SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kredi Kartı

Söz Bursa - Kredi Kartı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kredi Kartı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kartlı ödemeler şubatta 1 trilyon lirayı aştı Haber

Kartlı ödemeler şubatta 1 trilyon lirayı aştı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Ocak ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Buna göre 1,52 trilyon TL tutarında 1,43 milyar adet kartlı ödeme işlemi gerçekleşti. Mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ü temassız gerçekleşti. İnternetten kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 büyüme ile 443,9 milyar TL oldu. Kart sayıları gelişimi Şubat ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 131,2 milyon, banka kartı sayısı 196,9 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 114,5milyon adet oldu. 2024 yılının Şubat ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 9’luk, banka kartı adedinde yüzde 3’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 25’lik artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 442,6 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösterdi. Kartlı ödeme tutarı gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 1.522,8 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 1.288,2 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 203,6 milyar TL’sinde banka kartları, 31,0 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 53, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 35 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 63 oldu. Kartlı ödeme işlem adedi gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Şubat ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 1,43 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 821,6 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 494,0 milyon adedinde banka kartları, 113,5 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 1 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 6 oldu. İnternetten kartlı ödeme tutarı gelişimi İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 443,9 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 29 oldu. İnternetten kartlı ödeme adedi gelişimi İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 208,0 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 15. Temassız ödeme tutarı gelişimi Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 938,9 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 482,0 milyar TL oldu. Şubat ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ü temassız gerçekleşti.

Kredi kartları cep yakıyor Haber

Kredi kartları cep yakıyor

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların yıllık aidatlar adı altında çeşitli ücretler talep ettiğini ve tüketicilere gelir düzeylerini aşan kredi kartı limitleri sunduklarını vurgulayarak, bu konularda tüketicilerin haklarının korunmasının önemini dile getirdi. Türkiye'de kredi kartı kullanımı, hala tüketicilerin karşılaştığı büyük bir sorun olarak duruyor. Bankaların her yıl yaklaşık 65 milyar TL'lik kredi kartı aidatı topladığı ülkede, birçok tüketici, yüksek faiz oranlarının yanı sıra, ek olarak talep edilen kart aidatları nedeniyle mali sıkıntı yaşıyor. Sıtkı Yılmaz, "Kredi kartı tüketiciler için birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor çünkü artık kredi kartları Türkiye'de bir yaşam kartı haline geldi. Yüksek faiz ödemelerine ek olarak bankaların yıllık kart aidatları istemesi, tüketicilerimizi ciddi anlamda zor duruma sokmaktadır" şeklinde konuştu. "TÜKETİCİ TALEPLERİ KABUL EDİLMİYOR" Yılmaz, hukuki destek alınması gerektiğini belirterek, "Kredi kartı ücretleriyle ilgili son zamanlarda derneğimize başvuran tüketiciler var ve üzülerek belirtmeliyim ki, Merkez Bankası'nın tebliğlerine dayanan hakem heyetleri, tüketicilerin yıllık kart aidatlarının geri ödenmesi taleplerini reddediyor. Bu durumda, derneğimizden hukuki destek alarak başvurmaları daha uygun olacaktır" ifadelerini kullandı. "TÜKETİCİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN YASALARLA ÇELİŞİYOR" Yılmaz, 6 ay boyunca kullanılmayan kartlardan ücret alınamayacağını belirterek, "İstem dışı verilen kredi kartlarından ücret alınamaz. Finansal tüketicilere ilişkin düzenlemeler arasında yer alsa da, görüşümüz bu düzenlemelerin tüketicinin korunması kanunu kapsamında tekrar değerlendirilmesi gerektiği yönündedir" diye ekledi. "65 MİLYAR TL YILLIK AİDAT TOPLANIYOR" Yılmaz, bankaların kart ücreti alması zorunluysa, bu maliyetlerin kullanım döneminin başında açıklanması gerektiğini vurgulayarak, "Ülkemizde 130 milyon kredi kartı bulunmakta. Her biri için 1 TL talep edilse bile bu 130 milyon TL eder. Sadece bir yıllık minimum limit üzerinden bu miktarın 500'ün üzerinde olduğu göz önüne alındığında, 65 milyar TL’ye varan aidatlar toplanıyor demektir. Buna karşı, bankalar bu ücreti her 3 yılda bir alabilirler" önerisinde bulundu. "TÜKETİCİNİN GELİRİNE GÖRE LİMİTLER BELİRLENMİYOR" Bankaların ilk yıl için 2 katı, ikinci yıl ise 4 katından fazla limit veremeyeceklerini hatırlatan Yılmaz, "Tüketici bankadan kredi kartı istediğinde, bankaların en azından ücretsiz kart seçeneklerini sunmaları gerekiyor; fakat birçok tüketici bu konuda bilgilendirilmediklerini söylüyorlar. Kredi kartlarının, tüketicinin gerçek yıllık gelirine uygun limit seviyeleri yoktur" dedi. "TÜKETİCİNİN HAKLARI KORUNMALIDIR" Bankaların habersiz limiti artırdığını ifade eden Yılmaz, "Tüketicinin sahip olduğu çok sayıda kartı nasıl açıklayabiliriz? Bu durum tamamen bankaların tüketicilerden istedikleri kadar ücret alabilmesinin bir yolu." açıklamalarında bulundu.

Kasım'da Kartlı ödemelerde yüzde 73 artış Haber

Kasım'da Kartlı ödemelerde yüzde 73 artış

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Kasım ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Buna göre, Kasım ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 128,9 milyon, banka kartı sayısı 193,5 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 110,4 milyon adet oldu. 2023 yılının Kasım ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 11’lik, banka kartı adedinde yüzde 3’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 25’lik artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 432,8 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösterdi. Kartlı ödeme tutarı gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Kasım ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artarak 1 trilyon 533,3 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 1.303,3 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 198,8 milyar TL’sinde banka kartları, 31,1 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 78, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 44 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 92 oldu. Kartlı ödeme işlem adedi gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Kasım ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 1,55 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 895,2 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 534,1 milyon adedinde banka kartları, 120,0 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 3 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 16 oldu. İnternetten kartlı ödeme tutarı gelişimi İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 artarak 482,1 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 31 oldu. İnternetten kartlı ödeme adedi gelişimi İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 244,0 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 16’dır. Temassız ödeme tutarı gelişimi Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 1.008,4 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 artarak 465,0 milyar TL oldu. Kasım ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ü temassız gerçekleşti.

O yasa teklifi ertelendi... Haber

O yasa teklifi ertelendi...

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüleceği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda oturuma son verildi. AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş Başkanlığında başlayan komisyonda, kanun teklifini AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy sunmuştu. Altınsoy'un sunumunun ardından komisyon üyesi milletvekillerine söz verildi. Muhalefet partilerinin komisyon başkanlarının ardından kanun teklifini savunmak üzere iktidar partisi komisyon başkanları konuşmalarını gerçekleştirdi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, iktidar partisi komisyon başkanları konuşmasının ardından oturumun son bulduğunu ve komisyonun sona erdiğini dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler ise, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nun bulunduğu koridorda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Güler komisyon ilişkin olarak, “Ertelendi diyelim. Daha detaylı bir inceleme yapacağız. 2025 bütçesini göreceğiz. İhtiyaç duyulacak diğer kalemleri detaylı inceleyerek, bu konuda varsa değiştirilecek unsurlar geri çekilecek hususlar bütçeden sonra değerlendireceğiz. Cumhurbaşkanımız da yeniden detaylı bir inceleme yapılmasını talimatlandırmıştı. Aralık ayının sonu itibarıyla bütçemizi sonlandıracağız. Ondan sonraki dönemde bunun değerlendirileceğini söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Temmuz ayında 1,42 trilyon TL’lik ödeme kartla yapıldı Haber

Temmuz ayında 1,42 trilyon TL’lik ödeme kartla yapıldı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Temmuz ayına ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. Buna göre Temmuz ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 124,9 milyon, banka kartı sayısı 191,0 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 96,7 milyon adet oldu. 2023 yılının Temmuz ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 14’lük, banka kartı adedinde yüzde 5’lik, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 19’luk artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 412,6 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış gösterdi. Kartlı ödeme tutarı gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Temmuz ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artarak 1.421,3 milyar TL oldu. Kartlı ödemelerin 1.201,7 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 192,7 milyar TL’sinde banka kartları, 26,9 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 94, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 58 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 124 oldu. Kartlı ödeme işlem adedi gelişimi Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Temmuz ayında yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 1,61 milyar adet oldu. Kartlı ödemelerin 936,0 milyon adedi kredi kartları ile yapılırken 558,1 milyon adedinde banka kartları, 114,2 milyon adedinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adetlerinde büyüme oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19, banka kartları ile yapılan ödeme adetlerinde yüzde 8 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödeme adetlerinde ise bu oran yüzde 37 oldu. İnternetten kartlı ödeme tutarı gelişimi İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85 artarak 421,7 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 29 oldu. İnternetten kartlı ödeme adedi gelişimi İnternetten kartlı ödeme adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 222,8 milyon adede yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 14’tür. Temassız ödeme tutarı gelişimi Kartlarla yapılan temassız ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 1.058,1 milyon adet oldu. Temassız ödeme tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 111 artarak 437,4 milyar TL oldu. Temmuz ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.

Kurban Bayramı’nda 132,3 milyar TL’lik kartlı ödeme yapıldı Haber

Kurban Bayramı’nda 132,3 milyar TL’lik kartlı ödeme yapıldı

2023 yılının Kurban Bayramı dönemine göre kartlı ödemeler yüzde 93 oranında arttı. Arife ve dört bayram gününü kapsayan Kurban Bayramı döneminde gerçekleşen 216 milyon kartlı ödeme ile 132,3 milyar TL’lik ödeme yapıldı. Arife Gününde 45,4 milyar TL’lik kartlı ödeme yapılırken bu tutar bayram döneminde yapılan toplam ödemelerin yarıya yakınını oluşturdu. Arife günü en fazla kartlı işlemin gerçekleştiği saat aralığı 18.00-19.00 olurken en fazla işlemin yapıldığı dakika ise 18:12 oldu. En fazla harcama marketlerde yapıldı Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) Kurban Bayramı kartlı ödeme verilerine göre en fazla harcama yapılan sektör olan market sektörü toplam kartlı ödemelerin yüzde 22’sini oluştururken, giyim sektörü yüzde 12’sini, akaryakıt istasyonları sektörü yüzde 10’unu, yemek sektörü yüzde 10’unu ve çeşitli gıda sektörü ise yüzde 8’ini oluşturdu.Bu yıl Kurban Bayramında yapılan kartlı ödemeler geçen yılla kıyaslandığında en fazla artışın yüzde 137 ile kuyumcular sektöründe gerçekleştiği görülüyor. Kuyumcular sektörünü yüzde 127 artış ile giyim ve yüzde 116 artış ile araba kiralama sektörleri takip ederken, yüzde 110 artışla market sektörü ve yüzde 108 artışla sağlık ürünleri/kozmetik sektörü geçen yıla göre en fazla artış gösteren diğer sektörler arasında yer alıyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Söz Bursa En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.