SON DAKİKA
Hava Durumu

#Teknofest

Söz Bursa - Teknofest haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Teknofest haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

'Robo Molla Yegan’ takımı TEKNOFEST’te... Haber

'Robo Molla Yegan’ takımı TEKNOFEST’te...

TEKNOFEST Robolig Yarışmasında finale kalan Molla Yegan Çocuk Üniversitesi ‘Robo Molla Yegan’ takımı Antalya TEKNOFEST’TE Yıldırım’ı temsil edecek. Geleceğin TEKNOFEST kuşaklarını Yıldırım’da yetiştirme hedefiyle Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Molla Yegan’ın ders verdiği 6 asırlık Molla Yegan Medresesi’ni çocuk üniversitesine dönüştüren Yıldırım Belediyesi, yeni Fatihler yetiştirmeye devam ediyor. ‘Köklerden Geleceğe’ mottosu ile 35 farklı branşta 5-12 yaş grubundaki çocuklara astronomiden uzaya, teknolojiden bilim sanata kadar eğitimlerin verildiği merkezden 6 bin 500 çocuk mezun olurken; 10 bin 130 öğrenci de gerçekleştirilen okul turları ile uzayın renkli dünyasına konuk oldu. Öte yandan Yıldırım Belediyesi, Robotik Kodlama Atölyesi’nde eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olan kursiyerlerden oluşan bir takım kurdu. Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’e katılmak için yıl boyunca çalışan ‘Robo Molla Yegan’ takımı finale kalarak Antalya’da yarışmaya hak kazandı. 5-8 Eylül tarihleri arasında Ortaokul kademesi, Robolig kategorisinde mücadele edecek ‘Robo Molla Yegan’ takımı Yıldırım’ı temsil edecek. YENİ FATİHLER YETİŞECEK Molla Yegan Çocuk Üniversitesi’ni ziyaret ederek finalistler ile bir araya gelerek başarılar dileyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Bu mekân nasıl 600 yıl önce bir fetih neslinin yetişmesine katkı sağladıysa bugün de ‘Türkiye Yüzyılı’nın mimarlarının yetişmesine öncülük ediyor. Bu mekâna gelen çocuklarımıza kimyadan tutun da uzaya kadar farklı konularda eğitimler veriyoruz. Evlatlarımızın yatkınlık ve yeteneklerine göre çok yönlü bir eğitim ortamı tesis ediyoruz. Bu ekosistemde; bilim, sanat, teknoloji ve değerlerimiz açısından müzeyyen çocuklar yetişmesine katkı sağlıyoruz. Bizler için en önemli görevlerden biri çocuklarımızın kendilerine, ailelerine, ülkelerine ve milletlerine faydalı olacak bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. Çocuklar hayal dünyasında yaşar, hayallerle büyür, hayallerle yol çizerler. Molla Yegân Çocuk Üniversitesi çocuklarımıza en güzel hayalleri kurduracak bir hizmet oldu. İnanıyorum ki Molla Yegân Çocuk Üniversitesi, evlatlarımızın ufkunu açacak, onların hayal dünyasını zenginleştirecek ve yeni Fatihlerin, yeni Aziz Sancarların, yeni Selçuk Bayraktarların yetişmesine vesile olacaktır” dedi. Mola Yegân Çocuk Üniversitesi’nin Türkiye’nin son 20 yılda geldiği noktayı özetleyen önemli bir eser olduğunu ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, “Molla Yegan Çocuk Üniversitesi, evlatlarımızın hayallerini ve hedeflerini arşa ulaştıracak, onları Türkiye Yüzyılı vizyonuna hazırlayacak bir üniversitedir. Burası; bilim adamı, astronot, pilot, mühendis ve sanatçıların yetişeceği yerdir. ‘Türkiye Yüzyılı’nın filizidir” diye konuştu.

Bursa'nın otonom aracı finalde yarışacak Haber

Bursa'nın otonom aracı finalde yarışacak

105 gönüllü üyeden oluşan OTAGG, Bursa Uludağ Üniversitesi çatısı altında farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile oluştu. Uzun bir süredir üzerinde çalışılan araç için, uzman danışmanlar ve Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere farklı üniversitelerden mühendislik, fen ve sosyal bölümlerden önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve mezun üyeler katkı sağladı. Aracın şasi ve kabuk üretimi grup üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Bu sene gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST Robotaksi Otonom Araç kategorisi için geliştirilen OTAGG-01 özgün otonom aracı finale kalmayı başardı. 2.5 metre uzunluğunda otonom-4 seviyesindeki araç, geliştirilerek otonom-5 seviyesine geldiğinde içinde insan olmadan kampüs içinde dolaşması hedefleniyor. Hedef otonom-5 seviyesi Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve projenin yürütücülerinden Koray Aki, “2.5 metre uzunluğunda, tam otonom-4 seviyesinde bir araç. Bu aracımızı sensörler yardımıyla otonom hareket ettirebiliyoruz. Bundan sonraki seviye otonom-5 seviye oluyor. Bu seviyede direksiyon, fren ya da gaz pedalı bulunmuyor. Şu anda yaptığımız araç otonom-4 seviyesinde. Bunun arkasında büyük bir ekip var. Ekibimiz Uludağ Üniversitesi çatısı altında kurulmuş ve farklı mühendislik dallarından danışman hocalarımız bulunuyor. Sadece Uludağ Üniversitesi değil, Türkiye’nin diğer üniversitelerinden de üyelerimiz buluyor. Farklı firmalarda çalışan üyelerimiz de var. Hem Bursa’da hem de Türkiye’nin birçok yerinden üyelerimiz bulunuyor. Ekibimiz yaklaşık 105 kişiden oluşuyor. Otonom-4 seviyesinde olan aracımızın otonom-5 seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu seviyede her hangi bir insana ihtiyaç duymadan hareket edebilecek” dedi. TEKNOFEST’te finale kaldı Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Üniversitemizin topluluk ve grupları var. Bu araç uzun süre çalışmalar sonucu geliştirildi. TEKNOFEST’te zaten finaldeyiz, derece elde etmek istiyoruz. Kısa vadede amacımız bu. Bu araç hem TEKNOFEST gibi kıymetli yarışmalarda derece aldı. Ama asıl hedef kampüsümüz içerisinde dolaşacak. Dolayısıyla kampüs ve öğrencilerimizin hareketini sağlayabileceğimiz otonom araç düzeyine götürmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Rektör Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “OTAGG içinde çeşitli mühendislik bölümlerinin ve öğrencilerin bulunduğu, sanayiden de Ar-Ge departmanlarında çalışmaktan olan mühendislerimizin destek verdiği 105 kişiden oluşan müthiş bir grup. Çok uzamadan kampüsümüzde kendi otonom aracımızın hareket edeceğini inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Araç önünde kurdele kesilmesinin ardından her türlü destek sağlayan sponsorlara plaket verildi.

Bursa’da Yeni Elektrikli Araçlar Üretiliyor Haber

Bursa’da Yeni Elektrikli Araçlar Üretiliyor

. Yoğun çalışma süreçlerinde öğrencileri yalnız bırakmayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, atölyeleri ziyaret ederek, öğrencilerden yarışa hazırladıkları araçlar hakkında bilgi aldı. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen yarışmalara BTÜ’den 10 kategoride, 15 takım finale kalmayı başardı. Finalist takımlar bu sene de dereceyle dönebilmek için Üniversitedeki atölyelerinde 7/24 esasıyla çalışmalarını sürdürüyor. TEKNOFEST kapsamındaki Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına, en iyi elektrikli araçlarla katılabilmek için gece gündüz demeden çalışan öğrencileri, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz, Yıldırım Bayezid Yerleşkesi’ndeki atölyelerinde ziyaret etti. Öğrencilerden, yarışa katılacak araçlar hakkında bilgi alan Rektör Çağlar, “TEKNOFEST yarışmalarındaki çalışmalarınız ve emeklerinizle bizlere her sene gurur yaşattınız. Geçen yıl kurduğumuz Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğümüzün çalışmaları ve sizler için oluşturduğu politikalar ile daha verimli ilerleyeceğinize inanıyoruz. Bu sene de ortaya koyduğunuz yaratıcı ve verimli araçlarınızla başarıyı yakalayacağınıza hiç kuşkumuz yok. Biz her koşulda yanınızdayız, yeter ki üretin” dedi.   “Hidromobil Yarışları’nda da Varız” Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde yarışlara katılacakları otomobiller hakkında bilgi veren Elektrikli Araçlar ve Otonomi Topluluğu Başkanı Melis Sultan Erdoğan, “Topluluk bünyemizdeki Sancar ve Atak takımlarımız iki farklı araç hazırlıyor. Sancar Takımı’nın yapımını üstlendiği elektrikli otomobillin, motor sürücüsünü yerli bir şekilde gerçekleştirdik. Atak Takımımız ise bu sene bir ilk olarak Hidromobil Yarışlarına katılacak. Bunun için de hidromobil ile çalışacak araç yapıyoruz. Bu aracımız hidrojen gazından elektrik üretecek. Her sene olduğu gibi bu sene de oldukça iddialıyız. Üniversitemizi en güzel şekilde temsil ederek dereceyle döneceğimize eminiz” diye konuştu.   ‘Tamamen Yerli Ve Öğrenci İşi’ Alternatif Enerjili Taşıtlar Topluluğu bünyesindeki Hacıwatt Takımı Kaptanı Hilal Bukre Doğu, bu yıl takım olarak Elektromobil ve Robotaksi Binek Otonom Araç yarışlarında yer alacaklarını söyledi. Hilal Bukre Doğu, “Bu sene elektromobil aracımıza, mekanik olarak süspansiyon sistemleri ekliyoruz. Amacımız verimlilik olduğu için daha hafif araç üretiyoruz. Daha yenilenebilir olmasını sağlamak amacıyla ise kabuğumuzda revizyona gidiyoruz. ‘Tamamen yerli ve öğrenci işi’ sloganımızla tasarımları ve yazımları yüzde 100 ekibimizin emeğiyle oluşan yerli motor sürücüsü de yapıyoruz. Otonom aracımızda ise kendi kendine sürüş yönetebilen ve belli kurallara uyan bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Burada da oluşturduğumuz yazılım ve program sayesinde daha verimli ve efektif bir araç hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST çalışmaları “Proje Sergisi”nde görücüye çıktı Haber

TEKNOFEST çalışmaları “Proje Sergisi”nde görücüye çıktı

BUÜ Teknofest Topluluğu’nun organize ettiği Proje Sergisi programında yarışlarda yer alacak eserlerin tanıtımının yanı sıra, farklı sektörlerden önemli konuklar da öğrencilerle bir araya geldi. 21-22 Mayıs tarihleri arasında Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Bursa İl Sorumlusu Nurkan Karabulut ile farkı sektörlerden yöneticiler katıldı. “ÖĞRENCİLERİMİZ VE PROJELERİYLE GURUR DUYUYORUZ” Öğrencilerle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, TEKNOFEST organizasyonlarının her zaman kendilerini heyecanlandırdığını vurguladı. Öğrenci projelerini incelediğini ve yapılan tüm çalışmalarla gurur duyduğunu belirten Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Üniversite olarak ilk defa bir proje sergisi düzenliyoruz. Geçmiş yıllarda öğrencilerimizle bir araya geliyor ve kısmı konuşmalar yapıyorduk. Ancak bu defa çok daha kapsamlı bir organizasyon yapalım ve projelerin ne aşamada olduğunu görelim istedik. Sergilenen eserleri inceledik, takım üyeleriyle yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Eksikler veya talepleri dinledik. Gördüklerimiz bizi çok mutlu etti. Yer aldığımız araştırma üniversiteleri liginde ciddi bir rekabet var. Yarış daha çok fen, mühendislik ve tıp alanlarında geçiyor. Bizim de bu alanlarda rakiplerimizden aşağı kalır yanımız yok. Akademik ve bilimsel çalışmalarımız ciddi bir ivme ile yükseliyor. Öğrencilerimizin ürettiği projeler de bizlere ayrıca kazanım olarak geri dönecektir. Bu anlamda her bir çalışma ve proje ile gurur duyuyoruz. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi. ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ AĞI GENİŞLİYOR Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslan ise şirket hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. 20 üniversiteyle işbirliği protokolü yaptıklarını aktaran Prof. Dr. İbrahim Uslan, 8 üniversitede Ar-Ge ofisi açıklarını, 101 üniversiteyle de stajyer mühendis çalışmasını yürüttüklerini belirtti. Uslan, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde ise hem Ar-Ge ofisi açtıklarını hem de işbirliği protokolleri imzaladıklarını vurguladı. “İNANMIŞLIK, AZİM VE SAMİMİYET BAŞARIYI GETİRİR” Konuşmasında Kaan’ın ilk uçuş deneyiminde yaşadıklarından bahseden Prof. Dr. İbrahim Uslan; “Havacılık sektöründe ilk uçuşların yüzde 50’si başarısızlıkla sonuçlanır diye konuşulur. Kaan’ın ilk uçuşu öncesi hepimizde büyük bir heyecan vardı. Evden çıkarken eşime bile bugün Kaan uçacak diye bilgi vermedim. Ne ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Sizin gördüğünüz, medyaya yansıyanlar işin çok ufak bir kısmıdır. İlk uçuş anında orada çalışan 2 bin mühendisin yaşadığı heyecanı ve gururu görmek benim tüylerimi diken diken etmişti. Hepimiz çok duygulanmıştık. Uçuştan bir gün önce pilotumuz Barbaros Albay bize bir şey olursa iki gün sonra değil, ertesi gün hemen çalışmalara kaldığınız yerden devam edin demişti. Bu sözler inanmışlığın, niyetin ve azmin en güzel göstergesidir. Ondan sonra zaten başarı gelir. Gelmese bile bizim bu inanmışlığa ihtiyacımız vardı ve hep birlikte azimle çalışarak başardık” şeklinde konuştu. Program, öğrenci stantlarının gezilmesi ve konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğine yeni halka Haber

BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğine yeni halka

BUÜ ile TEKAYDINLAR Otomotiv Motorlu Araçlar ve Karoser San. ve Tic. A.Ş. firması arasında mesleki ve akademik işbirliği sözleşmesi imzalandı. Otonom Araç Geliştirme Grubu (OTAGG) tarafından Teknofest Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması Özgün Araç kategorisi için geliştirilen OTAGG-01 otonom aracının şasi ve kabuk üretimi Tekaydınlar ile ortak yapılacak. Taraflar, yenilikçi ve çevreye duyarlı ürün ile teknolojilerin tasarımı ve geliştirilmesi amacıyla ortak Ar-Ge çalışmaları yürütecek. Hazırlanan protokole BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ile TEKAYDINLAR Otomotiv Finans Müdürü Ebru Taşocak imza attı. İŞBİRLİKLERİ TARAFLARA KAZANDIRIYOR Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, araştırma üniversiteleri içerisindeki mevcut yerlerini daha da yukarılara çekebilmek adına özel bir çalışma programı uyguladıklarını vurguladı. Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda ciddi bir tecrübeye sahip olduklarının altını çizen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Bu alanda kendimizi daha da geliştirebilmek adına yoğun bir emek harcıyoruz. Akademisyenlerimizin sahip olduğu bilgiyi, iş dünyamızın donanımıyla birleştirmek ve ortaya katma değeri olan projeler çıkarmak istiyoruz. Bugüne kadar farklı sektörlerde hizmet veren yüzlerce işletmeyle akademik ve bilimsel işbirliği içerisinde bulunduk. Bu işbirliklerinden iki taraf da faydalanıyor. Aynı zamanda öğrencilerimize staj ve uygulama dersi anlamında yeni kapılar açılıyor. TEKNOFEST’e hazırlanan gençlerimiz için de maddi desteğin yanı sıra mentörlük desteği sağlıyoruz. Üniversitemizle işbirliği yapacak olan TEKAYDINLAR Otomotiv firmamıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Bugün imzalayacağımız protokolümüzün yeni işbirlikleri için kapılar açmasını temenni ediyorum” dedi. “BİRLİKTE NİTELİKLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATACAĞIZ” TEKAYDINLAR Otomotiv Finans Müdürü Ebru Taşocak ise Bursa Uludağ Üniversitesi ile işbirliği içerisinde olmanın işletmeleri için büyük bir gurur olduğunu belirtti. Geçmişte farklı üniversitelerle de birlikte proje ortaklığı yaptıklarına işaret eden Ebru Taşocak, Bursa Uludağ Üniversitesi ile yeni dönemde nitelikli çalışmalar yürüteceklerine inandıklarını kaydetti. İşbirliği imza töreninde BUÜ Ar-Ge Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Koray Aki, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Karpat, Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emir Dirik, OTAGG ekip liderleri ile şirket temsilcileri de hazır bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.