SON DAKİKA
Hava Durumu

#Dohadern

Söz Bursa - Dohadern haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dohadern haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

DOHADERN Su Tasarrufunun Önemine Dikkat Çekti! Haber

DOHADERN Su Tasarrufunun Önemine Dikkat Çekti!

Son verilere göre Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 20. Hal böyle iken Bursalılar zorunlu olarak tasarrufa gitmeli ve uyartıları dikkate almalı, yağmurların gecikmesi durumunda kentte kesintiler kaçınılmaz olacak. Son zamanlarda tasarruf noktasında yapılan çağrılara Doğal Yaşam ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş’de destek verdi. DOHADERN Başkanı Ateş; ” Dünya nüfusu artış gösterirken, sabit kalan su kaynaklarının karşılaması gereken ihtiyaç da paralel olarak yükselmektedir. Su, sadece içme ve temizlik için değil aynı zamanda ekosistemlerin devamlılığını sürdürmek, tarım ve enerji üretimi gibi birçok sektör için hayati bir kaynaktır. Doğal su kaynaklarının giderek azalması ve su kıtlığı sorununun artmasıyla, su tasarrufunun önemi gün geçtikçe artmaktadır. Mevcut durumda bile dünya nüfusunun yaklaşık %20’si yeterli içme suyundan mahrum ve 2,3 milyar insanın sağlıklı suya erişimi yok. Bu trajik durum her yıl çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 2 milyon insanın, uygunsuz su kullanımı ve hijyen yoksunluğundan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmesine sebep oluyor. Sadece yüzde 5’lik yağış kaybı bile tarımsal üretimi sekteye uğratıyor. Konya ve çevresinde buğday verimliliğinde yaşanan düşüş önümüzdeki yıllarda da sürecek. Yeterli yağış olmadığından buğdaylar tane tutamadı. Önümüzde çok ciddi su ve tarımsal kuraklık krizleri bizi bekliyor.” dedi. SU KRİZİ BURSA’NIN IZDIRABI Başkan Ateş; “Çiftçiler son yıllarda yeraltı suyuna sarıldılar ancak yeraltı su kaynakları da günden güne tükeniyor. 20 metre derinden su çekerken, 200 metreden su çekilen yerler var. Türkiye, su ve kuraklık konusunda acil seferberlik ilan ederek önlemleri hayata geçirmeli. Yeraltı su kaynaklarının hoyrat kullanımının önüne geçilmezse ülke olarak en büyük krizi yaşarız. Her yıl sadece çölleşme ve kuraklık nedeniyle 12 milyon hektar arazi kaybediyoruz. Çölleşme ve kuraklık, günümüzde daha fazla dikkat gerektiren bir konu. Ülkemizdeki tahıl tarımının büyük kısmı yağışın miktar ve zamansal dağılımına göre yapılıyor. Sürekli yeraltından takviye su çekiyoruz. Ancak yağışlar azaldığında, yeraltı su kaynakları da beslenemez. Bursa’da asıl su kaybının nedeni yeraltı sularına orantısız olarak 20 yıldan beri uygulanan sondaj.” dedi.

DOHADERN, Gebze'deki hayvan katliamı hakkında konuştu. Haber

DOHADERN, Gebze'deki hayvan katliamı hakkında konuştu.

“Tabiatı sadece insanoğlu kullanmıyor. Doğa canlıları ile hep birlikte kullanıyoruz. O yüzden yaşantı şeklimize dikkat etmeli, doğayı kaderine terk etmemeliyiz. Sokak canlıları için daha fazla duyarlılık göstermeliyiz. Doğayı ve çevreyi ancak bizler koruyabiliriz.” sözler kendide veteriner hekim olan Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHADERN) Başkanı İbrahim Tugay Ateş’e ait. Ateş, Gebze’de 43 hayvanın öldürüldüğü katliama tepki göstererek “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geri çekilmesini talep etti. Ateş; “Gebze Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları ‘Bakım’ Merkezi’nde, onlarca sokak hayvanı öldürülmüş ve  poşetlere konularak çöpe atılmış halde bulundu. Temmuz ayında değişiklikler yapılan 5199 sayılı yasanın 6. Maddesinde, ‘Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır’ ibaresi geçmesine rağmen bugün hayvan bakım merkezinde onlarca hayvan katlediliyor. İktidar bahsedilen yasada maddelerde değişiklikler yaparak katliamların önünü açmış, hayvanların yaşamına müdahale etmiş, hayvanları koruma yükümlülüğünden vazgeçmiştir. Bugün yapılması gereken bu katliamların önlenmesi için yaşamdan yana olmaktır. ‘Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ ilkesini temel almamız gerekiyor.” dedi.

DOHADERN’den Sokak Canlarına Yakın İlgi… Haber

DOHADERN’den Sokak Canlarına Yakın İlgi…

DOHADERN yöneticisi ve Fiona Hayvan Hastanesi personeli Veteriner Hekim İlayda Ateş çalışmaları hakkında; ” Bir taraftan Dünya genelinde hızla artan nüfus, çarpık yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatının dengesini bozarak, diğer canlıları bir yok oluşa doğru sürüklemekte, diğer taraftan maddi kazanç ve eğlence amacıyla hayvanlar, işkence, eziyet ve kötü muameleye maruz kalmaktadır. Son derece üzücü bu tablo 21. Yüz yıl insanına hiç yakışmamaktadır. Sahipsizlik, sokak hayatı, yeterli gıdaya ulaşamama, açlık ve sağlıksız yaşam diğer ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Türkiye’de son yıllarda giderek artan hayvana şiddet olaylarına karşı çıkarılan 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’na göre hayvanlar mal olarak değil can olarak değerlendirilmekte ve buna paralel olarak cezaların bir bölümünün idari cezalar kapsamından çıkarılıp suç olarak değerlendirilerek arttırılması oldukça önemli bir gelişmedir. Hayvanları koruma konularında toplumda farkındalık ve bilinç oluşturulmalıdır. Hayvanlar potansiyel tehlike değil, onlar eko-sistemin koruyucularıdır. Yaşam alanlarının, ormanların tahrip edilmesi ile yaban hayatının yok oluşa sürüklenmesi engellenmelidir. Kürkü ve postu için yapılan hayvan cinayetlerine engel olunmalıdır. Yeterli bir bütçe kaynağı için Hayvan Refahı Fonu oluşturulmalıdır. Dernek olarak geliştirdiğimiz 12 esas madde hakkında miniklerimizi gitmiş olduğumuz ana okullarında bilgilendirdik. Çalışmalarımız bu doğrultuda devam edecektir.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.