SON DAKİKA

#Sokak Hayvanları

Söz Bursa - Sokak Hayvanları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sokak Hayvanları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sahiplendirilen can dostlarına 1 yıl ücretsiz bakım! Haber

Sahiplendirilen can dostlarına 1 yıl ücretsiz bakım!

Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı’nda tedavi ettiği yaralı, engelli kedi ve köpeklere yuva olan Yıldırım Belediyesi, vatandaşların can dostlarını sahiplendirme işlemlerini teşvik amacıyla Yıldırım’da Mutlu Patiler kampanyası başlattı. Yıldırım Belediyesi, kampanya kapsamında sahiplendirilen hayvanların 1 yıllık muayene, rutin kontrolleri ve aşılarını ücretsiz olarak karşılıyor. Şubat ayından bu yana 95 patili dosta yuva olan Yıldırım Belediyesi, geçtiğimiz yıl Nisan ayından bu yana toplam 304 köpek, 321 kedi olmak üzere 625 can dostunu sıcak yuvaya kavuşturdu.   MUTLU PATİLER “Yıldırım’da Mutlu Patiler” sloganıyla Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak 2025 yılını sahiplendirme yılı olarak belirlediklerini ifade eden Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı’nda sahipsiz patili dostları sıcak bir yuvada buluşturuyoruz. Cumalıkızık’ta bulunan yüksek teknolojik cihazlarla donatılmış merkezde; patili dostların beslenme, barınma ve tedavi gibi ihtiyaçlarını karşılıyor, sahiplendirme çalışmalarıyla da sıcak yuvalara kavuşturuyoruz.   Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’nden sahiplendirilen patili dostlarımıza 1 yıl boyunca Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğümüz tarafından bakım ve tedavi desteği sağlıyoruz” dedi. Haftanın 7 günü hizmet verilen Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı’nda tedavi için hizmet verilirken ziyaret ve sahiplendirme çalışmaları 13:00-15:00 saatleri arası yapılıyor. 

Mudanya Belediyesi’nden sahipsiz hayvanlara şefkat eli Haber

Mudanya Belediyesi’nden sahipsiz hayvanlara şefkat eli

Mudanya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, sahipsiz hayvanlara şifa dağıtıyor. Hayvanların bakımı, tedavi ve rehabilitasyonunun yapıldığı merkezde haftada üç gün kısırlaştırma ve tedavi amaçlı operasyon gerçekleştiriliyor. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın göreve gelmesinin ardından Temmuz ayında Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinden ayrılıp faaliyete başlayan Veteriner İşleri Müdürlüğü, yoğun bakım, gözlem ünitesi, rehabilitasyon alanı ve ameliyathane gibi bölümleriyle hizmet veriyor. Dört veteriner hekim, bir veteriner teknisyeni ve bir veteriner teknikerinin görev yaptığı merkez, kısırlaştırmadan fıtığa çeşitli cerrahi operasyonları gerçekleştirerek sahipsiz hayvanlara şifa dağıtıyor. 10 HEKTARLIK REHABİLİTASYON MERKEZİ Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, sahipsiz hayvanları kendilerine emanet gibi gördüklerini ifade ederek, Mudanyalıların da bu konuya çok duyarlı yaklaştıklarını, kaza veya hastalık konusunda belediye ekiplerini bilgilendirerek destek istediklerini kaydetti. Sahipsiz hayvanların ihtiyaçlarını karşılamanın, sağlıklarıyla ilgilenmenin toplum huzuru açısından da önem taşıdığını dile getiren Başkan Dalgıç, “Onlara daha sağlıklı bir alan açmak için Orman Bölge Müdürlüğü’nden tahsis edilen 10 hektarlık orman arazisine Hayvan Rehabilitasyon Merkezi kuruyoruz. Rehabilitasyon alanları, ameliyathaneler, mama deposu ve idari binaların bulunacağı merkez, tıbbi müdahalelerin yanında onların doğal ortamda yaşamlarını sürdürebilecekleri örnek bir alan olacak. ” diye konuştu. SAHİPLENDİRME ÇAĞRISI Kamuoyunda tepki çeken yasal düzenlemeyle ilgili Valilik tarafından yerel yönetimlere yapılan bilgilendirmede yasanın uygulanmasının 2028’e ertelenmesinin söz konusu olmadığının bildirildiğini söyleyen Dalgıç, “Rehabilitasyon işlemi tamamlanmış olsa dahi sokağa bırakılacak her bir sahipsiz hayvan için belediyelere 72 bin lira para cezası uygulanacak” dedi. Dalgıç, hayvan severlere sahiplendirme çağrısı yaptı: “Son dönemde haftada üç gün kedi ve köpek kısırlaştırma operasyonları gerçekleştiriyoruz. Sonrasında, gönüllü hayvan dostlarının oluşturduğu özel yaşam evleri aracılığıyla sahiplendirmeye çalışıyoruz. Can dostlarımızın sıcak bir yuvaya kavuşması çok önemli. Hayvan severlerden bu konuda daha fazla duyarlılık bekliyoruz."

Belediyelere ağır cezalar geliyor Köpek başına 72 bin TL Haber

Belediyelere ağır cezalar geliyor Köpek başına 72 bin TL

Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il valiliğine sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili olarak yazı gönderdi. Bakanlık yazısında, sahipsiz sokak hayvanlarının toplatılması için belediyelere 2028’e kadar süre verildiği iddiası yalanlandı. Belediyelerin, sahipsiz sokak hayvanlarını hemen toplamaları gerektiği belirtilen bakanlık yazısında, sokakta bırakılan her bir sahipsiz hayvan için 71 bin 965 lira para cezası uygulanacağı ifade edildi. Bakanlık tarafından valiliklere gönderilen yazıda şunlar kaydedildi: "5199 sayılı Kanun ile nüfusu 25 bini aşan belediyelere hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek için 31.12.2028 tarihine kadar süre tanınmakla birlikte; hayvanların toplanarak hayvan bakımevlerine götürülmesi ve köpeklerin hayvan bakımevlerinde tutulması ile ilgili hükümlerin Kanun'un yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olması sebebiyle hayvanların toplanması maksadıyla 2028 yılının beklenmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Rehabilitasyon işlemi tamamlanmış dahi olsa yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında herhangi bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin geri bırakılması Kanun'un 14'üncü maddesi ile yasaklanmıştır. Söz konusu Kanun maddesine aykırılığının tespiti halinde hayvan başına 2025 yılında 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanması gerekmektedir."

Mudanya'da ekiplerden kar mesaisi Haber

Mudanya'da ekiplerden kar mesaisi

Ulaşım ekipleri yolları açık tutmak için 7/24 çalışırken, veteriner ekipleri ise doğada yaşayan hayvanlar için yem desteği sağlıyor. Mudanya Belediyesi, mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklıkları ve başlayan kar yağışının vatandaşların yaşamını olumsuz etkilememesi için yol açma ve temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Meteorolojiden gelen uyarıların ardından başlayan kar yağışı, özellikle ilçenin yüksek kesimlerinde etkisini gösteriyor. Mudanya Belediyesi Ulaşım Müdürlüğü ekipleri, 2 tuzlama aracı, 2 kar küreme aracı, 1 greyder ve 3 kepçe ile kar temizleme ve buzlanmaya karşı çalışmalarına başladı. 7/24 esasına göre kontrollerini sürdüren ekipler, İpekyayla, Çepni, Akköy, Mirzaoba ve Kaymakoba mahalleleri başta olmak üzere ilçenin yüksek kesimlerinde ulaşımın aksamaması için sabahın erken saatlerinden itibaren görev yapıyor. Mudanya Belediyesi, sokak hayvanlarını da unutmadı. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, kış şartlarında zorlanan doğada ve sokaklarda yaşayan hayvanlar için beslenme çalışmaları yürütüyor. Kar yağışının başlamasıyla birlikte, belediye tesislerinde üretilen yemler doğaya bırakılarak hayvanların aç kalmaması sağlanıyor. Gelen şikayetler doğrultusunda sokaktaki hayvanları yasa çerçevesinde toplayan ekipler, aynı zamanda can dostların kış şartlarını sorunsuz atlatabilmesi için gerekli tüm tedbirleri alıyor.

Orhangazi Belediyesi, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi kuruyor Haber

Orhangazi Belediyesi, Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi kuruyor

Orhangazi Belediyesi’nin sokak hayvanlarının barınma, beslenme ve bakım sorunlarının çözümüne yönelik kuracağı Orhangazi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) ve Cargill iş birliğiyle hayata geçiyor. 20 Kasım’da gerçekleşen temel atma töreninin ardından inşaat çalışmalarına başlanacak olan merkezin 2025 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor. İlgili iş birliği, hayvanların duygusal, sosyal, fiziksel ve psikolojik durumlarının yenilenmesi ve yerel toplulukların desteklenmesi konusunda Orhangazi Belediyesi, TİDER ve Cargill’in kolektif kararlılığının bir göstergesi. Kritik bir toplumsal ihtiyaca cevap verecek olan Orhangazi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi, hayvan bakımında en başarılı uygulamaları teşvik edecek, insani programlar aracılığıyla sokak hayvanlarının sayısını azaltacak ve kamuoyunu bilinçlendirecek. Tesis, sokak hayvanlarının şefkat ve özenle beslendiği, tedavi edildiği ve sahiplendirildiği toplumsal bir merkez işlevi görecek. Bursa'nın Orhangazi ilçesi Arapzade Mahallesi’nde 36.066 metrekarelik alanda kurulacak olan yeni merkezde hayvanların korunması, yaşatılması ve rehabilitasyon süreçleri uluslararası standartlarda yönetilecek. Merkezde geçici barınma alanları, kediler ve köpekler için kısırlaştırma sterilizasyon operasyon üniteleri, yaralı veya hasta hayvanlar için tedavi üniteleri, ecza deposu, gıda soğuk hava deposu, yönetim binası, personel tesisleri ve güvenlik birimleri yer alacak. “Fabrikalarımızın bulunduğu toplulukları desteklemek Cargill için bir önceliktir” diyen Gıda META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’Su Murat Tarakçıoğlu, “Orhangazi'de Cargill İlkokulu, Cargill 112 Acil Durum Merkezi ve Cargill Sağlık Merkezi'nin başarıyla kurulmasının ardından, bu yeni rehabilitasyon merkeziyle sokak hayvanlarının refahına katkıda bulunacak olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu. Sokak hayvanlarının barınma, beslenme ve bakım sorunlarının toplumun her kesimini ilgilendirdiğine dikkat çeken TİDER Başkanı Hande Tibuk, sokak hayvanları konusunda belediyelerin özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışma yapmalarının, sorunun çözümüne yardımcı olabileceğini ifade etti. Tibuk, şunları söyledi: “Sokaktan hayvanları toplayarak bir sonuca gidilmiyor. Belediyelerin konuyu sağlıklı yönetebilmesi için STK’lar ve gönüllülerin de sürece dahil edilmesi çok önemli. Her belediye, hayvanların yaşamına duyarlı bir sivil toplum kuruluşu ile iş birliğine gittiğinde, zaten o STK’nın gönüllülerinin de gücünden yararlanabilir. TİDER’in amacı ihtiyaç sahiplerinin temel yaşam gereksinimlerini temin etmekte yardımcı olmak. Önceliğimiz olan vatandaşlarımızın yanında hayvan dostlarımızın da temel ihtiyaçlarını önemsiyor ve bu alanda projeler üretiyoruz. Orhangazi Belediyesi ve Cargill ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu proje ile ülkemizdeki diğer kurumlara da örnek olacağımıza inanıyoruz.”

Bursa’ da atıklar “mama” ya dönüşüyor Haber

Bursa’ da atıklar “mama” ya dönüşüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sokak hayvanlarının su ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanan Pugedon MamaMatik’ ler hizmete girdi. Pugedon MamaMatik vatandaşların atacağı pet şişe, cam şişe ve metal ambalaj atıkları karşılığında sokak hayvanları için mama veriyor. Sosyal Belediyecilik anlayışı ile çalışmalar yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi Sokak hayvanları için de yenilikçi projeler üretiyor. Bu kapsamda tamamen güneş enerjisi ile çalışan ve çevre dostu olan Pugedon MamaMatik’ ler atık atıldığında sesli olarak vatandaşlara teşekkür ediyor. Vatandaşların oldukça ilgisini çeken bu otomatlar minik dostlar tarafından da benimsenmiş durumda. Her Atık Çöp Değildir Timtaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay yaptığı açıklamada bir taraftan geri dönüşebilir atıkları ekonomiye kazandırırken bir taraftan da sahipsiz hayvanları beslediklerini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile çok faydalı bir projeye imza attıklarını söyledi. Akay “Bursa’ da muhtelif noktalara yerleştirilen otomatlarla sokak hayvanları ile hayvanseverler arasında bir köprü oluşturduk. Hayvanseverlerin Pugedon MamaMatik’ lere atacakları pet şişe, cam şişe ve metal kutu atıkları sevimli minik dostlarımıza mama olarak geri dönecek. Sokaklarda yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için geliştirdiğimiz bu otomatlar atılan her karşılığında mama vererek sokaktaki can dostlarımızı beslerken, sıfır atık ve geri dönüşüme de dikkat çekiyor” dedi. Pugedon MamaMatik Nasıl Çalışıyor? Pugedon MamaMatik’ lere hayvan severlerin atacağı ambalaj atıkları allttaki hazneye taze mama dolmasını sağlıyor. Bu destek ile sevimli dostlarımız, çevre dostu güneş enerjisi ile çalışan MamaMatik’ lerden günlük besinlerini temin etmiş oluyorlar. Otomat güneşsiz günlerde içindeki akü ile çalışmaya devam edecek şekilde tasarlanmış. Akıllı yazılımı sayesinde kaç atık atılmış, ne kadar mama verilmiş, kaç sokak hayvanı beslenmiş, atık ve mama depolarının doluluk oranları gibi bilgilere de anlık online olarak ulaşmak mümkün. Temel amacımız çevre bilincini ve hayvan sevgisini aşılamak Topluma geri dönüşümün önemini ve çevre bilincini anlatmak, geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını milli ekonomiye kazandırmak ve sokak hayvanlarının beslenmesini sağlamak amacıyla geliştirilen Pugedon MamaMatik’ ler yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanlarının umudu oldu. Timtaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, yaptığı açıklamada “bu otomatla geri dönüşebilir ambalaj atıklarını milli ekonomiye kazandırmayı hedefledik. Bu işi yaparken de sokaktaki can dostlarımızın beslenmesine ve su ihtiyaçlarına katkı sağlamayı düşündük. Burada temel amacımız, özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza çevre bilincini ve hayvan sevgisini aşılamaktı. Ürettiğimiz bu cihazla bunu başardığımıza inanıyoruz. Özellikle yaz aylarında birçok sokak hayvanı su ve yiyecek bulmakta zorlanıyor. Otomatlarımıza atılan plastik, cam ve metal kutular can dostlarımıza su ve mama olarak dönüyor. Bir nevi atıklarımız da değerlenerek, milli servet olarak katma değere katkıda bulunmuş oluyor" dedi. Hem çevreyi hem de hayvanları koruyor Bu sistemle çevreyi de koruduklarını belirten Akay, "Hayata geçirdiğimiz projeyle ülkemizin önemli sorunlarından olan atık ithalatını azaltmayı da hedefliyoruz. Bir pet şişenin doğada yok olması yüzlerce yıl alıyor. Ayrıca çevrede büyük kirlilik sorunlarına yol açıyor. Biz doğaya atılması yerine otomata atılarak hem geri dönüşüme kazandırıyoruz. Böylelikle doğadan alınan tekrar doğaya kazandırılmış oluyor. Hedefimiz bu otomatları ülkemizin her yerine kurarak hem geri dönüşüme katkı sağlamak hem de hayvanlarımızın beslenmesini sağlamış olmak" ifadelerini kullandı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Söz Bursa En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.