CHP Milletvekili Dr. Pala, aşı yapılamayan çocuk sayısını sordu

Türkiye'de aşı reddi artışı, halk sağlığını tehdit ediyor. CHP Milletvekili Dr. Pala, aşı yapılamayan çocuk sayısını sordu. Aşı reddi vakaları endişe verici; Bursa'da artış var. Aşılar önemli, ancak aşı karşıtlığı salgınları artırabilir. Hekimler, aşıların önemini vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2024 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2024 15:13

Türkiye'de çocuklara aşı yaptırmak istemeyen ailelerin sayısındaki artış, ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Özellikle Covid-19 pandemisi sürecini de içine alan son yıllarda, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler ve aşı karşıtı söylemler, bu durumun önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala’nın Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na yönelttiği soru önergesi, bu konunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Pala verdiği soru önergesinde; aşı yapılamayan çocuk sayısının yıllara, yaş gruplarına, illere, gelir gruplarına ve kırsal/kentsel yerleşim yerlerine göre dağılımını sordu. CHP’li Pala önergesinde aşı yapılamama nedenlerinin detaylı olarak açıklanmasını da istedi.

BAĞIŞIKLIK ZİNCİRİ KOPABİLİR

Pala yaptığı açıklamada; “Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, aşı reddi vakaları son yıllarda endişe verici bir artış gösteriyor. 2011 yılında 183 olan bu sayı, 2018'de 23 bine ulaşmış durumda. 2024 yılı aile hekimliği performans raporları da durumu daha da vahim bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle Bursa gibi büyükşehirlerde aşı reddi vakaları, aylık bazda binleri bulabiliyor. Bursa’da sadece geçtiğimiz Nisan ayında 580, Mayıs ayında ise 1357 aşı reddi vakası kayıtlara geçmiş.” dedi.

AŞILAR SAĞLIK ALANINDA İNSANLIĞIN EN BÜYÜK BAŞARI HİKAYELERİNDEN BİRİ

Aşı karşıtlığının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bu durumun bulaşıcı hastalıkların yeniden ortaya çıkma riskini artırdığını vurgulayan Pala; “Aşılar, çocukları birçok ölümcül hastalıktan koruyan ve geçtiğimiz yüzyıl içinde binlerce yaşamı kurtaran en etkili yöntemlerden biri. Ancak, maalesef aşı karşıtlığı nedeniyle bağışıklığı zayıflayan bir toplum beraberinde ise hızla yayılabilir hastalıklar ve salgınlar ile karşılaşabiliriz.” dedi.

TBMM gündemine alınan bu konu hakkında; hekimler, bilim insanları ve tıbbi meslek örgütleri de aşıların önemi konusunda toplumun daha doğru bilgilendirilmesi gerektiğini ve aşı karşıtı söylemlerin yayılmasının önlenmesi için etkili stratejiler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.