Alpay: Tekstil sektörü krizde, insanlar işlerini kaybediyor

Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay, tekstil ve giyim sektöründe yaşanan krizi aktararak, 2023 yılında 646 şirketin faaliyetlerine son verdiğini ve 87 bin kişinin işten çıkarıldığını belirtti. Tekstilde faaliyet gösteren şirket sayısı 60 bine düştü. İş insanlarına düşük faizli uzun vadeli krediler verilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2024 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2024 10:47

TEKSTİL VE GİYİM SEKTÖRÜNDE 200 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLDU

Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Gazeteci Hüseyin Alpay, daralan ekonominin bütün sektörleri olumsuz etkilediğini belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2023 yılında tekstilde 646 şirketin faaliyetlerine son verdiğini ve 87 bin kişinin de işten çıkarıldığını söyledi.

Tekstilde faaliyet gösteren şirket sayısı 60 bine düştü

Alpay, “Açıklanan verilere baktığımızda tablonun çok karamsar olduğunu özellikle belirtmek isterim: Giyim sektöründe kapanan şirket sayısı 2 bini aşarken, istihdam kaybı 111 bin olarak kayıtlara geçti. Tekstil ve giyim sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısı 64 binden 2024 Ocak ayı itibarıyla 60 bin 249’a geriledi. İstihdam kaybı ise 200 bine yaklaştı. 2023 yılı sonunda 1 milyon 25 bin olan sektörün istihdamı, 2024 Ocak ayında da erimeye devam ederek 1 milyon 7 bin 547’ye indi.” dedi.

İş insanlarına düşük faizli uzun vadeli krediler verilmeli

Hükümetin acil tedbir alması gerektiğini kaydeden Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre geçen yıl Ocak ayında tekstil ve tekstil ürünleri kategorisinde 5 milyar TL seviyesinde seyreden takipteki kredi miktarı, bu yıl Şubat ayında yüzde 5 milyar 961 milyon TL’ye çıktı. Böylece 1 yıllık süreçte sektörde takipteki kredi miktarı 943 milyon TL arttı. İş insanlarımıza devletin ivedilikle uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle destek olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

2024’ün ilk 5 ayında 491 şirket konkordato ilan etti

Ekonomik durgunluk, artan maliyetler ve finansmana erişimdeki güçlüklerin şirketleri konkordato başvurusuna yönlendirdiğini savunan Alpay, 2024’ün ilk 5 ayında 491 şirketin konkordato ilan ettiğini, bu rakamın geçen yılın toplamını geride bıraktığını sözlerine ekledi.

Meclis tatile girmeden genel af, ehliyet affı ve Bağkur reformu gerçekleştirilsin

Yayımladığı yazılı açıklamada toplumsal beklentilere de değinen Genel Başkan Alpay, “Daralan ekonomiyle sabrı sınanan insanlarımıza nefes aldıracak adımlar vakit geçirilmeksizin atılmalıdır. Genel af, ehliyet affı ve söz verilen Bağkur reformu için daha neyi bekliyorsunuz? Meclis yaz tatiline girmeden bütün bu beklentiler karşılanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.