SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tüi̇k

Bursa Haber - Tüi̇k haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tüi̇k haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkoğlu: Haber

Türkoğlu: "Zalimin zulmüne yancılık eden TÜİK!"

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK’i, kul hakkına girmekle suçladı. Selçuk Türkoğlu, "TÜİK, Ekim ayında  enflasyonun, bir önceki aya göre yüzde 2,88 arttığını açıklarken; ENAG’a göre, halkın mutfağına yansıyan gerçek #enflasyon aynı ay 5,57 oldu. Buna göre TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) vatandaşın cebinde zaten kalmayan parasının 2.69’unu da Ekim ayında gasp etmiş oldu" açıklamasını yaptı. Türkoğlu, “Gerçek mutfak enflasyonunu gizleyen yalancı TÜİK, çalışanların yıl sonunda alacağı maaş zammını düşük tutabilmek için ısmarlama oranlar açıklıyor” dedi. Türkoğlu’nun açıklaması şöyle: “Huylu huyundan vazgeçmezmiş! Alışmış da kudurmuştan betermiş! Ekim ayı enflasyon oranlarını açıklayan yalancı TÜİK, batırdığı ekonominin faturasını vatandaşa çıkarmaya yemin etmiş olan “zulüm iktidarına” yaranmaya yemin ettiğini yine kanıtladı. TÜİK, Ekim ayında  enflasyonun, bir önceki aya göre yüzde 2,88 arttığını açıklarken; ENAG’a göre, halkın mutfağına yansıyan gerçek enflasyon aynı ay 5,57 oldu. Buna göre TÜİK, vatandaşın cebinde zaten kalmayan parasının 2.69’unu da Ekim ayında gasp etmiş oldu. Hatırlanacağı gibi “Utanmaz, Arlanmaz” TÜİK, geçtiğimiz Eylül ayında da Enflasyonu 2,97 olarak açıklamış; Aynı ay gerçek mutfak enflasyonunu 5,37 olarak açıklayan ENAG’ın, tam 2,40 gerisinde kalmıştı. Yani; geçen Eylül ayında vatandaşın cebindeki parasının 2,40’ını yok eden TÜİK, bugün açıkladığı “düzmece” enflasyon oranıyla da, milletin kuşa dönen gelirinin yüzde 2.69’unu çalmış oldu. Böylece TÜİK, sadece son iki ayda, AK Parti İktidarının, vatandaşın cebindeki parasının Yüzde 5,09’una daha el koymasına “aracılık” etmiş oldu. Peki bu ne demek? Çalışanların yıl sonunda alacakları maaş zammının yüzde 5,09’unun daha açıkça gasp edilmesi demek! Anlayacağınız; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işçinin, emekçinin, memurun, emeklinin kısaca tüm çalışanların, yıl sonunda alacağı maaş zammının kuşa dönmesi için “kul hakkına” girmeye devam ediyor. Ne diyelim; Seni de Allah kahretsin, “zalimin zulmüne” yancılık eden TÜİK!" TÜİK YİNE “KUL HAKKINA” GİRDİ!TÜİK, Ekim ayında  enflasyonun, bir önceki aya göre yüzde 2,88 arttığını açıklarken; ENAG’a göre, halkın mutfağına yansıyan gerçek #enflasyon aynı ay 5,57 oldu. Buna göre TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) vatandaşın cebinde zaten kalmayan parasının… pic.twitter.com/Lhjl2n59XJ— Selçuk Türkoğlu (@YS_Turkoglu) November 4, 2024

Taşıt kredisi borçlanmaları arttı Haber

Taşıt kredisi borçlanmaları arttı

Taşıt kredilerindeki borçlanmalar araştırıldı. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un araştırmasına göre, taşıt satışları geçen yılın aynı dönemine göre artarken taşıt kredisi borçlanmalarında da geçen yılın Mayıs ayının ilk haftasına göre yüzde 20,45’lik bir artış yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre bireysel taşıt kredisi borçlanmaları nisan ayında 90 milyar 600 milyon TL olarak kayıtlara geçti. TAŞIT KREDİLERİNDE BORÇLANMA TL BAZINDA ARTTI BDDK verilerine göre, Mayıs ayının başında taşıt kredisi borçlanmaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,45 artarak 90 milyar 600 milyon TL oldu. Geçen yıl aynı dönemde, taşıt kredisi borçlanmaları 73 milyar 211 milyon TL idi.   Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 artarak 295 bin 519 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yıla göre yüzde 33,05 oranında artarak 233 bin 389 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 2,6 artarak 62 bin 130 adet oldu. TAŞIT SAYISI GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 50,9 ARTTI Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50,9 arttı. Nisan ayında 179 bin 504 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 45,2'sini motosiklet, yüzde 37,7'sini otomobil, yüzde 9,8'ini kamyonet, yüzde 4,2'sini traktör, yüzde 2,1'ini kamyon, yüzde 0,5'ini minibüs, yüzde 0,4'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı nisan ayı sonu itibarıyla 27 milyon 114 bin 311 oldu. Söz konusu verileri değerlendiren Tasarruf Uzmanı Çağada Kırım, taşıt kredisi kullanımındaki yüzde 20,45’lik artışın tüketici enflasyonunun çok altında olduğuna dikkati çekerek, bunun da taşıt kredilerinde ciddi bir daralmanın yaşandığını gösterdiğini söyledi. Diğer taraftan taşıt fiyatlarındaki artışın da yüzde 40 ile 70 bandında olması daralmayı teyit eden bir başka veri olduğunu ifade eden Kırım, "Bizlerin gözlemlediği, önceki yıllarda tüketiciler bir şekilde yatırım düşüncesiyle araç satın alırken içinde bulunduğumuz dönemde yavaş yavaş bundan vazgeçiyorlar, elimizdeki farklı veriler buna işaret ediyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda yakın zamanda talep tarafında da azalma olması beklenebilir, bunun sonucunda da özellikle ikinci el otomobil fiyatlarında bir gevşeme olması sürpriz olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

'Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor' Haber

'Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor'

Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken düğün sezonunun başlamasıyla birlikte evliliklerin ekonomiye olan yansımasını değerlendirdi. Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten Palandöken, ortalama düşün yapmanın maliyetini anlattı. Beyaz eşyadan oturma grubuna, düğün salonundan ziynet eşyalarına kadar yapılan harcamaların 500 bin liradan başladığını kaydeden Palandöken, "Döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma imkanlarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu. “Geçtiğimiz yıl düğünler piyasaya 300 milyar lira katkı sağladı” Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.