SON DAKİKA
Hava Durumu

#Mudanya Belediyesi

Söz Bursa - Mudanya Belediyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mudanya Belediyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mudanyalı Üreticilere çifte müjde! Haber

Mudanyalı Üreticilere çifte müjde!

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, dünyanın en kaliteli incirleri arasında yer alan ve lezzeti Avrupa Birliği tarafından da tescillenen Bursa siyah incirinin hasadına katıldı. Üreticilerle birlikte incir toplayan Dalgıç, iki yeni yatırımla Mudanya lezzetlerini yılın her mevsimi tüketicilerle buluşturacaklarını, böylelikle üreticinin kazancını da artıracaklarını açıkladı. Mudanya’da 18 mahallede yetiştirilen Bursa siyah incirinin Çin'den Kanada'ya Katar'dan Hong Kong'a kadar 49 ülkeye ihraç edildiğini vurgulayan Dalgıç, her üründe olduğu gibi incir üreticisinin de sorunları olduğuna dikkat çekti. Girdilerin ve işçiliğin yüksek olması nedeniyle çiftçinin karının düştüğünü belirten Dalgıç, merkezi ve yerel yönetimlerin çiftçiye destek olması gerektiğini söyledi. “ÇİFTÇİMİZİN KAZANCINI ARTIRACAĞIZ” Mudanyalı üreticinin hak ettiği kazancı sağlayamadığını söyleyen Dalgıç, “Birbirinden lezzetli ve önemli ürünlerimiz var. Ne yazık ki bunları katma değeri yüksek hale getirememişiz. Üreticimiz emeğinin karşılığını alamıyor” dedi. Seçimlerde verdiği sözü tutarak iki yeni yatırım yapacaklarını müjdeleyen Dalgıç, şöyle konuştu: “Çiftçimize söz vermiştik. Mudanya Belediyesi olarak çiftçimize ve üreticimize destek olmak için bazı yatırımlar yapıyoruz. Çok kısa bir sürede soğuk hava deposunu inşa edeceğiz. Bunun yanında soğuk kurutma tesisi kuracağız. İncirin yanı sıra diğer lezzetlerimizi de sadece yaş meyve olarak değil, yıl boyunca tüketilecek kurutulmuş bir gıda olmasını sağlayacağız. Böylece üreticimiz daha fazla kazanç sağlayacak. Çiftçimizin her zaman yanındayız. Desteğimizi sürdüreceğiz. Hayırlı bir hasat sezonu diliyorum.”  

Mudanya'da havuzlar kışın da hizmet verecek Haber

Mudanya'da havuzlar kışın da hizmet verecek

Bursa'nın Mudanya ilçesinde 2 yıl kapalı kalan Olimpik Yüzme Havuzu 31 Mart'ta seçilen Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ile yeniden hizmete alınıp farklı bir kimliğe büründü. Yaz sezonunda bin 100 çocuğun eğitim gördüğü havuz üzeri kapatılarak kış sezonunda da hizmet vermeye devam edecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında Mudanya'ya kazandırılan ve bugüne kadar binlerce kişinin yararlandığı yüzme havuzu, eski başkan Hayri Türkyılmaz yönetimindeki Mudanya Belediyesi'nin Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığı dava sonucu uzun süre kapalı kaldı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından görevi devralmasıyla ilk adımı attı. Yaklaşık 3 ay gibi kısa sürede Mudanya Belediyesi Yüzme Havuzu çocukların yaz tatilinde sporla tanışmalarını ve kendilerini geliştirmelerini sağlamak için yaz okulları ile kapılarını açtı. Yaz döneminde profesyonel eğitmenler eşliğinde yüzme öğrenen bin 100 kişi, yaz aylarını verimli ve eğlenceli şekilde değerlendirme fırsatı buldu. Eğitim gören çocukların yarısı kayıtlarını tekrarlayarak profesyonel olma yolunda adım attılar. Yoğun talebin olduğu yaz sezonunun ardından Mudanya Belediyesi Yüzme Havuzunun üzeri kapatılarak, kış aylarında da hizmet vermeye devam edecek. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Kış sezonunda da kurslar devam edecek. Sporcu alt yapısı oluşturulacak. Buradan yeni yüzücüler yetiştirilecek. Büyük bir ilgi ve alaka var. Yaz sezonunda bin 100 kişiyi burada ağırladık. Yaklaşık 500 öğrenci tekrar kayıt tazeledi. Kış sezonu için gereken çalışmaları başlattık. Sonbaharda üstünü kapatacağız. Böylelikle, kış sezonunda da hizmet vereceğiz” diye konuştu.

Mudanya’da Turizmin Geleceği Kitap Fuarı’nda konuşuldu Haber

Mudanya’da Turizmin Geleceği Kitap Fuarı’nda konuşuldu

Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Av. Baran Güneş’in moderatörlüğünde, “Mudanya’da Turizm Geleceği” başlıklı söyleşiye katılan Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Bursa UNESCO Dernek Başkanı İlker Özaslan ve BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, Mudanya’nın turizmde nasıl şekillenmesi gerektiğini ve Mudanya’da turizmin geleceğini konuştu. Mudanya’nın tarihini anlatarak, var olan tarihsel ve kültürel değerlerini aktaran Prof. Dr. Şahin, Mudanya’nın dört yerleşime ev sahipliği yapan çok ender ilçelerden birisi olduğunu söyledi. KARDEŞ ŞEHİR İLİŞKİLERİ VE FESTİVALLER Bursa UNESCO Dernek Başkanı İlker Özaslan,  Mudanya’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan yurt içi ve yurt dışındaki ilçeler ile kardeş şehir ilişkileri kurmasının önemli bir adım olacağını belirterek, “Mudanya’nın adını UNESCO'nun “Dünya Miras Geçici Listesi”nde ya da  “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”nde geçirmek istiyorsak bunun altyapısını şimdiden hazırlamak gerekir. İl bazında en yakın işbirliği yapılacak ilçe İznik’tir. İznik’in Dünya mirası olmasına ramak kaldı” dedi. UNESCO adını Mudanya ile özleştirmek adına festivallerin yapılması önerisini de sunan Özaslan, zeytinin ön planda olduğu etkinliklerin yanı sıra el sanatlarından, özellikle Girit mutfak kültürüne ait çeşitli uygulamalar yapılmalıdır” diye konuştu. “FAKLI DÜŞÜNMEMİZ LAZIM” Turizm konusunda Bursa’yı bir bütün olarak ele almak gerektiğini vurgulayan BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar ise; “ Bursa’da turizmin değişimine ve gelişimine katkı sağlayacak gastronomiden tarıma, sanayiden karbon ayak izini azaltacak etkinliklere ihtiyaç var” dedi. Kamu ve özel sektörün işbirliğinin önemine dikkat çeken Küçükkayalar, “Turizm otel yapmak otelde konaklatmak değildir. Farklı düşünmemiz lazım. Turizmde üçlü bir dönüşüm şart. Yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümü sağlamamız lazım. Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman turizmde de değişim olacak. Ayrıca bunların hepsini sürdürebilir kılmak lazım” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Bilimin buluşma noktası: Mudanya Kitap Fuarı Haber

Kültür ve Bilimin buluşma noktası: Mudanya Kitap Fuarı

Mudanya Belediyesi tarafından “Değişim” temasıyla düzenlenen 6. Mudanya Kitap Fuarı, kültür, sanat ve edebiyatın yanında bilimi de kitapseverlerle buluşturuyor. Fuarın dördüncü gününde, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, “Herkes İçin Matematik” konulu söyleşisinde, matematiğin evrensel dilini ve Anadolu’nun matematik tarihindeki önemini anlattı. Aynı gün, eğitmen ve yazarlar Şaban Akbaba, Zeki Baştürk ve Fehmi Enginalp, “Mudanya Kültürü” başlıklı söyleşide, Mudanya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini tartışarak Girit kültürünün bölgedeki etkisine dikkat çektiler. “Herkes İçin Matematik” konulu söyleşisinde matematiğin evrensel bir konu olduğunu belirten Tanbay, değişim istendiği yerlerde matematiğin ortak bir dil oluşturduğunu söyledi. Dünyanın en tanınmış 150 matematikçisinden 50’sinin Anadolu’da doğduğunu vurgulayan Tanbay, “Bizim topraklarımızda müthiş bir zenginlik var. Şu an Arap ama Urfa’da doğmuş bir matematikçi ise, biz onu hiç benimsemiyoruz. Biz bunları neden kendi mirasımız olarak kabul etmiyoruz, anlayamıyorum.” dedi. Aynı topraklarda yaşamayı “toprakdaş” olarak tanımlayan Tanbay, “Antik Yunan Matematikçi ve filozof Thales Aydın’ın Didim ilçesinde doğmuştur. Toprakdaş üzerinden gidersek, yerli ve millideki yerliyi yer olarak, yani Didim olarak alırsak, Thales yerlidir. Bizim yerimizden ve bizim topraklarımızdandır. Biz Thales’i neden kendi zenginliğimiz olarak kabul etmiyoruz? Bunu anlamış değilim” dedi.  Bugün Göbeklitepe’de 12 bin senelik tarihin neden bin senelik kısmının benimsediğine de anlam veremediğini söyleyen Tanbay, “Ben 12 bin seneyi de benimsiyorum. Göbeklitepe’yi gördüğüm zaman, bizim topraklarımızda olmasından, bizim onu ortaya çıkarmış olmamızdan iftihar ediyorum. Toprakdaş olduğumuz için bize ait olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. “GİRİT KÜLTÜRÜ MUDANYA İÇİN ÖNEMLİDİR” “Mudanya Kültürü” başlıklı söyleşide ise eğitmen ve yazarlar Şaban Akbaba, Zeki Baştürk ve Fehmi Enginalp, Mudanya’nın tarihi ve kültürel değerlerini ele aldılar. Giritliler dışında Mudanya’ya göç edenlerin kültür ve geleneklerini taşıyamadığını söyleyen yazarlar, Mudanya’da yaşamış ve edebiyat alanında başarılı olan isimlerin yaşamlarından kesitler sundular. Girit kültürünün Mudanya için önemine de değinen yazarlar, Girit kültürünün yaşatılmasının önemine dikkat çektiler.

Mudanya Kitap Fuarı’nda değişim izleri sürüyor Haber

Mudanya Kitap Fuarı’nda değişim izleri sürüyor

6. Mudanya Kitap Fuarı’nın ikinci gününde, sevilen yazarlar Ayşe Kulin ve Işıl Özgentürk kadın hakları üzerine çarpıcı bir söyleşi gerçekleştirirken, tarihçi, yazar, akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ise Türkiye’nin demokrasi yolculuğunu ele aldı. Fuarın ikinci gününde, yazar Ayşe Kulin ve yönetmen-yazar Işıl Özgentürk “Türkiye’de Kadın Olmak” başlıklı söyleşide Mudanyalılarla buluştu. Kadının toplumsal hayatta kazandığı hakların tarihi süreçteki gelişimini anlatan Ayşe Kulin, kadının varlık olarak değer kazanmasının 1840 yılında Kadı önünde nikahla başladığını söyledi. Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasındaki önemine de dikkat çeken Kulin, Atatürk ile birlikte Cumhuriyet’in kurulmasıyla kadınların birçok hakka, Avrupa ülkelerindeki kadınlardan daha önce sahip olduğunu belirtti. 1970’li yıllara kadar iş yaşamında kadınların istihdam oranının yüksek olduğunu da ifade eden Kulin, kadınların değişimde öncü olacağını da sözlerine ekledi. Yazar ve yönetmen Işıl Özgentürk ise kadınların toplumsal değişimdeki öncü rolüne dikkat çekerek, kadın mücadelesinin önemine değindi ve kadınların Gerze’nin YaykılKöyü’ndeki termik santrale karşı gerçekleştirdikleri direnişi anlattı. Kadınların başı çektiği birçok mücadele olduğunu belirten Özgentürk, “Hiç kimsenin ölümü beklemeye hakkı yoktur. Çok umutluyum çünkü kadın denen varlık değiştirir” ifadelerini kullandı. “DÜNYA HIZLI BİR DEĞİŞİM GEÇİRDİ” Tarihçi, Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan’ın katılımıyla gerçekleşen “Demokrasi: Mücadeleli Yol” başlıklı söyleşide, Türkiye’nin demokrasi serüveni ve modernleşme süreci masaya yatırıldı. Gazeteci - Yazar Duygu Özsüphandağ Yayman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Gürkan, son iki yüzyıl içinde dünyanın hızlı bir değişim geçirdiğini anlattı. Demokrasi, tarih, siyaset, eğitim gibi konularda gerçekleşen değişimlere değinen Gürkan, Türk modernleşmesini başarılı gördüğünü söyledi. Söyleşilerin ardından sahne alan Grup Orion ise, sevilen şarkıları seslendirerek Mudanyalılara keyifli ve eğlenceli anlar yaşattı.

Mudanya Kitap Fuarı 6’ıncı kez kapılarını açtı Haber

Mudanya Kitap Fuarı 6’ıncı kez kapılarını açtı

Mudanya Belediyesi ‘Değişim’ temasıyla 6’ıncı Kitap Fuarı’nın açılışını yaptı. Açılışa, CHP milletvekilleri, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız ve vatandaşlar katıldı. Açılış konuşması yapan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Bugün burada edebiyatın ve düşüncenin ışığında bir araya gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Mudanya, tarihi boyunca barışın, hoşgörünün ve kültürel zenginliğin sembolü olmuş bir kenttir. Bu kadim topraklar her dönemde farklı kültürlerin buluşma noktası, farklı fikirlerin harmanlandığı kültür beşiği olmuştur. Bugün de Mudanya olarak bu mirasımıza sahip çıkarak, bir kez daha kültür ve sanatın evrensel dilinde buluşuyoruz. Kitap fuarımız bu yılda büyük heyecanla kapılarını açıyor. Bu fuar sadece kitapların ve yazarların buluşma noktası değil, aynı zamanda toplumumuzun geleceğine dair derin düşüncelerin ve yeni bakış açılarının yeşerdiği bir platformdur. 6 gün boyunca burada kitapların büyülü dünyasında yeni keşiflere çıkacak, değişim ve yenilenmenin gücünü hep birlikte hissedeceğiz. Bu yılın temasını ‘Değişim’ yeni bir bakış, anlayış olarak belirledik” diye konuştu. Milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri de kısa birer selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından klasik kurdele kesimi yerine içinde balonların olduğu büyük bir maket kitabın kapağı açılarak, fuar hizmete girdi.

Mudanya 6. Kitap fuarı başlıyor Haber

Mudanya 6. Kitap fuarı başlıyor

Mudanya Belediyesi tarafından “Değişim / Yeni Bir Bakış Yeni Bir Anlayış” temasıyla düzenlenecek fuar, kitapseverleri Türkiye’nin önde gelen yayınevleri, yazar ve akademisyenleriyle buluşturacak. 23 Ağustos Cuma günü saat 19.00’da düzenlenecek açılış töreniyle başlayacak olan fuar Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı’nda gerçekleştirilecek. Söyleşi, imza günleri, çocuk atölyeleri, kitap kumbaraları, açık hava kütüphanesi, müzik ve tiyatro etkinlikleriyle dolu altı gün boyunca Mudanya, bir kez daha kültür ve sanatın merkezi haline gelecek. “DEĞİŞİM, OKUYARAK GERÇEKLEŞİR” Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, bu yılki temanın “Değişim” olarak belirlendiğini vurgulayarak, toplumsal dönüşüm ve değişimin okuyarak, araştırarak ve sorgulayarak gerçekleşeceğine dikkat çekti. Türkiye’de köklü bir değişim arzusu olduğunu vurgulayan Dalgıç, “Fuara katılacak konuklarımızla yeni bir Türkiye için nasıl ilerlememiz gerektiğini, bu yeni yolda nelerin yapılması gerektiğini konuşacağız. Yeni bir gelecek ufku çizmek için tüm kitapseverleri Mudanya’nın kalbi Mütareke Meydanı’nda gerçekleşecek fuarımıza bekliyoruz” dedi. İstanbullu kitapseverleri de fuara davet eden Dalgıç, “Hızlı feribot seferleriyle İstanbul’dan Mudanya’ya ulaşım oldukça kolay. Hafta sonu tatilinde tarihi ve doğal güzelliklerimizi görüp Kurtuluş Savaşı’nı kazandığımızı tüm dünyanın kabul ettiği Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı müzemizin bulunduğu Mütareke Meydanı’nda edebiyat solumak isteyen herkesi fuarımıza bekliyoruz.” diye konuştu. GELECEĞE IŞIK TUTULACAK “Değişim” temasıyla gerçekleştirilecek fuarın ilk gününde Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, “Medeniyet, Modernleşme ve Değişim: Nereden Nereye?” başlıklı söyleşisiyle Bursalılar ile buluşacak. Altı gün boyunca Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Işıl Özgentürk, Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, Prof. Dr. Sinan Canan, Prof. Dr. Betül Tanbay, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Yüksel Baysal, Melike Baysal, Av. Mehmet Berke Eryılmaz, Duygu Özsüphandağ Yayman, Şaban Akbaba, İlker Özaslan, Buğra Küçükkayalar, Hilmi Haşal, Halim Çiftçi ve Kibare Altay gibi şair, yazar, gazeteci ve akademisyenler kitapseverlerle bir araya gelecek. Ayrıca, kitap fuarında müzik grupları Black Ebony, Nehir, Onion konserleri ve Bergama Kozak Yukarıbey Köy Tiyatrosu’nun oyunu yer alacak.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.