SON DAKİKA
Hava Durumu

Deva Partisi’nden staj ve çıraklık mağdurları için kanun teklifi

DEVA Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Değişikliği hakkında kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklif, vatandaşların çıraklık ve stajyerlik dönemlerinde geçirdikleri çalışma sürelerini uzun vadeli sigorta kolları için borçlanabilme hakkı elde etmesini amaçlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2023 07:45
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2023 07:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.sozbursa.com
Deva Partisi’nden staj ve çıraklık mağdurları için kanun teklifi

DEVA Partisi Sosyal Politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf’ın verdiği teklifin detayları şöyle:

GENEL GEREKÇE

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5 inci maddesinin b bendine göre; 05/06/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunuda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlan tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82 nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygularımaktadır.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 7. Maddesi’nin a bendi, aynı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasına atıf yaparak; sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki ve teknik eğitime, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıktan tarihi sigortalılık başlangıcı olarak kabul etmiştir. Ancak kanunda tanımlanmış sigortalılık başlangıç hali; iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası türlerini kapsamaktadır. Yani 5510 Sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5 inci maddesinin b bendinde sayılanlar; malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalar kapsamına dahil edilmemektedir.

Nitekim 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 38. Maddesinin 1. Fıkrasına göre Malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girdiği tarih olarak kabul edilmektedir. Bu durumdan dolayı 5510 Sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5 inci maddesinin b bendinde sayılanlar yani kamuoyunda stajyer ve çıraklık olarak bilinen süreçlerden geçmiş vatandaşlarımız malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının sağlamış olduğu emeklilik hakkından zamanında faydalanamanıaktadır.

Çalışma hayatı ile mesleki eğitim ayrılmaz bir bütündür. Çalışanın hem emek hem de zaman yönünden mesleki sürecine sağladığı katkı, hak sahibi olduğu sigortalılık süreçleriyle ilgili kanuni bir ayrıma tutulamaz. Vatandaşlanmız, iktisadi kaygılardan dolayı çalışma hayatının ayrılmaz parçası olan sosyal güvenlik sisteminden mahrum bırakılamaz. Aynı işte aynı emeği ve zamanı harcayan çalışanların bir kısmına malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalanndan faydalanma hakkı tanınırken diğerlerine bu hakkın tanınmaması Anayasa’nın 10. Maddesinde yer alan eşitlik ilkesine ayları bir tutumdur.

MADDE GEREKÇELERI

MADDE 1- Madde, vatandaşlanmıza; çıraklık ve stajyerlik dönemlerinde geçirdikleri çalışma sürelerini uzun vadeli sigorta kolları için borçlanabilme hakkını tanımayı amaçlamaktadır. Ayrıca uzun vadeli sigorta kolları için sigortalılık başlangıcında çırak veya stajyer olarak çalışmaya başlama tarihinin de esas alınması teklif edilmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent ilave edilmiş ve dördüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Aynca yine 41. Maddenin 3. Fılcrasmın 1. cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir;

“k) 3308 saydı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak lusmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraldık ve staj süreleri,”

a) Birinci fıkranın (a), (b), (d), (e), (f), (g), (h), (j) ve (k) bentleri gereği borçlananlar, borçlandığı tarihteki 4 üncü maddenin birinci fikrasının ilgili bendine göre,”

“Birinci fıkramn (k) bendinde geçen sürelerin borçlanılması halinde, çırajklık ve stajın başladığı tarih sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınır.”

MADDE 2- Bu Kanun yayını tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkani yürütür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.