SON DAKİKA
Hava Durumu

#Deniz Dalgıç

Bursa Haber - Deniz Dalgıç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deniz Dalgıç haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanı oluyor Haber

Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanı oluyor

Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için harekete geçen Mudanya Belediyesi, Arnavutköy Balıkçı Barınağı'nın statüsünü yat limanı olarak değiştirmek üzere proje çalışmalarına başladı. Statü değişikliği sayesinde balıkçılara ve yat sahiplerine daha modern ve güvenli bir hizmet sunulması hedefleniyor. Mudanya’nın denizle daha fazla insanı buluşturacak bir ilçe olması gerektiğine dikkat çeken Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Körfezin güneyinde yer alan ilçemizde, denizle buluşma imkanlarını artırmayı kendimize bir görev edindik. Bu alanları rehabilite ederek daha modern, kullanışlı ve güvenli hale getireceğiz” dedi. Deniz kıyısı yapıları ile ilgili birçok proje hazırladıklarını ve ilk olarak balıkçı barınağını ele aldıklarını ifade eden Dalgıç, “Barınakta lüks yatlar da bulunuyor ancak balıkçı barınağı statüsünde olduğu için yatların bulunduğu bölgede elektrik ve su dışında hizmet veremiyoruz. Statüyü yat limanı olarak değiştirip, kayıkların ve yatların bir arada olduğu, daha modern, uygar ve günümüz şartlarına uygun hizmet verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Arnavutköy Balıkçı Barınağı'nın eksiklerini tespit ettiklerini ve amatör balıkçıları da koruyacak şekilde daha çağdaş bir yapıya dönüştürmek istediklerini belirten Dalgıç, şöyle konuştu; “Burada balıkçılık yapan teknelerimizi daha uygun şartlarda korumak istiyoruz ancak mevcut durumda teknelerin güvenliğini yeterince sağlayamıyoruz. Yüzen iskeleler olması gerektiği gibi değil, aydınlatma sistemleri yetersiz ve balıkçı kulübelerinde ciddi izolasyon problemleri var. Bu sorunları çözmek için gerekli adımları atıyoruz. Tekne bağlama yerlerine olan yoğun ihtiyacın farkındayız.” Projenin onaylanmasından sonra kesin maliyetin ortaya çıkacağını belirten Dalgıç, “Yapmak istediğimiz bazı çalışmaların maliyeti yüksek. Bunlar belediyenin kendi bütçesiyle yapacağı işler değil. Bunun için yatırımcılar ile bir araya geleceğiz. Bu tür kıyı yapıları ile ilgili yatırımcı bulma konusunda sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda girişimleri var. Elbirliği ile kıyı yapılarının sayısını artıracağız” dedi. Kumyaka ve Tirilye’de bulunan balıkçı barınakları ile ilgili de projeler ürettiklerini ifade eden Dalgıç, “Buralarda mülkiyet bizde olmadığı için bu alanlarda sadece üzerinde çalışıyoruz. Yetkili makamlara başvurularımızı yaptık. Onay bekliyoruz. Onayları geldiği zaman hızlıca buralarda da projelerimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi yeniden hayat buluyor Haber

Uğur Mumcu Kültür Merkezi yeniden hayat buluyor

Mudanya’nın önemli tarihi yapılarından biri olan Uğur Mumcu Kültür Merkezi restore edilerek turizme kazandırılacak. 1834 yılında Rum kilisesi olarak inşa edilen ve 1. derece taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli binanın, çevresindeki yapılarla birlikte restorasyonu için gerekli ön hazırlıklar tamamlandı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, bir süredir kullanılamaz halde olan Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ni çok kısa bir süre içinde çevresindeki yapılarla birlikte Mudanya’nın kültür ve sanat hayatına yeniden kazandıracaklarını söyledi. Dalgıç, "Dönemin tüm özelliklerini taşıyan, tescilli ve çok değerli bir yapı olan Uğur Mumcu Kültür Merkezi, uzun yıllar ilçemizde bir kültür sanat merkezi olarak görev yaptı. Ancak üç-dört yıl önce kullanılamaz hale geldi. Göreve geldiğimizde, bu yapıyı nasıl yeniden canlandırabiliriz düşüncesiyle Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile temasa geçtik ve projelerimizi hazırladık. Onay gelir gelmez hızla ihaleye çıkacağız” dedi. Restorasyon çalışmalarının tarihi yapıyı tamamen eski haline döndürmek değil, günümüz şartlarına uygun şekilde kullanılabilir hale getirmek amacıyla gerçekleştirileceğini vurgulayan Dalgıç, "Amacımız, mümkün olduğunca özgün yapıyı hatırlatan bir dokunuşla, bizden sonraki nesillere bu mirası aktarmaktır. Korumayı, yapıyı yalnızca saklamak değil, geleceğe taşımak olarak anlıyoruz" dedi. Restorasyon projesinin kapsamını genişleterek, merkezin yanındaki Zeytin Dalı binasını da projeye dahil edeceklerini vurgulayan Başkan Dalgıç, şu bilgileri verdi; "Sosyal Yardım Müdürlüğü olarak kullandığımız yapı da tescilli bir eser ve yıllarca bu binanın lojmanı olarak kullanılmış. Her iki yapıyı bir kompleks haline getirip bahçesiyle birlikte daha etkili bir şekilde değerlendireceğiz. Ayrıca, bu alandaki çeşmeyi de projeye dahil ederek bölgeyi bambaşka bir yere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sadece gösteriler için kullanılan değil insanlarımızın günlük yaşamında kullandığı, bahçesinde zaman geçirdiği çok güzel bir yapı haline gelecek. Çok heyecanlıyız.” Projenin Mudanya için turizm açısından da büyük bir önem taşıdığını dile getiren Başkan Deniz Dalgıç, şöyle konuştu; "Mudanya’yı turizm merkezi haline getirmek istiyoruz. Sanat turizmi burada büyük bir potansiyele sahip. Hemşehrilerimiz sanata büyük değer veriyor, etkinliklere aktif katılım gösteriyor. Mevsim şartları nedeniyle dış mekan etkinliklerini devam ettiremiyoruz. Restorasyon sonrası Uğur Mumcu Kültür Merkezi, hem Mudanya halkı hem de turistler için önemli bir çekim noktası olacak. Mudanya’nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini yaşamaları için sanatçılarımızı ve sanatseverleri buraya davet ediyoruz. Mudanya, sadece bir gün ziyaret edilecek bir yer değil; gastronomi, inanç turizmi ve doğasıyla zengin bir kültürel mirasa sahip. Dolayısıyla, buraya gelenlerin her açıdan keyif alacağına inanıyoruz."

Mudanya’da öncelik güvenli hayat Haber

Mudanya’da öncelik güvenli hayat

Mudanya’yı deprem başta olmak üzere doğal afetlere karşı dayanıklı ve güvenli bir kent haline getirmek için çalışmalarını bilimin ışığında sürdüren Mudanya Belediyesi, yapısal projelerin kontrol edilmesine yönelik işbirliği protokolü imzaladı. Sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, kültürel, tarihi ve doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesinin hedeflendiği “Mudanya’da Güvenli Kent, Güvenli Hayat” işbirliği protokolü Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem tarafından imzalandı. Protokol çerçevesinde bürokrasinin azaltılması, yapılarda can ve mal güvenliğinin sağlanması, sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşma için mühendislik hizmetlerinin ilgili mevzuata, bilimsel esaslara ve mesleki kurallara uygun olarak yerine getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca yapı ruhsatı gerektiren tüm statik, çelik, betonarme, ahşap vb. projelerin yürürlükte bulunan ilgili kanunlara, yönetmeliklere, genelgelere ve protokol hükümlerine göre İMO tarafından incelenmesini kapsıyor. MUDANYA GÜVENLİ BİR KENT OLACAK Deprem gerçeğini unutmadıklarını ve güvenli bir Mudanya kurmanın öncelikleri olduğunu belirten Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Kentimizi yönetirken ve geleceğe hazırlarken bilimi referans almak zorundayız. Afet riski taşıyan yapı stokunu hızla dönüştürebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Meslek odalarının tecrübelerinden de yararlanacaklarını söyleyen Dalgıç, “Halkımızla barış içinde ve bilimin ışığında attığımız adımlarla Mudanyamızı güvenli hale getireceğiz. Protokole katkı sağlayan Odamıza teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Akademik odalarla yapılan protokollerin önemine değinen İMO Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem ise, “Kentlerimizde nitelikli ve depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi için Oda olarak gerekli her türlü teknik destek ve işbirliğini gerçekleştirmeye hazırız. Ortak akıl sürecini önemseyen ve bu düşüncede harekete geçen Mudanya Belediyemizi tebrik ediyor, gerçekleştireceğimiz çalışmaların Mudanya için hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Mudanya Belediyesi zeytinde kendi markasını yaratacak Haber

Mudanya Belediyesi zeytinde kendi markasını yaratacak

Mudanya Belediyesi kendi arazilerinde yetişen zeytinlerden elde ettiği zeytinyağını bir marka haline getirmek için harekete geçti. Zeytin sıkım işlemini yerinde inceleyerek bu yıl üretilen mahsul hakkında bilgiler alan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, zeytin ve zeytinyağında ileriye dönük bir Mudanya markası yaratmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu sene açıklanan fiyatların düşük olması sebebiyle üreticiden bir miktar zeytin alımı yapabileceklerini hatırlatan Dalgıç, şöyle konuştu: “Bu konuda planlarımız ve hesaplarımız devam ediyor. Bizimkisi bir miktar nefes aldırmak olabilir. Amacımız üreticimizin zeytini tarlada kalmasın. Elbette kalmayacaktır ama yok pahasına da gitmesin. Bu da bize bir fırsat olacaktır. Kendi markamızı kendi ürünümüzü yaratmak ve piyasaya sürmek için bir imkan olabilir. Üstün kalitede belli bir standardın üzerinde bir marka yaratmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bir taraftan üreticimizi desteklerken diğer taraftan Mudanya’nın vizyonuna uygun yeni bir marka için yola koyulduk. Mudanya’da üretilen zeytin ve zeytinyağının belediye tarafından da sahiplenildiğini göstermek bizim için çok önemlidir. Zeytinimize sahip çıkalım. Üreticimize sahip çıkalım. Bu iş bazen kar ettiriyor, bazen ettirmiyor ama unutmayalım ki, bir yılın çabası emeği bir ay içerisinde değere dönüşüyor”

Mudanya'da tarihi doku ortaya çıkıyor Haber

Mudanya'da tarihi doku ortaya çıkıyor

Yıllarca Zeytin Hali Çarşısı olarak hizmet veren Hal Meydanı’nın tarihi dokusunu ortaya çıkaracak proje çalışmaları tamamlandı. Mudanya’nın değerlerini ortaya çıkarmak ve geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarmak için çalışmalarını sürdüren Mudanya Belediyesi tarihi Hal Meydanı’nı turizme kazandırmak için proje hazırladı. Hal Meydanı’nın Mudanya’nın tarihi değere sahip, en kıymetli bölgelerinden biri olduğunu söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, alt yapı ve üst yapı ile ilgili sorunların çözümünü de içine alan bir projeyle bölgenin tarihi dokusunu ortaya çıkaracaklarını söyledi. Meydanda bulunan yapıların tamamının Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edildiğini hatırlatan Dalgıç,“820 metrekare oturumlu alanı bulunan meydanda, yaklaşık 660 metrekare alanda farklı metrekarelerde 27 adet işyeri faaliyet gösteriyor. İşyerlerinde bulunan tentelerin tarihi dokuya uygun olmadığını gördük. Kentsel Tasarım Müdürlüğümüz alt yapı ve üst yapı sorunlarını da çözüme kavuşturacağımız projemizi hazırladı. İnsanımızı kötü hava şartlarından koruyan ve aynı zamanda tescilli yapıları ortaya çıkararak orta bölümde yer alacak büyük bir saçak yapmayı planlıyoruz. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu da bu projemize sıcak baktı. Kısa zamanda projemizi sunacağız. Hayal ettiklerimizi yaparak farklı sektörlerden esnafımızın bir arada olduğu arasta gibi bir alan oluşturacağız. Projemizi gerçekleştirdiğimizde keyifli zamanların geçirileceği, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olacağı bir yer haline gelecek”

Mudanya Belediyesi zeytin üreticisinin yanında Haber

Mudanya Belediyesi zeytin üreticisinin yanında

Mudanya’da zeytin hasadının başlamasıyla birlikte üreticiyi tarlada ziyaret eden Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç hasat çalışmalarına katıldı. Açıklanan fiyatların beklentinin altında kaldığının altını çizen Deniz Dalgıç, “Mudanya Belediyesi olarak şu an piyasayı gözlemliyoruz. Eğer rakamlar aşağıya giderse üreticimize destek olmak, zeytinini biraz daha yüksek fiyattan satabilmesi için belediye olarak satın almaya gidebiliriz. Ayrıca yağ üretimi, zeytinin yağhanelere teslimi konusunda da desteğimiz olabilir” dedi. Çiftçinin her aşamada yanında olduklarını vurgulayan Dalgıç, şöyle konuştu: “Aslında bizim temel hedeflerimiz arasında Mudanya’nın bir zeytin ve zeytinyağı markasını oluşturmak yer alıyor. Bu anlamda belki bu yıl bir fırsat olabilir. Bu sezon hasat ve üretim yüksek ancak fiyatlar düşük. Hem fiyat regülasyonuna yardımcı olmak hem de kendi markamızı yaratıp zeytin ve zeytinyağımızı piyasaya sürüp tüketiciyle buluşturmak düşüncemiz var. Piyasayı izliyor ve gözlüyoruz. Hasat daha çok yeni. Eğer olumsuz bir durum olursa, çiftçimizin zeytinini tarlada bırakmayız.” “ÜRETİCİYE LOKOMOTİF OLUYORUZ” Zeytinin markalaşması ve pazarlanması konusunda işbirlikleri için de adımlar attıklarını vurgulayan Dalgıç, “Yerel üretim kooperatifleri ile ortaklıklar kurmak ve bu ortaklıklarımızı genişletmek istiyoruz. Markalaşma, marka üretimi ve yurt içi ile yurt dışına pazarlanması konusunda da işbirliklerimiz devam edecek. Biraz da cesarete ihtiyacımız var. Şimdilik biz lokomotif olarak çekiyoruz. Ama yakın zamanda üreticimiz bizim önümüzde lokomotif olup onlar bizi sürükleyecekler. Biz onlarla her yola çıkarız.” dedi. “COĞRAFİ İŞARET MARKA DEĞERİMİZİ ARTIRACAK” Tirilye tipi zeytin ile ilgili yaptıkları coğrafi işaret başvurusunun sürecinin devam ettiğini de dile getiren Dalgıç, “Markalaşma yolunda çok önemli bir adım. Tüketiciler genellikle Tirilye tipi zeytinin peşindedir. Biz de bunu bir kez daha belgeleyip, piyasada böyle var olmasını sağlamak istiyoruz” dedi. Mudanya’nın “üç karası” olarak bilinen üzüm, kara incir ve zeytinin önemine dikkat çeken Dalgıç, “Bu ürünlerden elde edilecek verim ve gelirler Mudanya’nın kalkınması, halkımızın daha mutlu ve refah içinde yaşaması için çok önemli.  Mudanya’nın zeytini çok özeldir. Bize göre zeytinin başkenti Mudanya’dır. Dünyanın en güzel sofralık zeytini de Mudanya ve Tirilye’de yetişir. Hasadımız hayırlı olsun. Tüm üreticimize bolluk ve bereket getirmesini diliyorum” diye konuştu.  

Atatürk 86 yıldır manşetlerde... Haber

Atatürk 86 yıldır manşetlerde...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 86. yılında Mudanya’da törenlerle anıldı. “Yaşıyor” temasıyla düzenlenen anma etkinliklerinde 10 Kasım 1938 tarihli gazetelerin yıldırım baskısını dönem giysileri içerisindeki gazeteci çocuklar dağıttı. “Anma Vapuru” ile denizde saygı geçişinin ardından Atatürk’ün hayatından kesitler sunulduğu törende, duygu dolu anlar yaşandı. Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 86. yılında Mudanya’da düzenlenen tören ve etkinliklerle anıldı. “Yaşıyor” temasıyla düzenlenen anma etkinlikleri, Mudanya protokolünün ve vatandaşların katılımıyla İskele Meydanı'nda Atatürk heykeline çelenk sunumu ile başladı. Saat 09.05’te ise adeta hayat durdu. Siren sesleri eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunan Mudanyalılar, İstiklal Marşı’nı coşkuyla okudu. Öğrenciler gösteriler sunarken, Atatürk Haftası kapsamında düzenlenen yarışmalara katılan tüm öğrencilere de ödülleri takdim edildi. “Sen Ölmezsin” temasıyla gerçekleşen canlandırmada 10 Kasım 1938 tarihli Akşam Postası gazetesini dönem giysileri içindeki çocuklar dağıtırken, Atatürk bayraklarıyla süslenen “Anma Vapuru” ile Mudanyalılar denizden saygı geçişi gerçekleştirdi. Anma Vapuru’yla gidilen Tirilye Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliklerinde ise duygu dolu anlar yaşandı. Atatürk’ün Bursa ziyaretlerinde çekilen fotoğraflar, “En Çok Onu Sevdik” başlığıyla sergilendi. Atatürk’ün hayatından kesitlerin sunulduğu “Bir Parçamız Hep Eksik” adlı oratoryo sırasında ise katılımcıların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. “YAŞAMALI VE YAŞATMALIYIZ” Konuşması sırasında gözyaşlarına engel olamayan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Atatürk’ün kısa sürede olağanüstü işler başardığını belirterek, “Böyle bir lidere sahip olduğumuz için çok şanlıyız. Bize düşen görev onun 57 senede başlattıklarını her gün tekrar etmemiz, onun gösterdiği yolda çalışmamız ve çaba göstermemiz gerekiyor. Atatürk’ün yaşadığı her gün temsil ettiği yurduna ve ülkesine gösterdiği özeni bizler de hayatımızın her yerinde göstermeliyiz. İnsan kalbi attığı sürece değil, kalpler onun için attığı sürece yaşarmış. Gerçekten de öyle” diye konuştu.

Bursa Archifest 2024 kapılarını açtı Haber

Bursa Archifest 2024 kapılarını açtı

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde iki gün boyunca gerçekleştirilecek Bursa Archifest 2024’te ulusal çapta tanınmış isimlerin katıldığı oturumlar, sergiler, atölyeler, film gösterimi ve konser başta olmak üzere çeşitli etkinlikler yapılacak. BAOB’da bu yıl 5.si düzenlenen Bursa Archifest etkinliğinin açılış programına TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcıları Mücahit Yıldızhan ve Fatih Vardar, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yıldız, Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Arzu Karataş, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, İYİ Parti İl Başkanı İsmail Kaya, Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Aslı Saka, Bilecik Belediyesi İmar Komisyon Başkanı F. Didem, Mimarlar Odası Samsun Başkanı Burak Şener, Mimarlar Odası Bilecik Temsilcisi Furkan Burulday, Mimarlar Odası Tavşanlı Temsilcisi Mustafa Güler, BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, TÜMKAD Başkanı Ülfet Öztürk, akademik odaların yöneticileri, siyasi partilerin temsilcileri ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden Agora ile MOYAP, Uludağ Üniversitesi’nden UMİT, UYAP ile Kot Farkı öğrenci toplulukları katıldı. “DÜŞLER GERÇEĞE DÖNÜŞECEK” Programın açılış konuşmasını yapan TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, iki gün boyunca sürecek etkinliğin mimarlık dünyasına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Bu sene festivalin 5.sinin düzenlendiğini hatırlatan Başkan Şirin Rodoplu Şimşek, “Festivalin ana temasını ‘Düşlerin İnşası” olarak belirledik. Festival boyunca konusunda uzman ulusal isimlerle bir araya geleceğiz. Bursa’ya, mimarlık disiplinine ayna tutacağımız bu festival özellikle öğrencilerimiz için büyük kazanım olacak” dedi. Bursa Archifest 2024’ün eşsiz etkinliklere ev sahipliği yapacağı bilgisini veren Başkan Şirin Rodoplu Şimşek, “İki gün boyunca sürecek atölye çalışmaları ve oturumlarla konuklarımızı uzman isimlerle buluşturacağız. Ayrıca festival kapsamında fotoğraf sergileri, film gösterimi ve konser olacak. Bir kez daha unutulmaz bir festival yaşanacağına inanıyor, tüm konuklarımıza katıldıkları için teşekkür ederim” diyerek konuşmasını tamamladı. “HAYALLERİ İNŞA ETMEK BİZLERİN ELİNDE” Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, mimarların aslında birer sanatçı olduğunu söyleyerek şehirlerin yaşaması adına mimarlara büyük iş düştüğünü belirtti. Festivalin ana temasının sadece bu etkinliği değil tüm hayatın önemli bir mottosu olması gerektiğini ifade ederek, etkinliğe katılan öğrenciler meslek hayatlarında başarılar diledi. Bursa Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise şehrin tüm paydaşlarıyla bir bütün olduğu vurgusunu yaparak, “Şehirlerin yaşayabilmesi, nefes alabilmesi için şehir planı hayati öneme sahip. Bu dönemde başta mimarlar odası olmak üzere tüm paydaşlarla bağımızı güçlendirdik. Şehrimizi güzelleştirmek, geleceğe taşımak adına üzerimize düşen tüm sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu festivalin vaat ettiği gibi hayallerimizi inşa etmesine önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu. Konuşmaların son bölümünde söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Vardar, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yıldız, Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Sayan Atanur ve Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan yaptıkları konuşmada festivalin paydaşı olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyerek katkı koyan herkese teşekkür ettiler.   UZMAN İSİMLER KONUK OLDU Festivalin ilk gününde Küratör Aslı Özge Zabun moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda Eda Gecikmez, Hayri Şengün, İrem Küçük ve Tutku Bulutbeyaz “Atölye Tartışmaları” üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. Günün ikinci ve son oturumunda ise Aylin Aras, Selen Durak, Sebla Arın Ensarioğlu, Sinem Tapkı ve Maryam Golabi yer alarak konuşmalarını yaptılar. Festivalin ilk gününün sonunda düzenlenen kokteylin ardından 1927 yılı Alman yapımı “Metropolis” isimli film gösterimi yapılarak Bursa Archifest 2024 birinci günü tamamlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Mudanya Belediyesi’nin yanı sıra Akyükselen İnşaat, Epsa, Exit Concept, Kalekim, İzomet, BG Grup, Harmanlı Yapı, Ergene Mobilya, Evren Parke, Kilsan, Koli San, Gold Sit, Pisa Yapı, Fıratpen ve Bursasu firmalarının sponsor olduğu festivalde ayrıca stant açarak ürünlerini tanıttılar.

Mudanya'da denizden karaya büyük Cumhuriyet coşkusu Haber

Mudanya'da denizden karaya büyük Cumhuriyet coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin atıldığı anlaşmaya ev sahipliği yapan Mudanya, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını büyük bir coşku ile kutladı. Mudanya Belediyesi tarafından 'Çok Yaşa Cumhuriyet' temasıyla düzenlenen kutlamalarda 'Cumhuriyet Tekneleri' ve '19.23 Yürüyüşü' halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Deniz Korteji'nde Sahil Güvenlik, deniz polisi, turistik yatlar ve balıkçı teknelerinin de aralarında bulunduğu deniz araçları ve BUDO İskelesi'nden halk için ücretsiz olarak kaldırılan iki gemi yer aldı. Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ve ilçe protokolünün de halkla birlikte gemilere binerek izlediği deniz araçlarının gösterisi büyük beğeni topladı. Mudanya'nın mavi sularında bayraklarla süslenen tekneler görsel şölen yaşatırken, vatandaşlar da teknelerde ve sahilde ellerinde bayraklarla korteje eşlik etti. Mudanya cumhuriyet yürüyüşü ise 19.23'te Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Sahil boyunca devam eden yürüyüşe ellerinde bayraklarla katılan vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Marşlar eşliğinde cumhuriyet ruhunun yaşatıldığı yürüyüş, Mütareke Meydanı'nda son buldu. Mütareke Meydanı'nı dolduran Mudanyalıların Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 101. yıldönümünü çok özel bir yerde, cumhuriyetin ilk temel taşının konduğu Mütareke Meydanı'nda kutluyoruz. Büyük zorluklarla olağanüstü bir mücadele sonucu, pırıl pırıl parlayan yeni cumhuriyeti kuran, başta Atatürk olmak üzere tüm kahramanlara bir kez daha şükran ve minnetlerimi sunuyorum” dedi. Başkan Dalgıç konuşmasını şöyle sürdürdü; “Elbette Cumhuriyeti kurmak kadar ona sahip çıkmak, korumak, onu yaşatmak da bir o kadar zor ve önemlidir. Atatürk bu konuda gelecek nesillere, yani bizlere ve bizden sonraki, bugün buradaki gençlere görev vererek, ‘Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz' demiştir. İşte biz onun bize verdiği bu görevi hakkıyla yapabilmek için her gün daha çok çalışmalı, daima ileri gitmek, çağdaş yaşamı sürdürmek ve daha uygar bir Türkiye oluşturmak için her türlü çabayı göstermeliyiz. Cumhuriyetin kazanımlarını unutmayıp aynı zamanda da unutturmamalıyız. Bunlara sahip çıkabildiğimiz takdirde kadına, çocuğa şiddet, hak, hukuk, adalet sorunları da ortadan kalkacaktır. Bunlara sahip çıkabildiğimiz takdirde tam bağımsızlığa ulaşabiliriz. Bunlara sahip çıkabildiğimiz takdirde çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabiliriz.” Mütareke Meydanı'nda gerçekleştirilen Cumhuriyet Gençleri Konseri'nde ise, Bursalı genç gruplar Orion ve Mons sahne aldı. Atatürk'ün sevdiği şarkılar ile günümüzün popüler şarkılarını seslendiren gruplar, meydanı dolduran Mudanyalıların bayram coşkusuna ortak oldu. Konserin sonunda Mudanyalılar hep birlikte İzmir Marşı'na eşlik etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.