SON DAKİKA
Hava Durumu

#Mantar

Söz Bursa - Mantar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mantar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zehirli mantarlara dikkat! Haber

Zehirli mantarlara dikkat!

 Bursa’da eylül aylarında başlayan mantar toplama sezonu öncesi mantar sevenleri uyaran uzmanlar, zehirli mantarlar nedeniyle zehirlenmelerin olabileceğine dikkat çekti. Pazarda tezgahlarda da zehirli mantar olabileceğini ifade eden uzmanlar, “Bursa’da 10 binin üzerinde mantar çeşidi bulunuyor. Özellikle Uluda ve eteklerinde oluşan mantar çeşitlerinde hangisi zehirli, hangisi faydalı mantar olduğunu vatandaşlarımız bilemeyebiliyor. Mantar çeşitlerinden 250 civarında mantar çeşidi zehirli, yaklaşık 20 çeşit mantar ise öldürücüdür. Bir vatandaş, mantarın dış görünüşünden zehirli olup olmayacağını yüzde 80 oranında anlayabilir. Yüzde 20’lik hata payı da mantarı yiyen insanları öldürebilir.” dedi. Mantarın bilinçsizce tüketilmesi halinde zehirli mantarların karaciğer yetmezliği gibi öldürücü etkilerinin olabileceğinin altını çizen uzmanlar, “Her yıl eylül aylarında hastanelerde mantar zehirlenme vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bazı mantar zehirlenmelerinde kusma, bulantı, hayal görme, sara nöbeti geçirme gibi etkileri olabiliyor. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir. Bu yüzden mantar toplarken ya da pazarda mantar alırken doğru mantar olduğundan emin olmamız gerekiyor. Bazen kültür mantarları da zehirli olabiliyor. Pazarda poşeti açılmış, kirlenmiş mantarlar kesinlikle tüketilmemeli. Son 10 yılda yaklaşık 20’nin üzerinde hastamızı mantar zehirlenmesinden dolayı kaybettik. Bu rakam durumun ciddiliğini gözler önüne seriyor.” ifadelerini kullandı.

Basit önlemlerle mantar enfeksiyonundan korunabilirsiniz Haber

Basit önlemlerle mantar enfeksiyonundan korunabilirsiniz

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Zahide Sevil Aytekin, yaz aylarında artan mantar enfeksiyonlarının sebepleri ve korunma yöntemleri hakkında vatandaşlara çeşitli bilgiler aktardı. Mantar enfeksiyonuna sebep olan mikroorganizmaların sıcak havalarda daha çok üreme yeteneğine sahip olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Aytekin, “Terleme fonksiyonu çok arttığı için özellikle kıvrım bölgelerinde koltukaltı, kasık, ayak parmak arası, kalça gibi hava almayan bölgelerde daha çok mantar enfeksiyonu oluşuyor. Ayrıca abdest faktörü var ülkemizde, sık yıkanma ve iyi kurulanamama gibi durumlarda mantar enfeksiyonları daha da kolaylaşıyor” dedi. Mantar enfeksiyonlarının çok çeşitli türleri olduğunun bilgisini veren Uzm. Dr. Aytekin, “Şiddetli seyredenleri de var. Daha lokalize seyredenleri de var. Mantar enfeksiyonlarında genelde krem, sprey, şampuan gibi ilaç gruplarını tercih ediyoruz. Çok şiddetlendiği dönemlerde hap tedavileri de gündeme gelebilir. Tabi ki hastanın yaşına göre ve mevcut kullandığı diğer ilaçların durumuna göre tedaviler değişebiliyor. Genelde bir ya da bir buçuk ay sürebilen tedaviler. Hastalarımızın alması gereken bazı önlemler var. Bunları da hastalarımıza anlatıyoruz” şeklinde konuştu. Vücut hijyenine dikkat edin Terlemenin artması ile mantar enfeksiyonunun yayılmasının daha da kolaylaştığını vurgulayan Aytekin, mecbur kalmadıkça aşırı fiziksel aktiviteden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Vücut hijyenine çok dikkat edilmesine gerektiğinin altını çizen Aytekin, “Özellikle koltukaltı, kasık, kalça, ayak parmak arası gibi zaten çok iyi havalanamayan bölgeleri iyi temizlemek ve kuru kalmasına dikkat etmek çok önemli. Ayrıca ev içerisinde kişisel eşyaların, özellikle terlik, havlu, çorap gibi eşyaların ortak kullanılmaması da önem arz ediyor. Bunun dışında pamuklu kıyafet tercih edilebilir. Vücuda çok yapışan sıkı ve dar çamaşırlar ile sentetik kumaşlar, terlemeyi daha da arttırdığı için enfeksiyonların daha kolay oluşmasını sağlıyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.