SON DAKİKA
Hava Durumu

#Almanya

Bursa Haber - Almanya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Almanya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rusya: “Almanya, klasik bir 'muz cumhuriyeti' oldu” Haber

Rusya: “Almanya, klasik bir 'muz cumhuriyeti' oldu”

Almanya’da Başbakan Olaf Scholz’un Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden alması sonrası patlak veren siyasi krizin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, açıklamalarda bulundu. Zaharova, Almanya hükümetini, Ukrayna’ya desteği ve Rus gazına getirilen kısıtlamalar üzerinden eleştirerek, “Alman koalisyon hükümetinin çökmesi, Almanya'daki modern siyasi sistemin ana sorununu ortaya çıkardı. Bu, klasik bir 'muz cumhuriyeti'. Bu arada bu terim ilk kez ABD'de 1904 yılında ortaya çıktı. O (Muz Cumhuriyeti terimi) Henry tarafından kullanıldı. Dünyada hiçbir devlet, kendi hükümetini ABD seçimlerinin sonuçlarına göre aynı gün dağıtmadı. Almanya hariç” dedi. “Rus gazını koruyamadılar” Almanya yönetiminin başarısız bir politika sergilediğini aktaran Zaharova, “Peki siz ne istiyordunuz? Berlin, vatandaşları ve sanayi sektörü için hayati öneme sahip Rus gazını koruyamadı, ekonomik büyüme temposunu koruyamadı, fabrika ve şirketlerinin ABD'ye göçünü itaatkar bir şekilde izledi. Sırf Washington'u memnun etmek uğruna” ifadelerini kullandı. “Alman ekonomisi zor durumda” Almanya’daki hükümet krizine dair Kremlin’den de açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Alman ekonomisinin zor bir durumda olduğunu belirterek, “Koalisyonun çöküşünün doğrudan Rus enerji kaynaklarının terk edilmesiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Alman ekonomisi elbette çok güç durumda. Önde gelen Alman şirketleri rekabet güçlerini kaybediyor” dedi.

Almanya, İran'daki büyükelçisini geri çağırdı Haber

Almanya, İran'daki büyükelçisini geri çağırdı

İran'da terörle suçlanan İran-Almanya çifte vatandaşı Cemşid Şarmehd'in idam edilmesi, Tahran-Berlin arasında gerilimi yeniden artırıyor. Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İran Maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı bildirildi. Açıklamada, "Rejimin eylemlerine karşı güçlü protestomuzu ilettik ve daha fazla eylem hakkımızı saklı tutuyoruz. Tahran Büyükelçimiz de bugün İran Dışişleri Bakanı (Abbas Arakçi) ile konuşarak Şarmehd cinayetini en sert şekilde protesto etti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Tahran'daki Alman büyükelçisi Markus Potzel'i istişareler için Berlin'e geri çağırdı" ifadeleri kullanıldı. SCHOLZ: "SKANDAL" Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise idamın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran'a tepki göstermişti. Scholz, "Cemşid Şarmehd'in İran rejimi tarafından idam edilmesi, mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadığım bir skandaldır. Duruşmada Şarmehd'e aleyhindeki iddialara karşı kendini savunma fırsatı bile verilmedi" ifadelerini kullanmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cemşid Şarmehd'in İran rejimi tarafından öldürülmesini şiddetle kınıyorum. Dubai'den İran'a kaçırılan ve yıllarca adil yargılamadan alıkonuldu ve öldürüldü. Cemşid Şarmehd için yorulmadan çalıştık ve birçok kez Tahran'a üst düzey bir ekip gönderdik. Bir Alman vatandaşının idam edilmesinin ciddi sonuçlar doğuracağını Tahran'a defalarca açıkça ifade ettik. Cemşid Şarmehd'in öldürülmesi nasıl insanlık dışı bir rejimin hüküm sürdüğünü gösteriyor" ifadelerine yer vermişti. 2020'DE YAKALANMIŞTI İran, ABD merkezli rejim karşıtı "Tonder" adlı terör örgütünün lideri olduğu belirtilen İran-Almanya çifte vatandaşı Cemşid Şarmehd'in idam cezasını dün sabah infaz etmişti. Tonder adlı terör örgütü, ilk eylemini 2003 yılında İran'ın Şiraz kentinde düzenlenen Muharrem ayı törenlerinde gerçekleştirmiş, saldırıda 14 kişi hayatını kaybederken, 215 kişi de yaralanmıştı. Örgüt, ayrıca Tahran'daki İmam Humeyni Türbesinde de saldırı düzenleyerek 8 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. İran İstihbarat Bakanlığı, Temmuz 2020'de örgütün lideri olduğu belirtilen Cemşid Şarmehd'in yurt dışında yakalanarak ülkeye getirildiğini açıklamıştı. İranlı yetkililer, Şarmehd'in Tondar'ın lideri olduğunu ve "5'i amacına ulaşan 23 terör saldırısı" planladığını, bunların arasında 2008 yılında Şiraz'da bir caminin bombalanması ve 14 kişinin ölümünün de yer aldığını belirtmişti. Şarmehd'in gözleri bağlı halde çeşitli suçları itiraf ettiği bir video yayınlanmıştı. Şarmehd 21 Şubat 2023'te yargılandığı mahkeme tarafından idama mahkum edilmişti. Şarmehd'in 2020 yılında İran ajanları tarafından Dubai'de kaçırıldığı ve ardından Umman üzerinden İran'a götürüldüğü düşünülüyordu.

 63 yıl önce gurbetçilere verilen öğütler: Haber

 63 yıl önce gurbetçilere verilen öğütler: "Onurlu ol, bayrağını düşün..."

Türkiye'den 1960'lı yıllarda Almanya'ya giden işçilere pasaport başvurusu sırasında verilen ve öğütlerden oluşan liste, görenleri maziye götürüyor. Türkiye'de ekonominin sıkıntılı bir süreçten geçtiği 1960'lı yıllarda Almanya'dan gelen işçi talebi ülkenin iktisadi açıdan rahatlaması, işsizliğin azaltılabilmesi ve döviz girdisinin arttırılabilmesi için bir fırsat olarak görülmüş, Almanya'ya işçi gönderilmesine karar verilmişti. 30 Ekim 1961'de Almanya ile işçi gönderilmesine dair bir protokol imzalanmış ve toplu işgücü göçü bu protokol çerçevesinde olmuştu. O dönemde hem ekonomik sıkıntıdan kurtulmak hem de çocuklarına daha iyi bir ekonomik gelecek sağlamak amacıyla pek çok zor şartlar altına memleketten Almanya'ya gitmek zorunda kaldığını belirten Aydın Çineli Saliha Yavaş, Almanya'ya gidecek olanlara çeşitli nasihatlerde bulunulduğunu belirtti. Pasaport başvurusu sırasında Almanya'ya çalışmaya gidecek işçiler için özel hazırlanmış kağıtlarla 5 ayrı başlık altında Türk işçilere verilen nasihatlerle onur, haysiyet, aile ve ülke gururunun önemi anlatılıyor. PASAPORT BAŞVURUSUNDA VERİLİYORDU O dönemin İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yurt dışına gidecek işçilere pasaport başvurusu sırasında verilen kağıtlarda yer alan öğütlerde; "Onurlu ol" başlığı altında, "Para biriktireceğim diye gerektiğinden aşağı bir şekilde yaşama, kimseden öteberi isteme, muhtaç olduğunu belli etme, kendini başkalarına acındırma, parayla olacak işleri parasız yapmaya kalkışma, cimrilik etme, kışkırtıcılara sırtını çevir" ifadeleri yer alıyor. O dönem telefon ve internet bu kadar yaygın olmadığı için "Aileni ve evini unutma" başlığı altında ise, "Evine muntazam mektup yaz, merak ettirme. Sıkıntılarını ailene yazma, tutumlu ol, paranı sokağa atma. Arttırabildiğini evine gönder" denilmiş. İşçilere verilen nasihat yazısında ayrıca, "İşini çabuk öğren ve en iyi şekilde yap. Bilmediğini sormaktan çekinme. Dikkatsizlik edip işinde malzeme zayiatına sebep olma, tembellik etme. Verilen işi zamanında ve noksansız bitir, boş ver diyene uyma, iş yerinde idarecilere, ustalara saygı göster. Kendine iyi bak, sarhoş olma, uyku saatinde uyu, uçkuruna sahip ol" denilmiş. "BAYRAĞINI DÜŞÜN" Yurt dışına giden işçilere ülkenin ve Türklüğün onur ve şerefinin korunmasının öneminin de hatırlatıldığı nasihat yazısında, "Yabancı ilde yapacağın iyi iş de kötü iş de şahsına yüklenmez. Türklüğe ait olur. Bayrağının şerefini hatrından çıkarma. Rengini ataların dökülen kanlarından aldığını unutma, dinden imandan ayrılma" ifadelerine yer verilmiş.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.