SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kestel

Bursa Haber - Kestel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kestel haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Göl kurudu çöle döndü Haber

Göl kurudu çöle döndü

Metrelerce çekilen gölün havadan görüntüsü, kuraklığı gözler önüne serdi. Dünyaca ünlü Deveci Armudu'nun yetiştiği tarlalar son hasat öncesi gölün kuruması yüzünden sulanamadı. Uludağ'dan gelen sularla beslenen ve Bursa ovasının sulama ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan göl kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 3 bin dönüm büyüklüğündeki göl kuraklık nedeniyle metrelerce çekildi. Çekilen sular nedeniyle susuz kalan toprakta çatlaklar oluştu. Ayrıca ovaya kurula fabrikalar tarafından kurulan sondajlar, yeraltı sularını da kurutma noktasına getirdi. Bu yıl sezonun son sulamasını yapamadıklarını söyleyen armut üreticileri gelecek yıl herhangi bir önlem alınmaması durumunda üretim yapamayacaklarını belirtti. “SUSUZLUK SORUNU HAD SAFHADA” Gelecek hafta Deveci Armudu hasadına başlayacaklarını söyleyen İğdir Mahallesi Muhtarı Ercan Sakın, hasat öncesi son sulamayı kuraklık nedeniyle yapamadıklarını söyledi. Gelecek yıl için önlem alınmasını isteyen Sakın, “Deveci Armudu hasadımız başlamak üzere. Susuzluk çekiyoruz. Gölbaşı'ndan binbir uğraşla su getiriyoruz. Ama getirdiğimiz su üç gün, dört gün suladık, yine bitti. Haftaya hasada başlayacağız. Son sulanması yapılamadı. Susuzluk sorunu had safhada. Yetkililer Gölbaşı'na gelip incelemeler yaptı. Daha sonra kanallara gelip inceleme yaptılar. Kanallara kapak yapılmasını istedik. Bu şekilde suyu daha tasarruflu kullanacağız. Umarız seneye aynı sorunları yaşamayacağız” şeklinde konuştu. FABRİKALAR YER ALTI SULARINI DA KURUTUYOR Gölbaşı kadar yer altı sularının da kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Sakın, “Gölden su çekilerek vahşi sulama yapılıyor. Gölün çekildiği kısımları tarla açıp ekim yapıyorlar. Durumu yetkililere bildirdik. Seneye buna da bir son vereceğiz. Orada 7 kişi ekim yapacak diye burada 10 köy su sıkıntısı çekiyor. Yeraltı sularımız da azaldı. Her geçen sene de azalmaya devam ediyor. Çevredeki fabrikalar en büyük etkenlerden biri. Fabrikaların vurduğu sondajla biz çiftçilerin vurduğu sondaj bir değil. Bütün yeraltı sularını çekiyorlar. Burası dünyanın en iyi ovalarından biri. Kaçak yapılarla da mücadele ediyoruz. Cezalar yazılıyor ama önüne geçilemiyor. Fabrikaların kimyasalları nedeniyle sular kirleniyor, balıklar ölüyor. Suyumuz bitiyor, azalan su nedeniyle yine balık ölümleri çıkıyor. Ancak kapalı kanal sistemi ve baraj olursa bu sorunu çözebiliriz” dedi.

Bursa'da Serme Deresi zehir saçıyor, balıklar ölüyor... Haber

Bursa'da Serme Deresi zehir saçıyor, balıklar ölüyor...

Bursa'nın Kestel ilçesinde fabrika atıklarının salındığı iddia edilen Serme Deresi etrafına zehir saçıyor. Kapkara katrana dönen derede toplu balık ölümleri yaşanırken, özellikle meye ağaçlarının sulamasında kullanılan derenin motor yağını andıran suyu ise mide bulandırıyor. Derenin geçtiği havzada hayat sürmeye çalışan vatandaşlar ise belediye ve yetkililerin soruna çözüm üretmemesinden şikayetçi. Kestel ilçesinde bulunan, Gölbaşı Gölü'nden başlayan ve Nilüfer Çayı ile birleşen Serme Deresi fabrikaların sanayi atıkları sebebiyle adeta katrana döndü. Çevrede bulunan tarım alanlarının su kaynağı olan derede, son zamanlarda toplu balık ölümleri yaşanıyor. Vatandaşlar derenin geçtiği güzergâh boyunca fabrikaların kimyasal ve boya atıklarıyla kirlendiğine vurgu yaparlarken, Kestel Belediyesi'nin sorunla ilgili çözüm üretmemesinden şikayet ediyor. Dereye balık tutmaya gelen vatandaşlar katrana dönen manzara ile karşılaştıklarında olta takımlarını açmadan geri dönüyor. Bölge sakinlerinden İrfan Dağlı, "4 senedir buradayım, bu güne kadar böyle bir şey görmedim. Dün durulmayacak derecede koku gelmeye başladı. Yetkilileri aradık fakat bizi başka yerlere yönlendirdiler. 'Müdürlerimiz yok, başka yeri arayın' dediler. Kimse ilgilenmedi. Derenin halini görüyorsunuz, insanın içi sızlıyor. Bütün balıklar su yüzeyine çıktı. Bu bölgedeki bahçeler derenin suyu ile sulanıyor. Bursa'nın yüzde 90'ı bu dere ile sulanan meyvelerden yiyor. Kokudan duramadığımız için yetkililerden yardım istedik. Kimse ilgilenmedi. Kimin kimyasal atık boşalttığını bilmiyoruz. Fabrikaların olduğu bölgeden geliyor” şeklinde konuştu.

Hiroşima değil Bursa Haber

Hiroşima değil Bursa

Bacalardan metrelerce yüksekliğe çıkan kapkara dumanlar Bursa'nın hava kalitesini düşürürken insan sağlığına da ciddi zarar veriyor. Doğa Dernekleri 7 gün 24 saat denetim takip ve denetim yapılması gerektiğine dikkat çekilirken, bölge sakinleri de Kestel Belediyesi'nin 24 saat zamanlı denetim yapmasını istiyor. Türkiye'nin en önemli sanayi şehirlerinden biri olan Bursa'da hava kalitesi günden güne azalıyor. 17 Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) ev sahipliği yapan Bursa'da fabrika bacalarından metrelerce yüksekliğe çıkan kapkara dumanlar, Amerika'nın Japonya'nın Hiroşima şehrine attığı atom bombası sonrası ortaya çıkan dumanı andırıyor. Sanayi çevresindeki vatandaşlardan alınan bilgilere göre hafta içi mesai saatleri sonrası ve hafta sonları bacalardan çıkan dumanlar daha da artıyor. Sanayi bölgelerini bir kara bulut gibi saran dumanları gören vatandaşlar, hava kirliğinden dolayı tedirgin olduklarını ifade etti. Bacalı sanayide 7-24 takip şart Hava kirliğini önlemek amacıyla bakanlık tarafından baca emisyonlarının sürekli takip edilmesini ifade eden DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Başta Kestel, Yıldırım, olmak üzere bölgedeki sanayi Bursa'nın ciddi bir şekilde havasını kirletmektedir. Baca emisyonları takip edilse , kontrol edilse Bursa'daki hava kalitesi ciddi manada değişecektir. Bursa'da insan yaşantısı ve sanayi iç içe geçmiş. Bu Bursa ovasına zarar verdiği kadar insan sağlığına da tehdit ediyor. Ağırlıklı olarak bacalı sanayi var, uzaktan baktığımızda birçok yerden dumanlar çıkıyor. Bacalı sanayide olmazsa olmaz olan tek şey filtredir. Bacalı fabrikalarda filtre olmak zorunda ve takip edilmek zorundadır. Bakanlığın bu konuda çalışmaları var fakat daha çok ağır sanayide takip ettikleri bacalar var. Bütün bacalı sanayi kuruluşlarında bu sistemi getirmeleri gerekiyor. 7-24 online bir şekilde bacaları takip etmeleri gerekiyor. Özellikle hafta içi mesai bitiminden sonra ve hafta sonları buradaki sanayiler daha bir kontrolsüz çalışıyor. O gün ve o saatlerde denetlemeye tabi olmadığı için ‘nasıl olsa kimse gelmeyecek' diye daha pervasız çalışıyor. Takip edilse, filtreyi kullanmayanlara yaptırım uygulansa bu sanayiler burada filtre kullanmak zorunda kalacak, daha dikkatli olmak zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu. “Sanayiye karşı değiliz ama” Avrupa'daki sanayileşmeden örnek veren Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, “Biz sanayiye karşı değiliz, sanayi de bu ülkenin olmazsa olmazı ama sanayici tarıma, çiftçiler de sanayiciye zarar vermemelidir. Avrupa'ya gittiğinizde sanayinin şehrin içinde olduğunu görürsünüz. Şehrin içinde sanayi var ama bacasında filtre var, baca emisyonunu ölçüyorsunuz en ufak bir kimyasal yok. Kontroller ve takipler var, vatandaşlar da duyarlı. Demek ki böyle bir çalışma şekli olabiliyor” dedi. Öte yandan Kestel Belediyesi de denetim konusunda bakanlıktan yetki istedi. Bölge sakinleri Kestel Belediyesi'nden seçim öncesi verdiği sözleri tutmasını 24 saat denetime bir an önce başlaması gerektiğini dile getirdiler.

'İleri Teknoloji'ye Türkoğlu sorgusu! Haber

'İleri Teknoloji'ye Türkoğlu sorgusu!

“Proje kapsamındaki arazilerin kaç metrekarelik kısmı TOKİ eliyle kamulaştırılmış ve toplamda kaç metrekarelik arazi, ‘satış vaadi sözleşmesi’ ile ‘SS İleri Teknoloji Sanayi Toplu Konut Yapı Kooperatifi’ne satılmıştır?” diye soran Türkoğlu, Bursa Valiliği tarafından 22 Mayıs 2024 tarihine kadar askıya çıkarılan proje için, belediyelerden görüş ve onay alınıp alınmadığını da sorguladı. Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun konu ile ilgili soru önergesi aynen şöyle: “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. Selçuk TÜRKOĞLU Bursa Milletvekili Sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkemizde; hızlı ve kontrolsüz bir ekonomik büyüme, bazı şehirlerimizde ne yazık ki telafisi olanaksız sorunlara yol açmaktadır. Kontrolsüz sanayileşme; özellikle doğal çevrenin hızla değişmesine ve bulunduğu bölgede yaşamsal problemleri de doğmasına yol açmaktadır. Ülkemizde de çokça yaşanmaya başlanan hayati sorunlar; endüstriyel gelişme ile özellikle tarımsal ve kentsel gelişme projeleri arasındaki tutarsızlıklarla yakından ilişkilidir. Yoğun sanayileşmenin sonucu ortaya çıkan doğal ve çevresel sorunların, insan hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin artmasıyla birlikte, devlet ve kent yöneticilerinin konuya her zamankinden çok daha duyarlı yaklaşmaları gerekmektedir. Buradan hareketle; SORU 1- Bursa’nın Kestel ilçesinde kurulmak istenen “İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi” tam olarak hangi ada ve pafta üzerindedir? Toplamda kaç metrekarelik bir alanı kapsamaktadır? SORU 2- Bu arazinin ne kadarı orman vasıflı, ne kadarı 1. Sınıf Tarım Arazisi niteliğini taşımaktadır? SORU 3- Bursa Valiliği tarafından 22 Mayıs 2024 tarihine kadar askıya çıkarılan proje ile ilgili olarak, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinden görüş ve onay alınmış mıdır, alınmışsa ilgili tarih ve sayı numarası nedir? SORU 4- İlgili projeye dair, Bursa-Kestel İlçesi, Soğuksu ve Seymen mahalleleri sakinleriyle görüşülmüş müdür, söz konusu arazilerde pay sahibi vatandaşların onayı alınmış mıdır? SORU 5- Söz konusu proje için; 1/100 binlik çevre düzeni planı, 1/50 binlik planın ve 1/1000’lik uygulama planının aynı anda askıya çıkarıldığı doğru mudur? Soru 6- Proje kapsamındaki arazilerin kaç metrekarelik kısmı TOKİ eliyle kamulaştırılmış ve toplamda kaç metrekarelik arazi, “satış vaadi sözleşmesi” ile  “SS İleri Teknoloji Sanayi Toplu Konut Yapı Kooperatifi”ne satılmıştır? SORU 7- Bu projenin arsa ve inşaat olmak üzere toplam imalat maliyeti nedir? Proje tamamlandığında toplamda ne kadar TL’lik gelir elde edileceği hesaplanmaktadır? SORU 8- Bölge tarımının bu projenin hayata geçmesiyle birlikte ne kadarlık bir kaybı söz konusu olacaktır? SORU 9- Sanayi bölgesinin faaliyete geçmesiyle birlikte doğacak olumsuz çevresel faktörlerin; bölgenin havasını, suyunu, yeşilini, doğasını, dolayısıyla tüm yaşamsal değerlerini hangi ölçüde etkileyeceği yönünde, bilimsel bir tespit ya da herhangi bir somut rapor var mıdır?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.