı bu uygulamaya teşekkür ederken, çiftçilere sunduğu desteğin çok önemli olduğunu vurguladılar.

Marmarabirlik'in ihracat başarısı Haber

Marmarabirlik'in ihracat başarısı

Marmarabirlik olarak 2024 yılında 32 milyon dolar ihracat rakamına ulaştıklarını açıklayan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2025 yılındaki ihracat hedefini 37 milyon dolar olarak belirlediklerini söyledi. Asa, 2026 yılında ise 40 milyon dolar eşiğini aşmayı hedeflediklerini ifade etti. Marmarabirlik 2025 yılı ile ilgili dış ticaret hedeflerini kamuoyu ile paylaştı. Yıl sonu rakamlarına göre belirlenen hedeflerin üzerine çıkan Marmarabirlik, takvim yılı bazında 28 Aralık (bugün) itibariyle gerçekleşen ihraç ve ihraç kayıtlı dış ticaret rakamını 32 milyon dolar olarak açıkladı. Hidamet Asa, “Doğal fermantasyon yöntemi ile üretim yapan dünyadaki tek ülkeyiz. Hedef tüketici kitlemiz ağırlıklı olarak etnik nüfus olmasına rağmen ihraç ve ihraç kayıtlı olarak 7 bin ton satışla hedeflediğimiz ihracat miktarına ulaştık” dedi. İhracat yapılan ülke sayısını her yıl arttırdıklarını belirten Başkan Asa, özellikle Lidl, Kaufland, Wallmart, Real, Coles, Woolworths, Auchan, Novus, Metro, X5, Magnet, Azbuka Vkusa, Bingo, Albert Heijm, Rewe, Edeka ve Korzinka gibi ulusal zincir mağazalarının raflarında Marmarabirlik'in yer aldığını ve ürün çeşitliliğini arttırması ile birlikte aranan bir marka haline geldiğini dile getirdi. HEDEFİMİZ TÜRK CUMHURİYETLERİ'NDE BÜYÜMEK 2024 yılında Türk Cumhuriyetleri'ni hedef bölge olarak seçtiklerini belirten Asa, 2024 yılında ziyaret edilen Özbekistan, Türkmenistan ile duygusal bağımız olan Bosna Hersek'te yıllık ortalama on tonlar seviyesinde olan satışları, 300 tonlara çıkardıklarını bildirdi. Önümüzdeki yıl 70 ülkeye ihracat yapmayı hedeflediklerini ve Marmarabirlik'in global bir marka olma yolunda hızla ilerlediğini belirten Asa, “Geçtiğimiz yıl hasat edilen ürün iri kalibreli olması, orta ve ince dane olmamasına rağmen satış miktarı ve döviz getirisi olarak Marmarabirlik'e büyük katkı sağlamıştır” açıklamalarında bulundu. 2025'TE 37 MİLYON DOLAR İHRACAT Yapılan ihracatın gelirleriyle elde edilen 1,15 milyar TL'lik döviz getirisinin Marmarabirlik'in bütçesine çok büyük destek olduğunu belirten Asa, “Ege İhracatçı Birlikleri'nden alınan verilere göre bir kilogram zeytinin ihracat ortalaması 2,70 dolar olmasına rağmen Marmarabirlik'in yapmış olduğu ihracat 4,91 dolardır. Yine Ege İhracatçılar Birliği verilerine göre ülke olarak 2024 yılında ihracatta zeytin- zeytinyağı sektöründe yüzde 22'lik düşüş yaşanmış olmasına rağmen Marmarabirlik önceki iş yılına göre 32 milyon dolar ile hedeflenen ihracat rakamına ulaştı. Bu başarının yakalanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” sözlerini kullandı.

Marmarabirlik’ten 359 milyon TL ödeme Haber

Marmarabirlik’ten 359 milyon TL ödeme

Marmarabirlik 20 Aralık 2024 Cuma günü (yarın) ortaklara, 30 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında teslim ettiği ürün bedellerinin yüzde 50’sinin karşılığı olarak 359 milyon TL ödeme yapacak. Ortaklar dördüncü dilim ödemelerini Ziraat Bankası ATM’lerinden alabilecekler. Kampanyanın başladığı günden bugüne kadar 50 bin ton ürün alımı yapan Marmarabirlik, bu ödeme ile birlikte ortaklara toplam 1 milyar 241 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiş olacak. 2024/2025 ürün alım kampanyasının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, üreticilerin sorunsuz bir şekilde ürünlerini kooperatiflerine teslim ettiklerini söyledi.  Asa, Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin yaşandığı bu zorlu yılda zeytin üreticisinin emeğinin ve alın terinin karşılığını alması için gayret gösterdiklerini belirtti. 2024/2025 yılı kampanyasında 66 bin ton ürün alımı gerçekleştirecek olan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Marmarabirlik 2010 yılından bugüne kadar hiç zarar etmedi. Bugüne kadar hep ortaklarımızın yanında olduk, her zaman onları destekledik. Marmarabirlik Yönetim Kurulu, Genel Müdürlük makamı, çalışanlarımız ve iş ortaklarımızla birlikte bu zor yılı da sorunsuz bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu. Bugüne kadar 50 bin ton ürün alındı Marmarabirlik’e bağlı 8 kooperatifte alım rakamları bugün itibarıyla Gemlik Kooperatifi’nde 4 bin 153 ton, Mudanya’da 12 bin 47 ton, Erdek’te 6 bin 25 ton, Orhangazi’de 4 bin 169 ton, İznik’te 12 bin 630 ton, Edincik’te 7 bin 365 ton, Mürefte’de 3 bin 146 ton, Marmara Adası’nda 190 bin olmak üzere toplam 50 bin tona ulaştı.

Dökme zeytinyağının litresi 200 TL’nin altında olmamalı Haber

Dökme zeytinyağının litresi 200 TL’nin altında olmamalı

2024/25 ürün alım kampanyası Marmarabirlik’e bağlı kooperatiflerde tüm hızıyla devam ediyor. Ürün alım kampanyası öncesinde resmi kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan rekolte tespit çalışmaları sonucu Türkiye genelinde 750-800 bin ton seviyesinde sofralık zeytin olduğu açıklandı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik faaliyet alanı olan kooperatif bölgelerinde 379 bin ton civarında rekolte tespiti yapıldığını ifade etti. Bu rekoltenin 280 bin tonunun Bursa'da olduğunu belirten Asa, bunun yanı sıra ortaklardan 100 bin ton rekolte beyanı geldiğini belirtti. Marmarabirlik’in tüm zamanların en yüksek miktarı olan 60 bin ton ürün alım planı yaparak, alımlara başladığını bildiren Başkan Hidamet Asa, “Ayrıca 12 Aralık 2024 tarihi itibariyle 6 bin ton ilave tahsisat yapılarak ürün alım miktarımızı 66 bin tona çıkardık. Bugün itibariyle 46 bin ton ürün alımı gerçekleştirdik. Bu dönem özellikle afetten (kuraklık) kaynaklı sofralık zeytinde büyük bir rekolte kaybı yaşandı. Türkiye’nin en yüksek rekoltesinin olduğu böyle bir yılda, sofralık zeytin rekoltesinin büyük bir kısmının yağlık vasfına dönüşmesinden dolayı sofralıkta arz noksanlığı ve talebin oluşacağını tahmin ediyoruz” açıklamalarında bulundu. "DÖKME ZEYTİNYAĞININ LİTRESİ 200 TL’NİN ALTINDA OLMAMALI" Asa, ülke gündeminde de önemli bir başlık olan yağlık zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında çok çelişkili rakamların olduğu yönünde duyumlar aldıklarını dile getirdi. Başkan Asa, “Bugünlerde yağlık zeytin fiyatının piyasada 35 TL civarında işlem gördüğünü duyuyoruz. Üreticimizin üretim maliyetleri baz alındığında dökme zeytinyağının litre fiyatının kesinlikle 200 TL’nin altında olmaması gerekir. Üreticilerimizin mümkün olduğunca uygun saklama şartlarında zeytinyağını muhafaza etmesi, onların lehine olacaktır” diye konuştu. "BELİRSİZLİK SÜRECİ PİYASALARI OLUMSUZ ETKİLEDİ" Ürün alımları başlamadan önce Marmarabirlik tarafından yapılan açıklamalarda iri daneye talebin çok olacağını, diğer danelerde de talebin az olacağını, hatta arz fazlalığı olacağı yönünde bir endişenin olduğunu aktaran Asa, “Hasat başladığında sofralıktan, yağlık vasfına çok fazla miktarda ürünün kaymış olmasından kaynaklı piyasalarda belirsizlik yaşandı. Bu sebeple avans fiyat uygulaması ile ürün alımı yapılması kararı alınmıştır. Avans fiyat uygulaması Marmarabirlik’i ve ortakları korumak adına yapılmıştır. Bugüne kadar ortaklarımıza her zaman destek verdik. Bu dönemde de yanlarında olacağımızı unutmamalılar. Bilinen bütün ezberlerin bozulduğu böyle ekstrem bir yılda Marmarabirlik’e ve ortaklarımıza zarar vermeden, üretimde devamlılığı sağlayabilmek için büyük uğraş veriyoruz” sözlerini kullandı. Asa ayrıca, “Yağlık zeytin teslimatlarında ortaklarımıza sınırlama koyulmasının tek sebebi (yüzde 50’si kadar) 4 bin ton zeytinyağı depolama kapasitemizin olmasından kaynaklıdır. İlerleyen süreç içerisinde zeytinyağı depolama kapasitesinin de arttırılması düşünülmektedir” dedi. "KAPASİTE ARTIŞINA YÖNELİK YATIRIMLAR KAÇINILMAZDIR" Marmarabirlik’in tüm zamanların en yüksek alım miktarını belirlemiş olmasına rağmen ortakların daha fazla sofralık zeytin teslimatı yapmak istediklerini belirten Başkan Hidamet Asa şunları söyledi; “Bu yıl 60 bin ton alım miktarı belirlenmesinin tek sebebi depolama kapasitemizdir. Pandemiden bu yana üretimde devamlılığı sağlamak için sürekli ortaklarımızı destekledik. Ekonomide yaşanan sıkıntılar, enflasyonist sistem ve depolama maliyetlerinin artmasından kaynaklı olarak depolama kapasitesi arttırılması için yatırımlar yapılamamıştır. Marmarabirlik’in üreticimizden daha çok ürün alımı yapabilmesi için önümüzdeki yıllar depolama kapasitesinin arttırılması ve yeni yatırımların yapılması kaçınılmazdır.”

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Söz Bursa En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.