SON DAKİKA
Hava Durumu

#Yerel Gazeteler

Bursa Haber - Yerel Gazeteler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yerel Gazeteler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kolaylı: yerel gazeteler mutlaka yaşatılmalı… Haber

Kolaylı: yerel gazeteler mutlaka yaşatılmalı…

Bursa Hakimiyet Gazetesi’nin, Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 52. yıl dönümü olan 11 Eylül 1974'te, 1994 yılında Radyo S’in, 1995 yılında da AS TV’nin yayın yaşamına başladığına dikkat çeken BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “Bursa basının okulu olan, yüzlerce meslektaşımızı Bursa basınına kazandıran, binlerce meslektaşımızın da anılarının yaşadığı Medya S, Bursa için çok önemli bir değerdir. Bu değerin sadece internette yayınlarını sürdürecek olması, hepimizin yüreklerini acıtmıştır” dedi. Sürecin takipçisi olduğunu ve Medya S çalışanlarına özlük haklarının verileceğinin açıklanmasının Bursalı gazetecilerin yürek burukluğunu gidermediğini ifade eden BGC Başkanı Kolaylı, “Bursa basın tarihine geçecek önemli bir gün yaşıyoruz. Çok üzgünüz.” diye konuştu. Yerel gazetelerin kapanarak haberciliğin internet üzerinden devam etmesinin, kişiler ve toplumlar üzerinde bazı olumsuzlukları beraberinde getireceğine de dikkat çeken Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, bu sakıncaları şöyle özetledi; “Bilindiği gibi yerel gazeteler, toplumsal sorunları gündeme getirerek demokratik süreçlerin sağlıklı işlemesine katkı sağlamaktadır. Bu gazetelerin kapanmasıyla birlikte, internet kullanımında sınırlı olan kesimler, haberlere ulaşmakta zorlanacak ve bu durum bilgi eksikliğini artıracaktır. Bu durumda özellikle yerel düzeydeki sorunlar görünmez hale gelebilir ve kamuoyunun denetim mekanizmaları zayıflayabilir. Ayrıca internet üzerinde, özellikle sosyal medyada doğru olmayan veya yanıltıcı bilgilerin yayılması kolaydır. İnternetteki bilgi kirliliği, insanların doğru haberi ayırt etmesini zorlaştırmaktadır. Bu durum, medya okuryazarlığının düşmesine ve insanların manipülasyonlara açık hale gelmesine neden olabilmektedir. Yerel gazetelerin kontrol mekanizması olmadığında, bu tür yanlış bilgilerin daha hızlı yayılması ve toplumda kaosa yol açması riski artacaktır. Oysa yerel gazetelerin güvenilirlik sorunu hemen hemen hiç yoktur. Elektronik habercilikte internetin kesilmesi veya ulaşım engeli getirilmesi gibi riskler varken, yazılı basın bu konuda halkın özgür haber alma olanağının sağlandığı önemli bir mecradır. Yerel gazetelerin kapanması ekonomik anlamda da çeşitli olumsuzluklara yol açabilir. Öncelikle meslektaşlarımızın istihdam olanağı azalacaktır. Yerel gazeteler, yerel ekonomilerin canlanması için de önemli bir rol oynar. Bu gazetelerin kapanmasıyla birlikte, yerel işletmelerin tanıtımı ve yerel pazarların gelişimi olumsuz etkilenebilir. Özetle yazılı basın, internette yaşanan olumsuzlukların ilacı gibidir ve mutlaka yaşatılmalıdır.”

Nuri Kolaylı: Haber

Nuri Kolaylı: "Yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesini bekliyoruz"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, aldığı yeni bir kararla bünyesinde bulunan odaların genel kurul ilanlarının artık gazetelerde yayımlanmayacağını duyurdu. Ekonomik darboğazda olan ve kapanmanın eşiğinde yaşam savaşı veren yerel gazetelerin, TMMOB tarafından alınan karar sonrası önemli oranda gelir kaybına uğrayacağını söyleyen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren TMMOB Ana Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair kararı eleştirdi. Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın derneği ile bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:   “Yerel basının demokrasinin gelişimine ve yerel sorunların çözümündeki önemine ilişkin bugüne kadar olumlu tavrıyla dikkat çeken TMMOB’un, basın camiasında hayal kırıklığına neden olan bir uygulamaya imza atmasını şaşkınlıkla izliyoruz. Daha önceki yönetmelikte genel kurullara ilişkin duyuruların gazetelere ilan verilerek yapılması öngörülüyordu. Ancak yeni düzenleme ile, “Ana Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede”, (e) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ve aynı bentte yer alan ‘Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde’ şeklinde” değiştirildi. Aynı Yönetmeliğin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan “Oda merkezi bulunan yerlerde birer gazete ile” ibaresi “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirildi. Yine aynı Yönetmeliğin 57’nci maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede” ibareleri de, “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirildi. Tüm bu değişiklikler, yerel gazetelere ilan verilmesini sona erdirmektedir. Bilindiği gibi son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri gibi uygulamalar basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirmiştir. Özellikle deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yerel basın kuruluşları çok zor durumdadır. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, diğer sektörlerde olduğu gibi; gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan basın sektöründe de tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisi yaşanmaktadır. Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı vermektedir. Bu ortamda TMMOB tarafından alınan karar, yerel basına vurulan yeni bir darbedir. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak; Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için, yönetmelik değişikliğinin yeniden ele alınarak iptal edilmesini bekliyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.