"Son zamanlarda iş dünyası ve muhasebe meslek camiası tarafından yoğun olarak gündemde tutulan Enflasyon muhasebesi 2003 yılında vergi sistemine dahil edilmiş, 2004 yılında bir kez uygulanmıştır. 20 yıl sonra tekrar gündeme getirilen düzenleme ile yeniden değerleme veya enflasyon muhasebesinden farklı olarak enflasyon düzeltmesi adıyla uygulamaya konulmuştur. İlk uygulaması 31/12/2023 sonu itibariyle yapılmış, akabinde her geçici vergi döneminde ve yıllık yapılması öngörülmüştür.
Kamuoyunun da bildiği üzere 31/12/2023 sonu enflasyon düzeltmesi işlemi sonucu oluşan (olumlu/olumsuz) farklar vergilendirilmemiş, 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmadığı için de herhangi bir vergi etkisi görülmemiştir.
Ancak başta Bursa Ticaret Sanayi Odası olmak üzere Ticaret ve sanayi odaları, Esnaf odaları ve Muhasebe Meslek camiasının yaptığı açıklamalardan gördüğümüz üzere; 2024 yılı ikinci geçici vergi dönemi ve sonrasında verilecek beyanlarda, birçok işletme beklenmedik ilave vergilerle karşı karşıya kalırken, birçok işletme ise esas faaliyetinden karlı olduğu halde, enflasyon düzeltmesi sonrası oluşan enflasyon düzeltmesi zararı nedeniyle vergi matrahı beyan etmeyecek ve hiç vergi ödemeyecektir.
Uygulamanın böyle devam etmesi halinde tarafların ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacakları görülmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi gelirleri tahminlerinde ciddi yanılmalar ortaya çıkabileceği gibi, Karlı firmalardan alacağı vergiden özkaynaklarının kuvvetli olması nedeniyle kayıp yaşarken, zarar eden firmalardan ise zararın enflasyon düzeltmesinin gelir etkisi yaratması nedeniyle fazladan vergi alacaktır. Hiçbir ticari faaliyeti olmayan (gayri faal) şirketler bile vergi yüküyle karşılaşabilecektir.
Kamuoyunda devam eden bilgi kirliliğini, hata yapmaya müsait gri alanları, ve uygulamada hatalı işlemleri önlemek amacıyla; Mali müşavir ve yeminli mali müşavir meslek camiasının; doğru beyanların verilebilmesi için, hiç değilse geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulamasından vazgeçilsin şeklindeki haklı talepleri bakanlıkça dikkate alınmalıdır.
Milliyetçi Hareket Partisi Bursa İl Başkanlığı olarak, İş dünyasının taleplerinin değerlendirilmesinin ve odalarımızın yaptığı açıklamalar ışığında gerekli düzenlemelerin yapılmasının elzem olduğunu görmekteyiz.
Sonuç olarak;
Bilanço esasına tabi küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin vergi yükü altında ezilmemesi ve korunması için uygulamanın ertelenmesi veya vergi yükünü ortadan kaldıracak şekilde düzenlemesi, şayet uygulama ertelenmeyecek ve bu şekilde başlatılacaksa 2003 -2004 yılındaki gibi hadler belirlenerek üretici fiyat endeksi hesaplamasına göre 2023 yılında aktif toplamı 190 milyon TL veya net satışları toplamı 380 milyon TL’den yukarı olan işletmelerin enflasyon düzeltmesi yapması zorunlu hale getirilebilir.
Böyle bir tercihte bulunulması bakanlığımız öngördüğü ilave vergi geliri artışı hedefine ket vurmayacağı gibi piyasada da ciddi bir rahatlamaya vesile olacağı kanaatindeyiz.
Bu vesile ile;
Hazine ve Maliye Bakanımızın ve ilgili bürokratlarımızın iş dünyasını rahatlatmak için gerekli adımları atacağını inanıyor çalışmalarında başarılar diliyoruz."