SON DAKİKA
Hava Durumu

#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Bursa Haber - Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Memur sendikaları eylemde: 4 gün sürecek Haber

Memur sendikaları eylemde: 4 gün sürecek

Kamu Birliği Konfederasyonu'na bağlı SAVDES-SEN ve TEÇ-SEN üyeleri tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylemde memurlar, ‘3600 ek gösterge 1. dereceye', ‘Mülakat kaldırılacak', ‘Enflasyon farkı aylık olarak verilsin', ‘Dışişleri Bakanlığı personeli adalet istiyor' ve ‘Sözünüz var, YHS kaldırılacak' yazılı pankartlar taşıdı. Eylemde konuşan SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, “Bugün bizlere, memurlara verilen sözlerin hatırlatılması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın önünde bir basın açıklaması yapıyoruz. Ve 4 gün devam edecek. 7 Kasım Perşembe gününe kadar devam edecek bir oturma eylemimizi burada başlatmış oluyoruz. Bizlere verilen dört tane temel söz var. Bunlar çeşitli şekillerde, gerek partilerin seçim beyannameleri, gerekse bizzat Cumhurbaşkanımızın yaptığı basın açıklamalarıyla dile getirilen konular. Toplumumuzun da yabancı olduğu konular değil” dedi. 3600 EK GÖSTERGE 3600 ek göstergenin birinci dereceye giren bütün memurlara verilmesi gerektiğini söyleyen Cengiz, “Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve mevcut personelin diğer hizmet sınıflarına atanması, kamuda mülakatların kaldırılması ve liyakatin sağlanması. Bir de memurlara verilen seyyanen zammın tavan aylıklara da yansıtılması ve böylelikle emeklilikte de bu seyyanen geçerli olması konusunda verilen sözler var. Biz biraz önce yaptığımız basın açıklamasında da bunları hatırlattık. Beraberinde yine kurumlarımızla çalışan gerek kurumlar bazında, gerekse kadrolar bazında gerçekten çok ciddi sıkıntılar var. Bunları hatırlatmaya çalıştık. Çok sayıda problem var ve biz bunları burada dile getirmeye, kurumlarımıza anlatmaya ve bunlara çözüm önerileri de sunarak çözümünün bir an önce sağlanmasını amaçlayarak bu tür eylem ve etkinliklerimizi yapıyoruz” ifadelerini kullandı. MEMURLAR ZARAR EDİYOR Eylemlerinin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini belirten Cengiz, "İnanıyoruz ki Cumhurbaşkanımız bu konularda talimatlarıyla önümüzdeki süreçte Meclise çıkaracak torba yasalar ve yasalar çerçevesinde bunların birçoğunun çözüleceğini umut ediyoruz. Bugün enflasyon verileri açıklandı. Bu verilere bakarsanız memurların yine enflasyon farkı çıktı. Şimdiden memurlar geçen temmuz ayında aldığı ücretlerden zarar etmeye başladılar. Daha 2 aylık enflasyon verisi daha gelecek. Dolayısıyla ocak ayına geldiğim zaman ciddi kayıplar oluşacak. Bugün TÜRK-İŞ'in açıkladığı yoksulluk sınırı 66 bin 500 lira. Halbuki ortalama bir memur maaşı Cumhurbaşkanlığı verilerine göre 44 bin lira civarında. Yani arada gerçekten bir açlık sınırı kadar bir fark var. Bizim beklentimiz maliyetlerle ilgili Cumhurbaşkanımızın da vereceği talimatla önümüzdeki dönem içerisinde ocak ayında farkların kapatılması” diye konuştu.

CHP'li Pala'nın 'glukoz izleme sensörü' ile ilgili sorusu yanıtsız kaldı Haber

CHP'li Pala'nın 'glukoz izleme sensörü' ile ilgili sorusu yanıtsız kaldı

Tip 1 diyabetli kişilerin kandaki şeker düzeyini sürekli takip eden sensörler, bu hastalığa sahip kişilerin hayatını kolaylaştıran önemli bir sağlık teknolojisi olarak dikkat çekiyor. Sensörler özelikle diyabetli çocukların ve ailelerinin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırıyor. Sensor kullanımı stres ve korkuyu azaltarak, çocukların hastalığa daha rahat uyum sağlamalarını sağlıyor. Bu sensörler sayesinde çocuklar, insulin tedavisine daha iyi yanıt veriyor ve akranları gibi olağan bir hayat sürme imkânı buluyor. TBMM’de hekim milletvekillerinin bu konuda ısrarlı taleplerine karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın glukoz sensörlerinin geri ödenmesi kapsamında bir adım atmaması, yüksek maliyetli bu teknolojinin aileler tarafından erişilebilirliğini sınırlıyor! MEVZUATA YÖNLENDİRİLDİ Konuyla ilgili geçen yıl ekim ayında soru önergesi veren CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, tam bir yıl sonra kendisine verilen yanıtta Bakan Vedat Işıkhan’dan net bir cevap alamadı. CHP’li Pala Bakan Işıkhan’a; “Glukoz İzleme Vericisi (sensor) olarak bilinen bu araçlar ne zaman ‘Bedeli Kurumca Karşılanan Tıbbı Malzeme Listesi’nde kapsam altına alınacaktır?” diye sormuştu. Bakan Işıkhan, tam bir yıl sonra verdiği cevapta mevzuata yönlendirme yaparak soruyu yanıtsız bıraktı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alınmadığında, Tip I Diyabet tanısı almış çocukların yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran sensörlere birçok ailenin gücü yetmediği için ulaşamadığını vurgulayan CHP’li Pala; “Diyabetli çocukların ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştıracak destekleyici politikalar geliştirilmeli ve diyabetli çocukların yaşam kalitesini artıran sensörler ivedi olarak geri ödeme kapsamına alınmalıdır. Sayın Bakan’ın bir yıl gecikmeyle verdiği yanıta bakılırsa, Bakanlığın maalesef 2025 yılı için de sensörleri geri ödeme kapsamına almaya niyetinin olmadığı anlaşılıyor. Ülkemizde Tip I Diyabet tanısı almış yaklaşık 30 bin çocuk var, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sensörler hakkında geri ödeme kararını bir an önce alması gerekiyor. Önümüzdeki aylarda bakanlık bütçelerini TBMM’de görüşeceğiz. Geçen yıl bütçe görüşmelerinde olduğu gibi, bu yıl da Cumhuriyet Halk Partisi olarak sensörlerin geri ödeme kapsamına alınması için önerge vereceğiz. Bu kez 30 bin çocuğun hakkı olan sensörlerin geri ödeme kapsamına alınması önergemizi Cumhur İttifakına mensup hiçbir milletvekilinin reddetmemesini umuyoruz!” dedi.

Bakan Işıkhan: “İstihdamda geçici bir yavaşlama olabilir” Haber

Bakan Işıkhan: “İstihdamda geçici bir yavaşlama olabilir”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2025-2027 yılı dönemini içeren Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, programı açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Enflasyonun düşürülmesi için uygulanan maliye politikalarının bir süreci olarak istihdamda geçici bir yavaşlamanın söz konusu olabileceğini aktaran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Bu süreç orta ve uzun vadede sürdürülebilir büyümenin ve ekonominin oluşturulabilmesi için ve istihdamın temelini oluşturmaktadır. Kalıcı istihdam artışı ve kalıcı refah için enflasyonun düşürülerek enflasyonda kalıcılığın sağlanması bizim en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı. “İŞSİZLİK ORANIMIZ SON 10 AYDA YÜZDE 10’UN ALTINDA GERÇEKLEŞMİŞ DURUMDA” OVP’nin fiyat istikrarına odaklanırken aynı zamanda büyümeyi ve istihdamı da koruyacak tedbirler aldığını dile getiren Bakan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı: “Dünyada iş gücü piyasaları sürekli dönüşüm içerisinde. Biz de istihdamın sürekli artırılması noktasında bugün Cumhurbaşkanı Yardımcımız da ifade etti, 32 milyon 600 bine yakın bir istihdam söz konusu. İşsizlik oranımız son 10 ayda yüzde 10’un altında gerçekleşmiş durumda. Bu veriler aslında OVP’nin hedeflerine ne kadar yaklaştığımızı göstermektedir. Bunun yanı sıra, iş gücü uyum programları istihdamın artırılması noktasında da bakanlık olarak çok önemli stratejiler uyguluyoruz. Bunların başında İş Gücü Uyum Programı, iki hafta önce Cumhurbaşkanı Yardımcımızın teşrifleri ile hayata geçirdiğimiz çok önemli bir program. Bu program, tarihimizde ilk defa uyguladığımız bir program. Bu program sayesinde daha az maaliyetle daha fazla istihdamın piyasada yer almasına katkı getireceğiz. İş Gücü Uyum Programı’nın yaklaşık olarak haftada 3 gün ve 22 buçuk saat olacak şekilde planlanmış. Bu kapsam içerisinde öğrenciler bizim için önemli bir hedef grubu olacaktır. Onların iş gücü piyasasına hazırlanması noktasında önemli bir süreç olacaktır. En fazla 10 ay süreyle 140 fiili iş günü şeklinde planlıyoruz. Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na çok büyük bir kontenjan verdik. Bugün aldığımız verilerde 120 bin kontenjan ayırdık. Buna şu an 83 bin civarında başvuru yapıldığını gördük. Bu da programın şu aşamada çok iyi bir noktada olduğunu göstermektedir.” “PİYASANIN İHTİYAÇ DUYDUĞU NİTELİKTEKİ İŞ GÜCÜNÜ PİYASAYA HAZIRLAMAK OLACAK” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak kadın, genç, engelli istihdamının artırılmasının en önemli hedeflerimiz arasında yer aldığını belirten Bakan Işıkhan, “Bu makro ekonomik dengeler sürdürülürken aynı zamanda bakanlık olarak bizim hedefimiz yeni işler oluştururken iş gücü uyum programları ile birlikte piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikteki iş gücünü piyasaya hazırlamak olacak. Bu çerçevede, bildiğiniz gibi İş Pozitif Kadın İstihdam Projesi’ni başlattık. Burada da rakamlar çok önemli. Şu anda 460 bine yaklaştı” diye konuştu.

Sendikal Örgütlenme Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçiler İçin Teftiş Raporu Hazırlandı Haber

Sendikal Örgütlenme Nedeniyle İşten Çıkarılan İşçiler İçin Teftiş Raporu Hazırlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendikal örgütlenme çalışmaları nedeniyle işten çıkarılan 13 işçinin işten çıkarılmasına ilişkin teftiş raporu hazırladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, İstanbul Çatalca'da faaliyet gösteren bir firmada sendikanın örgütlenme çalışmaları nedeniyle işten çıkardığı 13 işçi ile bu işçilerin işten çıkarılmasına karşı olduğu için eylem yapan 132 işçiyi daha işten çıkarmasına ilişkin teftiş raporunu hazırladı. Yapılan tespitler sonucu, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdinin sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için 8 bin 590 liradan toplam 1 milyon 211 bin 190 lira idari para cezası uygulanması istenmiştir. İşverenin, Türkiye İş Kurumuna bildirilmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 lira idari para cezası vermesi istenmiştir. Ayrıca, sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle işyerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Emeğin, sendikal örgütlenmenin ve çalışanların hak ve özgürlüklerinin korunması için bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam ediyoruz.”

Bakan Işıkhan: Haber

Bakan Işıkhan: "'NEET' kabul edilen gençlerde azalma var"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Genç Girişimci Teşvik Uygulaması ile İŞKUR’un genç istihdamı arttırmak için yaptığı çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Genç Girişimci Teşvik Uygulaması'nı çok önemsediklerini dile getiren Bakan Işıkhan, gençlerin özgüvenle, çalışma ve üretme azmiyle çalışma hayatına dahil olabilmesi, hem Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunabilmeleri hem de kendi geleceklerini inşa edebilmeleri için genç istihdamını yeni projeler ve uygulamalarla desteklediklerini ifade etti. Gençlerin kendi işlerini kurmasını ve istihdama katılma teşebbüsünü çok değerli bir tercih olarak gördüğünü ifade eden Işıkhan, “Biliyorsunuz bizim Bakanlık olarak kendi işinin sahibi olmak isteyenlere yönelik geçmişten bugüne çok fazla uygulamamız ve desteğimiz var. 2018 yılından bu yana uyguladığımız Genç Girişimci Teşviki Uygulaması bunlardan bir tanesi. Bu uygulama ile kendi işinin sahibi olmak isteyen genç girişimcilerimize sigorta prim teşviki sağlıyoruz. Bu uygulama 18-29 yaş arası genç girişimcilerimize yönelik. Yararlanacak genç girişimcilerimizin kazanç istisnasından faydalanması için kendi işinde fiilen çalışıyor veya işi sevk ve idare ediyor olması gerekiyor. Hazinece karşılanan bir yıllık sigorta prim toplamı teşvikten yararlanan her bir sigortalı için 82 bin 810 liradır. Elde ettiğimiz son rakamlara baktığımızda ise 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla 105 bin 724 genç girişimcinin bu teşvikten yararlandığını görüyoruz. Biz bu rakamların daha da artmasını umuyoruz. Gençlerimizin bu noktada daha fazla inisiyatif alması çok önemli. Siz yeter ki adım atın; desteğiniz bizden diyoruz. Yatırım, üretim, istihdam odaklı bir çalışma hayatı aynı zamanda Türkiye Yüzyılı hedeflerimizin de temelini oluşturuyor. Bu sebeple yatırımın, üretimin önündeki tüm engelleri kaldırmak adına çalışmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu. “İŞKUR ARACILIĞI İLE 4 MİLYON 719 BİN 597 GENÇ İŞE YERLEŞTİRİLDİ” Bakan Işıkhan, Türkiye’de genç işsizliğinin önlenmesi ve genç istihdamını artırmak için İŞKUR’un aktif işgücü hizmetleri ile iş ve meslek danışmanlığı sistemini etkin bir şekilde kullandıklarını belirtti. Son 22 yılda özellikle genç istihdamında önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkati çeken Bakan Işıkhan, “15-24 yaş aralığındaki 4 milyon 719 bin 597 genç İŞKUR aracılığıyla işe yerleşirken, 1 milyon 843 bin 710 genç mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları gibi aktif işgücü hizmetlerinden yararlandırılarak mesleki beceri ve nitelik kazandı. 5 milyon 416 bin 290 gencimiz ise bireysel danışmanlık hizmeti alarak kariyer planlamalarını yaptı” diye konuştu. İş Kulüpleri aracılığıyla eğitimlerde 184 bin 856 gence iş arama motivasyonu ve yöntem desteği sağlandığını aktaran Işıkhan, Türkiye’nin önemli bir sorunu olarak gördükleri “Ne Eğitimde Ne de İstihdamda (NEET)” olarak adlandırılan gençlerin sayısında da oransal olarak düşüş olduğunu söyledi. “NE EĞİTİMDE NE DE İSTİHDAMDA OLAN GENÇLERİN SAYISI YÜZDE 28,4’TEN YÜZDE 22,5’E GERİLEDİ” Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin sayısının 2020’de yüzde 28,4 iken, 2023’de 5,9 puanlık azalışla yüzde 22,5’e gerilediğini belirten Işıkhan, “Yine NEET’lere yönelik olarak gençlerimizin etkili danışmanlık hizmeti almaları ve İŞKUR faaliyetlerinden yararlanmaları amacıyla kuruma kayıtlı 15-24 yaş aralığındaki gençlere yönelik potansiyel NEET tespiti ve İş Avcılığı Danışmanlık Modeli de hayata geçirilerek, etkin bir şekilde uygulanıyor. İş ve meslek danışmanlarımız geri planda potansiyel NEET bireyler için en uygun kurum hizmetlerini (açık iş, kurs, işbaşı eğitim programı vs.) belirliyor ve gençleri bu hizmetlerden haberdar ederek faydalanmalarını sağlıyor. Bu kapsamda 2019 yılından 2024 Haziran dönemine kadar İş Avcılığı Modeli ile yaklaşık 702 bin gence danışmanlık hizmeti verildi ve bu gençlerin 96 bin 551’i İŞKUR tarafından işe yerleştirildi. 38 bin 835 genç ise aktif iş gücü programlarından yararlandırılarak hem meslek öğrendi hem de mesleki tecrübe kazandı” ifadelerini kullandı. Bakan Işıkhan, geçen yıl eylül ayında İŞKUR tanıtım tırının 15 ilde gençleri ziyaret ederek, İŞKUR’un hizmetlerine ilişkin bilgi verdiğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.