SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ödem

Söz Bursa - Ödem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ödem haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Su içmek hamilelerde ödemi önler Haber

Su içmek hamilelerde ödemi önler

Hamilelik sürecinde ödem, yani vücutta sıvı birikmesinin birçok anne adayının karşılaştığı yaygın bir durum olduğunu belirten Op. Dr. Nuray Kuzukıran, “Vücudun su tutmasını engellemenin en etkili yollarından biri, yeterli miktarda su içmektir. Günde en az 8-10 bardak su içmek, ödemi azaltmaya yardımcı olur. Su, böbreklerinizi çalıştırır ve vücutta biriken fazla sıvının atılmasını sağlar” dedi. Aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutulmasına neden olabildiğini, bu nedenle tuz tüketimini azaltılması uyarısında bulunan Op. Dr. Nuray Kuzukıran, “Hafif egzersizler, kan dolaşımını artırarak ödemin azalmasına yardımcı olur. Günlük yürüyüşler, hamile yogası ya da yüzme gibi aktiviteler, şişlikleri azaltmada etkilidir. Hamileler dinlenirken yastıkla destekleyerek bacaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırmak suretiyle şişlikleri azaltabilirler. Anne adayları hamilelik döneminde ayakları şişebileceği için, rahat ve ayaklarını sıkmayan ayakkabılar tercih etmelidir” şeklinde konuştu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuray Kuzukıran açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Uzun süre ayakta kalmak, kanın bacaklarda birikmesine ve ödemin artmasına neden olabilir. Mümkünse gün içinde sık sık oturup bacaklarınızı dinlendirin. Ayrıca, otururken bacak bacak üstüne atmamaya özen gösterin, bu da kan dolaşımını engelleyebilir. Hafif bir bacak masajı ya da soğuk kompres uygulaması, şişlikleri hafifletebilir. Masaj, kan dolaşımını artırırken, soğuk kompres şişliklerin inmesine yardımcı olur. Bu yöntemleri uygularken nazik olmanız ve aşırı baskıdan kaçınmanız önemlidir. Hamilelik dönemi boyunca potasyum açısından zengin besinler tüketmenin de ödemi önlemeye yardımcı olabileceğini dile getiren Op. Dr. Nuray Kuzukıran, “Muz, avokado, ıspanak ve tatlı patates gibi yiyecekler, vücudunuzun sıvı dengesini korumasına katkıda bulunur. Aynı zamanda, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin gıdalar da ödemi hafifletmede etkilidir. Şayet vücutta ödeme eşlik eden baş ağrısı, görme bozukluğu, şiddetli karın ağrısı gibi belirtiler mevcutsa ve tansiyon yüksekliği, idrarda protein kaybı gibi bulgular varsa mutlaka doktora müracaat edilmesi gerekir. Bu belirtiler preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi tablosu ile ilgili olabilir” dedi.  

Uzmanından ödem hakkında bilgilendirme! Haber

Uzmanından ödem hakkında bilgilendirme!

Ödem, hemen herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir sorun diyen Doç. Dr. Hüseyin Göksülük ödemin tanısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Dr. Göksülük, “Vücudumuzda normal şartlarda alınan ve atılan sıvı miktarı arasında bir denge vardır. Dolaşım sistemimiz (kalp ve damar sistemi) ile dokuların ihtiyacı olan oksijen ve besin ögeleri, damarlar ile ilgili dokulara aktarılır ve besin ögeleri kullanıldıktan sonra tekrar kan damarları aracılığıyla kalbe geri döner. Bu sıvı ve besin döngüsünde, hareketsizlik, iklimsel faktörler, ilaç kullanımı, ısı gibi çeşitli durumlarda ise dengesizlik yaşanabilir ve vücutta ödem (sıvı tutulumu) oluşur. Uzun süreli oturma veya ayakta kalma, aşırı tuz tüketimi, adet döngüsü, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları ve bazı ilaçlar yan etkisi olarak ödem oluşabilir” dedi. Göksülük, “Ödem olan hastada, göz kapakları, eller ve ayaklarda şişme, ağırlık artışı, yüksek kan basıncı en sık görülen belirtilerdir. Altta yatan çok ciddi bir hastalığın sonucu olabilir, bu nedenle iyi gözlemlemek ve gerektiğinde doktora başvurmak gerekir" şeklinde açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Hüseyin Göksülük, “Ödemin önlenemez bir durum olmadığını, bazen basit yaşam şekli değişiklikleriyle ödemin azaltılabileceğine dikkat çekti. Yeterli miktarda su tüketilmesi, tuz alımının azaltılması, tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Salamura ve turşu gibi tuzlu yiyecekler, alkol, kola, kafein, çikolata, şeker, soya sosu, aşırı protein ve süt ürünleri tüketimi, meyankökü içeren besinler vücudun sıvı tutulumunu arttıran besinlerdir. Obezite pek çok mekanizma ile vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına neden olur. Düzenli egzersiz, fiziksel aktivite dolaşım sistemi için uyarıcıdır ve ödemi azaltır. Otururken veya yatarken ayakları yukarıda tutmak, bazı hastalıklarda önerilen kompresyon çorapları, bacaklardaki ödemi azaltmaya yardımcı olabilir” dedi. “Kalp hastalıklarına dikkat edilmeli” Göksülük, "Özellikle bacaklarda olan şişme (ödem) kalp, böbrek ya da karaciğer hastalıklarının belirtisi olabilir. Geçmeyen, uzun süre devam eden ödemlerde doktora mutlaka başvurmak gerekir. Kalp hastalığına bağlı ödem kalbin hem kasılma hem de gevşeme fonksiyonunda bozukluk olursa ortaya çıkabilir (Sistolik ve diyastolik kalp yetmezliği). Bu durumda ödem sıklıkla bacaklarda görülür ve nadiren yüz ve kolları tutar. By-pass ameliyatı sonrası da damar alınan bacakta ödem oluşabilir. Tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ayak ve ayak bileğinde ödeme neden olabilirler. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Bacakta şişlik toplardamar tıkanıklığı ve/veya yetersizliği nedeniyle de olabilir. Guatr ve bazı metabolik hastalıklarda yaygın ödeme sebep olabilir" diyerek açıklamalarda bulundu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.