SON DAKİKA
Hava Durumu

#Bıçak

Söz Bursa - Bıçak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bıçak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa bıçağı dünya vitrinine çıkıyor Haber

Bursa bıçağı dünya vitrinine çıkıyor

Bursa’nın sahip olduğu zengin kültürel mirasın ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması amacıyla çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, 700 yıllık bir geçmişe sahip olan Bursa bıçağının hak ettiği değere kavuşması için gerekli adımları atıyor. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Bursa bıçağını tanımak ve kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla Arjantin’in Tandil kentinde düzenlenen Uluslararası Dünya Bıçak Üretici Başkentleri Birliği toplantısına katıldı. 14-18 Ekim tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından gelen bıçak ustalarının ve üreticilerinin katılımıyla yapılan buluşmada, toplantılar, konferanslar, tartışmalar, sergiler, röportajlar, turistik ziyaretler ve kültürel aktiviteler yapıldı. Buluşmaya katılan bıçak ustalarına ve üreticilerine Bursa bıçağı hakkında bilgi veren Mehmet Yıldız, 700 yıllık geçmişe sahip olan kültürel mirasımızı dünyaya tanıtmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi adına toplantıya katıldığını belirtti. Uluslararası Dünya Bıçak Üretici Başkentleri Birliği toplantısının 2027 yılında Bursa’da yapılacağını müjdeleyen Mehmet Yıldız, “2027 yılında kentimiz, dünyanın dört bir yanından bıçak ustalarını ve üreticilerini ağırlayarak uluslararası bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. Bu buluşma, Bursa’mızın zengin tarihini, köklü el sanatları geleneğini ve ustalık kültürünü tüm dünyaya tanıtma fırsatı sunacak. Etkinliğin Bursa’da düzenlenmesi, kentimizin ustalık ve zanaat alanında sahip olduğu prestijli konumun bir kez daha teyidi niteliğindedir. Sanat ve zanaatkârlığın başkenti olan Bursa’mız, misafirperverliği, çalışkanlığı ve kültürel zenginlikleriyle her zaman olduğu gibi farkını ortaya koyacaktır. Bu gurur hepimizin. Hemşehrilerimizin desteğiyle, dünyaya bir kez daha Bursa’nın ruhunu ve zarafetini hissettireceğiz. Hep birlikte 2027’de bu eşsiz etkinliği başarıyla gerçekleştirmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Ortadoğu’da yayınlanan dönem dizileri ile birlikte satışlar patladı Haber

Ortadoğu’da yayınlanan dönem dizileri ile birlikte satışlar patladı

Türk televizyonlarında geniş yer bulan Osmanlı temalı dönem dizilerinin, orta doğuda da yayınlanması ile birlikte Osmanlı kılıçlarına ilgi arttı. Bıçakçılığı ile ünü dünyaya yayılan Bursa bu kez kılıç üretimiyle ilgi gördü. Osmanlı döneminde orduya kılıç üreten sanayi şehri Bursa’da, ateşli silahların yaygınlaşması ile kılıç üretimi bitme noktasına gelmişti. Orta doğuda Türk dönem dizilerinin popüler hale gelmesi ile birlikte kılıç, rağbet görmeye başladı. Bursa’da yaşayan kılıç ustası Aziz Şen, Osmanlı kılıçlarının yeniden popülerleşmesi ile birlikte üretime hız verdi. Fatih Sultan Mehmet, Ertuğrulgazi, gibi Osmanlı Devleti’nin kurucularının yanı sıra Hazreti Muhammed ve Hazreti Ali gibi İslam dünyasının önemli isimlerinin kılıçlarının replikasını üreten Şen, Arap turistlerin siparişlerine yetişemediğini söyledi. Modeline göre kılıç fiyatlarının değişkenlik gösterdiğini belirten Şen, 4 bin liradan 3 bin dolara kadar çıkabildiğini kaydetti. “Bursa kılıcını dünyada bilmeyen kalmadı” Bursa bıçağının ardından Bursa kılıcının da tüm dünyada ünlendiğini ifade eden kılıç ustası Aziz Şen, “Bursa bıçağının kalitesini tüm dünya biliyor. Dönem dizilerinin ardından eski ustalarımızdan gördüğümüz işçiliği günümüz kılıçlarına da yansıttık. Yeniçeri Ocağı’nın kapatılmasıyla Osmanlı’nın kama, hançer, bıçak ihtiyacının Bursalı ustalardan karşılandığını biliyoruz. Biz de bu ustalığı günümüz kılıçlarında kullanarak, geliştirmeye çalışıyoruz. Şu an Bursa kılıcını dünyada bilmeyen kalmadı. Yurt dışından arayan bilgi almak isteyen birçok müşterimiz oluyor. Son günlerde en çok rağbet gören kılıçlarımızdan biri Osman Gazi kılıcı, dönem dizilerinden sonra oldukça popüler hale geldi. Osman Gazi kılıcının yanı sıra Fatih Sultan Mehmet’in kılıcı da ilgi görüyor. Topkapı Sarayı’nda sergilenen kılıcın birebir aynısını üretiyoruz. Özel sipariş üzerine de kılıç yapabiliyoruz. Elimizden geldiğince Bursa kalitesini dünyaya tanıtıyoruz” dedi. Talepler her geçen gün artıyor Türk dizilerinin popülerliği ile birlikte taleplerin çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Şen, “Hazreti Muhammed, Hazreti Osman, Hazreti Ömer ve Hazreti Ali’nin kılıçlarını da üretiyoruz. Tabii bunlar biraz maliyetli ürünler. Üzerinde hep altın işlemeler olduğu için müşterilere bazen pahalı gelebiliyor. Evin bir köşesinde dekoratif amaçlı kullanmak veya hediyelik için alınıyor. Arap ülkeleri yoğun ilgi gösteriyor. Ortadoğu’da Türk dönem dizilerinin büyük bir hayran kitlesi var. Tabii o izledikleri ürünlere de sahiplenmek istiyorlar. Telefon, internet veya mağazalarımıza gelerek bizden temin edebiliyorlar. Modellerine göre değişiklik gösterse de ortalama bir kılıç üretimi 1 haftayı buluyor. İlgi arttığı için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Müşterilerimizin isteklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Yine modellerine göre fiyatları değişiklik gösterebiliyor. 4 bin liradan başlayıp 3 bin dolara kadar olan kılıçlarımız var” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.