SON DAKİKA
Hava Durumu

#Mudanya Müterakesi

Söz Bursa - Mudanya Müterakesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mudanya Müterakesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mudanya Mütarekesi'nin 102. yılı kutlandı Haber

Mudanya Mütarekesi'nin 102. yılı kutlandı

Mudanya Mütarekesi'nin imzalanmasının 102'inci yılı Mütareke meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, 102 yıllık barışa ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Dalgıç, “Cumhuriyet değerlerinin coşkuyla yaşandığı Mudanya’da barış ve kardeşliğe atılan imzayı 102 yıl sonra hep birlikte kutluyoruz. Çanakkale'de Yüzlerce şehit verip kazandığımız zafere rağmen yin düşman işgaline uğradık. Çünkü bu zaferi onaylayacak imzalarımız yoktu. Bu sebeple Mudanya'da Gerçekleşen ve 9 gün boyunca süren Mütarekeler sonunda zaferimizi tescil ettirerek yurdumuzda barışa giden yolu açmış olduk. Üstelik atılan bu imzalar 1. Dünya savaşının sona erdirilmesine sebep olduğundan Dünyada da barışı sağlamış olmanın zaferini ve haklı gururunu yaşadık. 102 yıl önce Mudanya Mütarekesi ile atılan barış ve kardeşlik imzasının ışığında, bugünden geleceğe, bizlere bu aziz vatanı emanet eden başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, büyük bir diplomasi zaferine imza atan İsmet İnönü’ye, sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Onların bıraktığı emanetleri canımız pahasına koruyacağımıza söz veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacağız” diye konuştu. Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi ise, "19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlayan ve yaklaşık 3,5 yıl süren milli mücadelemiz 11 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla fiilen sona ermiştir. 3 Ekim 1922 Salı günü saat 15.15'te görüşmelerine başlanıp 11 Ekim 1922 Çarşamba sabahı saat 06.00'da imzalanan Mudanya Mütarekesi, İsmet İnönü’nün askeri başarısının yanı sıra diplomatik alanda da göstermiş olduğu kararlı ve dik duruşuyla kazanılmış siyasi bir zaferdir. Mudanya Ateşkes Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasını sona erdirmiş, hukuki sürecini başlatmış ve Lozan’da imzalanacak olan barış antlaşmasının zeminini hazırlamıştır. Mondros’tan Lozan’a giden yol Mudanya’ dan geçmiştir. İsmet Paşa bir asker olarak oturduğu masadan Lozan’da Türkiye'yi temsil edecek bir diplomat olarak kalkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere en büyük armağanı ve emanetidir. Çok zor şartlar altında kahramanlık destanlarıyla kurulan Devletimizi, sonsuza kadar korumak ve yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğumuzdur" dedi. Mudanya Mütarekesinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sportif müsabakalarda müsabakalarında dereceye girenlere madalya ve kupaları takdim edildi. Tören Uludağ Üniversitesi Folklor Kulübünün halk oyunları gösterisi ile sona erdi. Tören sonrası protokol Mütareke evini gezerek görevliler tarafından bilgilendirildi.

Barışa ve Bağımsızlığa açılan kapı: Mudanya Haber

Barışa ve Bağımsızlığa açılan kapı: Mudanya

Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıl dönümü kutlamalarının dördüncü günü “Kültür ve Barış” temasıyla düzenlenen etkinliklerle devam etti. Mudanyalılar ile buluşan Prof. Dr. Mithat Baydur, Mudanya Mütarekesi sayesinde Türk halkının başını eğmekten kurtulduğunu söyledi. Mudanya Mütarekesi’ne gelinen süreci ve sonrasında yaşananları detaylı ve akıcı bir şekilde “7’den 70’e Dersimiz Mütareke” başlıklı söyleşide anlatan Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Baydur, “Mudanya Mütarekesi askeri zaferden sonra diplomatik bir zaferdir. Bu zaferin getirdiği birikim ve motivasyonla Lozan Konferansı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu tescil edilmiştir” dedi.  Mudanya’nın bir hikayesi olduğunu ve anlaşma sırasında büyük mücadeleler yaşandığını da dile getiren Baydur, şöyle konuştu: “Mudanya Mütarekesi bir ilçe, bir kasaba sözleşmesi değildir. Uluslararası boyutta bir anlaşmadır. İngiltere’de hükümet deviren bir anlaşmadır. Meriç’in doğusuna kadar bütün Yunanlıların, İç Anadolu’yu, İzmir’i, Trakya’yı boşaltmasını sağlayan bir anlaşmadır. Yaklaşan Türkiye Cumhuriyeti’nin, bağımsız bir ulus devletinin ilk ayak sesleridir. 1699 yılındaki Karlofça Anlaşması’ndan itibaren başını önüne eğmiş Türk’ün, başını kaldırma, başını dik tutma hadisesidir.” Prof. Dr. Mithat Baydur’a konuşmasının ardından barış ve dostluğun simgesi olarak zeytin fidanı armağan eden Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Mudanya Mütarekesi Türkiye Cumhuriyeti açısından çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bizler de bu önemi daha çok duyurmaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyet’i için ‘Mütareke’den Önce, Mütareke’den Sonra’ sözünü kullanıyoruz. Mekanların ruhları vardır. Mütareke Meydanı’nda, Mütareke Evi’nin önünde sürekli bu ruhla harmanlanıyoruz” diye konuştu. GÖKKUŞAĞI RENK KATTI Dördüncü gün etkinlikleri kapsamında Tirilye Taş Mektep’te düzenlenen “Barış ve Diplomasi Atölyesi”nde Prof. Dr. Barış Özdal, gençlerle bir araya gelerek, askeri alanda elde edilen kazanımların, diplomatik alana nasıl taşındığı ele alındı. Bir diğer etkinlikte Rota Myrleia’nın kültür ve inanç rotasında tarihi bir geziye çıkan Mudanyalılar, Kumyaka Meydanı’ndan şiirlerle barış mesajları verdiler. MUDAŞ Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen briç turnuvası ise oldukça çekişmeli mücadelelere sahne oldu. Mudanyalı çocuklar da Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı’nda düzenlenen barış temalı atölyeler ve sergilerle eğlenceli zamanlar geçirdiler. Barış Sofrası ise Mütareke kutlamalarına lezzet kattı. Etkinlikler gurur dolu anların yaşandığı “Bir Millet Uyanıyor” filminin gösterimi ile sona erdi. Öğleden sonra yağan yağmurun ardından Mütareke Evi Müzesi’nin hemen arkasında beliren gökkuşağı ise seyrine doyumsuz bir görüntü oluşturdu.

Mudanya sokaklarında tarih canlandı Haber

Mudanya sokaklarında tarih canlandı

Mudanya Mütarekesi'nin 102. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen kostüm yürüyüşü ile Mudanyalılar tarihe yolculuk yaptı. Girit Mahallesi'nden Mütareke Meydanı'na yapılan yürüyüşün ardından hep birlikte Atatürk'ün sevdiği şarkılar söylendi. Mudanya'nın simge sokaklarından Girit Mahallesi'nde yapılan yürüyüş, Kurtuluş Savaşı'nın ruhunu ve zaferin diplomasiyle taçlandığı o tarihi günleri yeniden canlandırdı. Bu özel yürüyüş için sandıklarından geçmişe ait giysi ve eşyalarını çıkartan Mudanyalılar ellerinde bayraklarla Girit Sokağı'ndan Mütareke Meydanı'na kadar duygu yüklü bir yürüyüş yaptılar. Barışın ve bağımsızlığın sembolü Mudanya'yla gurur duyduklarını dile getiren Mudanyalılar, yürüyüşün ardından Mütareke Meydanı'nda Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendiren Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği korosuna hep birlikte eşlik ettiler. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasını yaşatmak adına düzenlenen konser, izleyicilerden büyük beğeni topladı ve duygusal anlara sahne oldu. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya'nın barış dolu ruhunu düzenlenen etkinliklerle hep birlikte yaşadıklarını söyledi. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve silah arkadaşlarına çok şey borçlu olduklarını belirten Dalgıç, şöyle konuştu, “Mudanya Mütarekesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin imzaladığı ilk resmi anlaşmadır. 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanarak Kurtuluş Savaşı'nı fiilen sonlandıran bir barış anlaşmasıdır. Atatürk'ün üstün zekası ve İsmet İnönü'nün diplomatik başarısı ile tek bir kurşun atılmadan Trakya'yı geri kazandık. Bizlerde bu kazanımları yaşatmak ve gelecek nesillere en doğru şekilde aktarmak için çalışıyoruz. Kültürümüzü yaşatmak ve tarihimizi hatırlamak adına sadece Mudanyalıları değil, ülkemizin her yanındaki vatandaşlarımızı 11 Ekim'e kadar sürecek etkinliklerimize katılmaya, barışın ve bağımsızlığın ne denli kıymetli olduğunu haykırmaya davet ediyorum.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.