SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nuri Kolaylı

Söz Bursa - Nuri Kolaylı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nuri Kolaylı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BGC’den Vali Ayyıldız’a ziyaret Haber

BGC’den Vali Ayyıldız’a ziyaret

Heykel’deki Valilik Binası’nda gerçekleşen ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı, Anadolu’daki ilk matbaanın Erzurum’dan sonra Bursa’da kurulduğunu, ilk yerel gazetenin de Bursa Valiliği tarafından yayınlanan Hüdavendigar olduğunu anlattı. Demokrasilerin gelişmesinde yerel basının büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan BGC Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa’nın köklü basın kuruluşlarına sahip olduğuna dikkat çekti. 1947 yılında kurulan Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 550 üyesiyle sektöre ve sektörde çalışan basın mensuplarına hizmet ürettiğini ifade eden Kolaylı, BGC tarafından Bursa’ya kazandırılan Basın Kültür Sarayı’na ilişkin bilgi verdi. BGC Başkanı Kolaylı, şunları söyledi; “1997 yılında aldığımız cemiyetimize ait olan arsayı kat karşılığı müteahhide vererek Basın Kültür Sarayı’nın yapımını sağladık. Basın Kültür Sarayı bünyesinde mülkiyeti Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ait olan Kültür Bakanlığı onaylı Bursa Basın Tarihi Müzesi, Uğur Mumcu Etkinlik Salonu, BGC Nilüfer Sahnesi, BGC Merkezi, BGC Lokali, sergi salonları, Nilüfer Belediyesi’yle birlikte oluşturduğumuz Akkılıç Kütüphanesi ve alışveriş birimleri yer alıyor. Programınız uygun olduğunda sizi kendi binamızda ağırlamaktan mutluluk duyarız.” Ziyarette konuşan Bursa Valisi Erol Ayyıldız da, basının doğru ve tarafsız habercilik yaparak kent yöneticilerine bir anlamda ayna tuttuğunu ifade ederek, Zonguldak, Aydın, İzmir ve Eskişehir Valisi olarak görev yaptığı dönemlerde, basınla iş birliği içinde çalışmaya özen gösterdiğini söyledi. Aynı iş birliği anlayışını Emniyet Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde de sürdürdüğünü ifade eden Bursa Valisi Erol Ayyıldız, “Bursa’da da sizlerle iletişim halinde olacağız ve halkımızın hızlı, doğru ve tarafsız haber alması için birlikte çalışmaya özen göstereceğiz. Zor bir mesleğiniz var ve yazdıklarınız geniş kitlelere ulaşıyor. Bursa’da vatandaşımıza hizmet için çalışacağız” dedi. Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra Başkan Yardımcıları Fuat Kars, İhsan Altıkardeş ve Erdinç Aksoy, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu üyeleri İbrahim Öge, Kenan Kibar, Burhan Kaya, Necat Kırbulut, Eyüp Turan ve Genel Sekreter Sinan Tunç katıldı.

Başkan Bozbey, Bursalı gazetecilerin konuğu oldu Haber

Başkan Bozbey, Bursalı gazetecilerin konuğu oldu

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen ‘BGC Başkanlarla Yüz Yüze’ televizyon programının ilk konuğu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey oldu. BGC Başkanı Nuri Kolaylı’nın moderatörlüğünü üstlendiği programda, BGC yönetim kurulu üyesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başkan Mustafa Bozbey, kentin sorunlarını çözmek için kalıcı sistemler oluşturmak istediklerini söyledi. Bursa’nın en önemli problemlerinin çevre, kentsel dönüşüm ve ulaşım olduğunu belirten Başkan Bozbey, tarım kenti olan Bursa’da çiftçiye verilen desteklerin devam edeceğini, üreticiye nefes aldıracak yeni projelerin de olduğunu ifade etti. Pazar günü oynanan ve 40 binin üzerinde taraftarın stadyumdan izlediği Bursaspor maçını da değerlendiren Başkan Bozbey, “Sezona 3 galibiyet ile güzel bir başlangıç yaptık. Serinin devam etmesini arzu ediyoruz. Dünkü maçta taraftar rekoru kırıldı. 3. Lig’de 40 binin üzerinde taraftarın olduğu bir başka maç görülmemiştir. Süper Lig’de bile zor bulunacak bir coşkuyu yaşadık. Taraftarlarımız özlenen ortamı oluşturup büyük bir coşku yaşattı. Bursa taraftarı, Bursaspor’un bir Süper Lig takımı olduğunu kanıtladı. Bursa’yı yükselttiğimizde Bursaspor, Bursaspor’u yükselttiğimizde Bursa yükselecektir. Takımımıza güveniyoruz ve her zaman onların yanlarında olacağız” dedi.

Kolaylı: yerel gazeteler mutlaka yaşatılmalı… Haber

Kolaylı: yerel gazeteler mutlaka yaşatılmalı…

Bursa Hakimiyet Gazetesi’nin, Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 52. yıl dönümü olan 11 Eylül 1974'te, 1994 yılında Radyo S’in, 1995 yılında da AS TV’nin yayın yaşamına başladığına dikkat çeken BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “Bursa basının okulu olan, yüzlerce meslektaşımızı Bursa basınına kazandıran, binlerce meslektaşımızın da anılarının yaşadığı Medya S, Bursa için çok önemli bir değerdir. Bu değerin sadece internette yayınlarını sürdürecek olması, hepimizin yüreklerini acıtmıştır” dedi. Sürecin takipçisi olduğunu ve Medya S çalışanlarına özlük haklarının verileceğinin açıklanmasının Bursalı gazetecilerin yürek burukluğunu gidermediğini ifade eden BGC Başkanı Kolaylı, “Bursa basın tarihine geçecek önemli bir gün yaşıyoruz. Çok üzgünüz.” diye konuştu. Yerel gazetelerin kapanarak haberciliğin internet üzerinden devam etmesinin, kişiler ve toplumlar üzerinde bazı olumsuzlukları beraberinde getireceğine de dikkat çeken Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, bu sakıncaları şöyle özetledi; “Bilindiği gibi yerel gazeteler, toplumsal sorunları gündeme getirerek demokratik süreçlerin sağlıklı işlemesine katkı sağlamaktadır. Bu gazetelerin kapanmasıyla birlikte, internet kullanımında sınırlı olan kesimler, haberlere ulaşmakta zorlanacak ve bu durum bilgi eksikliğini artıracaktır. Bu durumda özellikle yerel düzeydeki sorunlar görünmez hale gelebilir ve kamuoyunun denetim mekanizmaları zayıflayabilir. Ayrıca internet üzerinde, özellikle sosyal medyada doğru olmayan veya yanıltıcı bilgilerin yayılması kolaydır. İnternetteki bilgi kirliliği, insanların doğru haberi ayırt etmesini zorlaştırmaktadır. Bu durum, medya okuryazarlığının düşmesine ve insanların manipülasyonlara açık hale gelmesine neden olabilmektedir. Yerel gazetelerin kontrol mekanizması olmadığında, bu tür yanlış bilgilerin daha hızlı yayılması ve toplumda kaosa yol açması riski artacaktır. Oysa yerel gazetelerin güvenilirlik sorunu hemen hemen hiç yoktur. Elektronik habercilikte internetin kesilmesi veya ulaşım engeli getirilmesi gibi riskler varken, yazılı basın bu konuda halkın özgür haber alma olanağının sağlandığı önemli bir mecradır. Yerel gazetelerin kapanması ekonomik anlamda da çeşitli olumsuzluklara yol açabilir. Öncelikle meslektaşlarımızın istihdam olanağı azalacaktır. Yerel gazeteler, yerel ekonomilerin canlanması için de önemli bir rol oynar. Bu gazetelerin kapanmasıyla birlikte, yerel işletmelerin tanıtımı ve yerel pazarların gelişimi olumsuz etkilenebilir. Özetle yazılı basın, internette yaşanan olumsuzlukların ilacı gibidir ve mutlaka yaşatılmalıdır.”

Mustafa Dündar BGC’yi ziyaret etti Haber

Mustafa Dündar BGC’yi ziyaret etti

Ziyarette, Osmangazi Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 15 yıldaki çalışmalarından oluşan “Türkiye Yüzyılına 15 Yıl” adlı kitabını BGC Başkanı Nuri Kolaylı’ya armağan eden Mustafa Dündar, “Hizmette geçen 15 yıl süresince Osmangazi’ye kazandırdığımız eserlerin anlatımından oluşan kitabımla tarihe not düşmeyi istedim. Özellikle kitabımda da yer alan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzemiz, Bursa’yı dünyaya anlatan nitelikte. Panorama 1326, bir buluşma, kültür ve faaliyet merkezi olarak hizmet vermekte.  8.388 metrekare alana kurulu 'Panorama 1326 Bursa' Fetih Müzesi'nin resmi açılışını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleştirmiştik. Müzemizi, dünyanın 138 farklı ülkesinden 1 milyon 500 bin kişi ziyaret etti. Açıldığı günden bugüne müzede; konferanslar, sergiler, tiyatro oyunları vb. toplam 509 etkinlik yapıldı. Müzemiz, 7 farklı ödüle layık görüldü” dedi. Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da, 15 yıl süresince verdiği hizmetlerden dolayı Mustafa Dündar’a teşekkür ederek, “Basınla 15 yıl süresince yakın iletişim kurdunuz ve şeffaflığa önem verdiniz.  Yerel basını desteklediğinize bizzat şahit olduk. Bundan sonraki dönemde de yaşamınızda başarılar diliyorum” dedi. Ziyarette Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra BGC Yönetim Kurulu üyeleri Kenan Kibar, Burhan Kaya, BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç ve BGC İdare Müdürü Sedef Işıkkent yer aldı.

Nuri Kolaylı: "Yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesini bekliyoruz" Haber

Nuri Kolaylı: "Yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesini bekliyoruz"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, aldığı yeni bir kararla bünyesinde bulunan odaların genel kurul ilanlarının artık gazetelerde yayımlanmayacağını duyurdu. Ekonomik darboğazda olan ve kapanmanın eşiğinde yaşam savaşı veren yerel gazetelerin, TMMOB tarafından alınan karar sonrası önemli oranda gelir kaybına uğrayacağını söyleyen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren TMMOB Ana Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair kararı eleştirdi. Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın derneği ile bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:   “Yerel basının demokrasinin gelişimine ve yerel sorunların çözümündeki önemine ilişkin bugüne kadar olumlu tavrıyla dikkat çeken TMMOB’un, basın camiasında hayal kırıklığına neden olan bir uygulamaya imza atmasını şaşkınlıkla izliyoruz. Daha önceki yönetmelikte genel kurullara ilişkin duyuruların gazetelere ilan verilerek yapılması öngörülüyordu. Ancak yeni düzenleme ile, “Ana Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede”, (e) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ve aynı bentte yer alan ‘Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde’ şeklinde” değiştirildi. Aynı Yönetmeliğin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan “Oda merkezi bulunan yerlerde birer gazete ile” ibaresi “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirildi. Yine aynı Yönetmeliğin 57’nci maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede” ibareleri de, “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” şeklinde değiştirildi. Tüm bu değişiklikler, yerel gazetelere ilan verilmesini sona erdirmektedir. Bilindiği gibi son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri gibi uygulamalar basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirmiştir. Özellikle deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yerel basın kuruluşları çok zor durumdadır. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, diğer sektörlerde olduğu gibi; gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan basın sektöründe de tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisi yaşanmaktadır. Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı vermektedir. Bu ortamda TMMOB tarafından alınan karar, yerel basına vurulan yeni bir darbedir. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak; Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için, yönetmelik değişikliğinin yeniden ele alınarak iptal edilmesini bekliyoruz.”

TGK’dan yerel basına destek çağrısı Haber

TGK’dan yerel basına destek çağrısı

Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın derneği ile bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, demokratik gelişimin temel taşlarından en önemlisinin yerel basın kuruluşları ve basın özgürlüğü olduğuna dikkat çekti. Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak ardından yapılan yasal düzenleme ve baskılarla hemen hemen her dönem yeniden gündeme gelmiştir. Sansür, demokrasinin gelişimini engelleyen, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorundur. Günümüzde yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, etkisini arttırarak devam ettirdiğini görmekteyiz. Sansür günümüzde bazen ‘haber yasaklama’, bazen de gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla devam etmektedir. Düşüncelerini yazdıkları, röportaj ve haber yaptıkları gerekçesiyle meslektaşlarımız yargılanmakta, gözaltına alınmakta, cezayı gerektirmeyecek basit suçlamalarla uzun süreli tutuklamalarla özgürlükleri elinden alınmakta ve hapse atılmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler mutlaka ele alınmalı ve yeniden düzenlenmelidir. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır. Bu nedenle bu yıl da 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, dayanışma günü olarak görüyor, bu anlamda kutluyoruz" Ekonomik darboğaz "Sansürün yanı sıra, son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirleri gibi uygulamalar basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirmiştir. Özellikle deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yerel basın kuruluşları çok zor durumdadır" diyen Kolaylı, "Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, diğer sektörlerde olduğu gibi; gelişmiş demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan basın sektöründe de tarihin en zor ekonomik krizlerinden birisi yaşanmaktadır. Özellikle yerel gazeteler yaşam savaşı vermektedir. Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' çerçevesinde uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' çerçevesinde getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır. Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır" diye konuştu. Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz atıldığında maliyetlerin arttığına vurgu yapan Başkan Nuri Kolaylı, "Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir. Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır. Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Yerel destek ihtiyacı Kolaylı, "Bu ortamda yerel basının ayakta kalabilmesi; yerel demokrasilerin gelişmesi ve halkın haber alma özgürlüğünün sağlanması için hayati önem taşımaktadır. Yerel basın, bir toplumun sesi olarak işlev görür. Yerel gazeteler ve haber siteleri, yerel sorunları ve başarıları gündeme taşıyarak, toplumun farklı kesimlerinin seslerini duyurur. Bu sayede, yerel halkın yaşadığı günlük sorunlar, çözüm önerileri ve toplumsal gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Örneğin, yerel yönetimlerin aldığı kararlar, yerel ekonomik gelişmeler, kültürel etkinlikler gibi konular yerel basın aracılığıyla topluma ulaştırılır. Basın İlan Kurumu aracılığı ile alınan ilan ve reklamlar basın kuruluşlarının ayakta kalmasına yetmemekte, birçok yerel basın kuruluşu küçülme yoluna gitmek zorunda kalmaktadır. Bu ekonomik çıkmazdan kurtulmanın yolu, başta belediyeler olmak üzere yerel kuruluşların basına destek olmasından geçmektedir. Yerel basın, yerel yönetimler tarafından mutlaka desteklenmeli, tasarruf tedbirleri ve bunun gibi düzenlemelerin gölgesinde kalınmadan yerelin sesinin kısılmasına engel olunmalıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak tüm belediye başkanlarından beklentimiz; zor şartlarda kamu adına görev yapan yerel basın kuruluşlarına sahip çıkmaları, ekonomik anlamda desteklemeleridir" şeklinde konuştu. Meslek yasası eksikliği Başkan Kolaylı sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak her fırsatta dile getirdiğimiz gibi; Günümüzde Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Hemen hemen her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Bu nedenle; gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “‘Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz şartlarına uygun olarak çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır. Özetlemeye çalıştığımız tüm bu sorunlara rağmen görevini fedakârca ve layıkıyla yapan meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü’nü kutluyor, esenlikler diliyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.