İnegöl bal üretiminde vites yükseltti
Endemik bitki örtüsü zengin bir floraya sahip olan İnegöl'de bal hasadı başladı. Geçtiğimiz yıl 52 ton ürün elde edilen İnegöl'de arıcılar bu yıl yüzde 40 dolayında bir artışla 70 ton rekolte hedeflerken, her geçen yıl üretim ve arı kolonisi de artıyor.
Bereketli topraklarının yanı sıra endemik bitki örtüsü noktasında da zengin bir floraya sahip olan İnegöl'de bal hasadı başladı. AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman, Kaymakam Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, tarım sektörü ve arıcılık sektörü temsilcileri ile birlikte Hocaköy Mahallesinde ilk hasat yapıldı. Aynı zamanda Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi olan İnegöllü bal üreticisi Zeynullah Soylu'nun kovanlarında gerçekleştirilen hasat yüzleri güldürdü. Bir süre iklime bağlı olaylar, arı ölümleri ve benzeri sebeplerden dolayı azalan bal rekoltesinde son yıllarda artışın yeniden başladığı görüldü.
SOYLU, "DAHA İYİ NOKTALARA GELMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Kovanların açılıp bal hasadının yapılmasının ardından açıklamalarda bulunan Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi ve İnegöllü bal üreticisi Zeynullah Soylu, “Biz arıcılar olarak İnegöl'de çok detaylı çalışmalarımız var. Daha iyi noktalara gelmek için elimizden geleni yapıyoruz. Belediye Başkanımız da bizlere arı kovanları konusunda destek veriyorlar. Arıcıların şu an en büyük beklentisi kovan. Üreticilerimiz arıları çoğaltma konusunda bilinçlendi. Yeter ki ellerinde kovan olsun” dedi.
İNEGÖL'DE 235 ARICI, 12 BİN ARI KOLONİSİ VAR
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise “Hocaköy Mahallemizde bal hasadı için toplandık. Katılan herkese teşekkür ediyorum. İnegöl bereketli bir şehir. Belki İnegöl deyince akla ilk olarak mobilya, köfte, sanayi, kaplıca gelir ama verimli topraklarıyla bu şehirde tarım ve hayvancılıkta iyi manada gerçekleştiriliyor. Özellikle son dönemde arıcılarımızın yaptıkları çalışmalarla şehrimiz bu alanda da kendinden söz ettiriyor. Burada özellikle iklim ve florasıyla önemli bir alana sahip İnegöl. Özellikle çiçek balı ağırlıklı olmak üzere; kestane balı ve akasya karışımlı bal üretimleri gerçekleştiriliyor. Arıcılık sistemine kayıt olanda yaklaşık 235 arıcımız mevcut. İnegöl'deki aktif arı kolonisinin de 12 bin dolayında olduğunu ifade edebiliriz” dedi.
BU YIL HEDEF 70 TON
Her geçen yıl rekoltenin arttığını da ifade eden Başka Taban, “Bizler de İnegöl Belediyesi olarak bu alanda destekler vermeye gayret ediyoruz. Arı kovanı dağıtımları, arıcılık ile ilgili eğitimler gibi Bugün de bal hasadını yapmaya geldik. Az önce kovanların başındaydık. Balın hasadının nasıl yapıldığını gördük. Şehrimizde yıl yıl verimin de arttığını gördük. Geçen yıl 52 ton bal üretildi şehrimizde, bu yıl beklenti 70 ton. İnşallah bereketli olur. Ben tüm arıcılarımıza teşekkür ediyorum. Hasadın bereketli olmasını diliyorum” diye konuştu.
Bugüne kadar yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar aldık
İnegöl Kaymakamı Eren Arslan da İnegöl'ün bereketlerinden bir başkasının hasadı için bir arada olduklarını kaydederek şöyle konuştu: “İlçemiz sahip olduğu doğal örtüsüyle birlikte aslında arıcılık konusunda da üretim üssü olmaya müsait bir bölge. Bugüne kadar yapılan çalışmalardan da bugün yaptığımız hasatla çok olumlu sonuçlar aldığımızı gördük. Bu noktada destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Arı ve arı ürünleri bugün dünyada sadece bir gıda maddesi değil, sağlık alanında da yoğun olarak kullanılan, önemi giderek artan bir ürün. Ülkemiz de bal üretiminde önde gelen ülkelerden. İnşallah bizim de burada yapacağımız çalışmalarla birlikte ilçemizin de bu alandaki üretim gücünü daha da arttıracağız. Hasadın bereketli olmasını diliyorum.”
MİLLETVEKİLİ SALMAN, “BEREKETLİ BİR SEZON DİLİYORUM”
Son olarak değerlendirmelerde bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman “Bal hasadındayız. Mübarek Cuma gününde, mübarek bir varlık olan arının buradaki hasadını gördük. Ürettikleri her şey şifa kaynağı. Birçok hastalığında şifası olabilecek ürünleri üretiyorlar. Bu mesleğe emek harcayan arıcılarımıza da teşekkür ediyorum. İnşallah bereketli bir sezon olsun diliyorum” şeklinde konuştu.