SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tarım Ve Orman Bakanlığı

Söz Bursa - Tarım Ve Orman Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Ve Orman Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Marmarabirlik'ten hasat öncesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nda önemli görüşme Haber

Marmarabirlik'ten hasat öncesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nda önemli görüşme

Yaklaşan 2024-2025 ürün alım kampanyası öncesi Marmarabarlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Bursa Tarım İl Müdürü İbrahim Acar ile birlikte Tarım Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı'ya ziyarette bulunan ve yaklaşan hasat dönemi öncesi sektörün genel olarak değerlendirilmesinin yapıldığı buluşmada, zeytin üreticisinin ve sektörün beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. “Marmarabirlik’in zeytin üreticisi için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” diyen Dr. Ahmet Bağcı, ”Üreticimizin sıkıntı yaşamaması için gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Hidamet Asa oldukça verimli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı’nın Marmarabirlik’e gösterdiği ilgi, her zaman zeytin üreticisinin yanında olduğunu ifade etmesi, tarıma ve tarımsal üretime verdiği önemin bir göstergesidir. Ayrıca Tarım İl Müdürü İbrahim Acar’ın zeytin üreticisinin beklentileri hakkında bakanlık düzeyinde ilgilenmesi bizleri mutlu etmiştir” dedi Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ağustos 2023 tarihinden bu yana sürdürdüğü dökme ve varilli zeytinyağı ihracat yasağını kaldırarak, 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin +50 bin olmak üzere toplamda 100 bin ton kota verdiğini hatırlatan Hidamet Asa, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamanın tamamen kaldırılması ile sektörün rahat bir nefes alacağını dile getirdi. Başkan Asa konu hakkında şunları söyledi: “Sahadan gelen verilere baktığımızda yağlık zeytin rekoltesinin geçtiğimiz yıla göre yüksek olacağı öngörülmekte. Bu sebeple hasat öncesi zeytinyağı ihracat yasağının kalkması gerektiğini Bakanımıza ilettik. Piyasaların tansiyonunun düşmesi, üreticinin emeğinin karşılığını alması ve Türkiye zeytinyağı ihracatçılarının da piyasa şartlarında rekabet edebilmesi için zeytinyağında ihracat kısıtlamasının kaldırılması sektöre büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca ambalajlı zeytin ihracatına teşvik verilmesi halinde zeytinyağı ihracatımız çok daha artacaktır.” Spekülasyondan uzak bir hasat sezonunun olması dileğinde bulunan Hidamet Asa, “Son yılların en yüksek rekoltesinin beklenmesine rağmen sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz. Tarım ve Ticaret Bakanlıklarımızla ile koordineli bir şekilde çalışma yürüterek, bu hasat yılını sıkıntısız bir şekilde bitirmeyi hedefliyoruz. Üreticimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Arz fazlalığı oluşmaması için üreticilere önemli uyarılarda bulunan Asa, “Üreticilerimiz hasat konusunda acele etmesin, hasadın zamana yayılması onların menfaatine olacaktır. Aksi takdirde fırsatçılar devreye girecektir” diye konuştu.

İznik Gölü kararı iptal Haber

İznik Gölü kararı iptal

Bursa Barosu Başkanlığı ve Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’ndan iki avukat tarafından açılan dava öncesi,  Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa 2. Bölge Müdürlüğü hazırlanan planı davacılara vermedi. Bilgi edinme dilekçesine verilen yanıtta “Planın tamamını talep eden özel ve tüzel kişilere, zaman ve iş kaybının önlenmesi ve planla ilgili konunun uzmanı, olmayan kişiler tarafından yapılacak yanlış değerlendirmelerin önüne geçilebilmesi” gerekçe gösterildi. Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi (RAMSAR) ve Anayasa’ya aykırı olarak, yurttaşlardan gizlenen, plan hazırlanırken halkın katılımı engellenen İznik Gölü Sulak Alan Yönetim Planı’nın iptali istemiyle Bursa 2. İdare Mahkemesi’nde açılan davada şöyle karar verildi: “…dava konusu İznik Gölü Sulak Alan Yönetim Planı’nın flora ve fauna açısından Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'ne uygun olarak hazırlandığı görülmekle birlikte söz konusu planda su kalitesini belirlemeye yönelik yapılan çalışmaların yetersiz olduğu, sunulan hedeflerin uygulama ilkelerinin ve bu hedefleri gerçekleştirmeye yönelik yapılacak çalışmalara ait takvimin açık bir şekilde ifade edilmediği, planın multikriter analizi, fayda zarar analizi, hassasiyet analizi, nicel modelleme, nitel uzman görüşü, yerel paydaşlardan edinilen bilgi ve değerleri kapsayacak bütünlükte hazırlanmadığı, yine planda deprem ile ilgili risk verilerine yer verilmediği, plandaki hidrolojik ve hidrojeolojik verilerin güncel olmadığı, plandaki ‘İznik Gölü sulak alanının doğal, kültürel değerlerinin ve canlı yaşam ortamlarının korunarak geliştirilmesi' hedefinin yetersiz olduğu anlaşıldığından, dava konusu planda koruma esaslarına, kamu yararına ve ilgili mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.