SAVDES-SEN Genel Başkanı Cengiz: SGK çalışanlarının mağduriyeti giderilmeli

Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Tuncay Cengiz Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2023 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2023 13:17
https://www.sozbursa.com

SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz Sosyal Güvenlik Kurumu Bursa İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamayla SGK çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Genel Başkan Cengiz'in açıklaması şu şekilde:

"Yıllardır görmezden ve duymazdan gelinen Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarımızın yıllardır çözülmeyen sorunlarını ve çözüme yönelik taleplerimizi dile getirmek ve haklılığımızı kamuoyu ile paylaşmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz.

Öncelikle belirtmek isterim ki; “Hak verilmez, alınır.” Bizler de, haklarımız için buradayız.

Anayasamızın 60 ve 61’inci maddeleri ile güvence altına alınan sosyal güvenlik sisteminin işler kılınması ve ayakta tutulmasından sorumlu olan Sosyal Güvenlik Kurumu personeli, yılda 13 milyon vatandaşımıza maaş ödenmesi, binlerce ölüm, evlenme, sağlık, geçici iş göremezlik ödemeleri ve icra takibi ile oldukça ağır olan iş yüküne rağmen, 2011 yılından itibaren 666 sayılı Kanın Hükmünde Kararname çerçevesinde daha önce yılda iki defa ödenen ikramiye kaldırılmış, süreç içerisinde de personele yapılan performans ücreti, katkı payı, ek ödeme ve vekalet ücreti gibi ödemeler ya iptal edilmiş ya da düşürülmüştür.

Halihazırda, üçte bir oranında eksik personel ile çalışan personelin her geçen gün artan iş yüküne rağmen, personele hiçbir mali iyileştirme yapılmamış, personelin maaşı, yoksulluk sınırının üçte biri oranında, Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığınca açıklanan ortalama memur maaşının altında, neredeyse açlık sınırı civarında kalmış, neredeyse ev kirasına dahi yetmeyecek duruma gelmiştir.

Hatta, kamuda, ana görevlere yardımcı görevleri yapmak üzere şartsız ve sınavsız bir şekilde kadroya alınan ilkokul mezunu taşeron bir işçinin aylık ücreti dahi, devlete yıllarını ve emeğini vermiş üniversite mezunu Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin ücretinden oldukça fazladır.

Ortada böyle bir mağduriyet var iken bir de 2.250.000 kişinin emeklilik ve aylık bağlama işlemi ile 14.600.000 kişinin 196 milyar TL tutarındaki sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılması işlemi ilave yük olarak gelmiş, akşamları ve hafta sonları dahil fazla mesai yapılması halinde dahi birkaç yılda ancak normale dönüştürülebilecek iş yükü personelin çalışma ve sosyal hayatını oldukça etkilemiş, durum içinden çıkılmaz bir hal almıştır.

Bu sorun, fazla çalışma saat ücretinin artırılması ile çözümlenebilecek ve tazmin edilebilecek bir sorun değildir. Fazla çalışma ücreti ile sorun çözüldü düşüncesine kapılmak, personele yapılmış en büyük haksızlıktır, personeli yok saymaktır.

Artık bıçak kemiğe dayanmış, söz bitmiştir.

Gecikilmeden, bu adaletsiz uygulamanın acilen son bulması, emeğin ve alın terinin karşılığının verilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda gerek süregelen mağduriyetin giderilmesi gerekse EYT ve prim borçlarının yapılandırılması kapsamında oldukça artan iş yükü nedeniyle oluşan mağduriyetlerin tazmin edilmesi, diğer kurumlardaki emsallerine oranla düşük maaş alan personelin moral ve motivasyonun artırılması, nimet külfet dengesinin sağlanması ve personele hak ettiği değerin verilmesi her şeyden önemlisi adaletin tesis edilebilmesi amacıyla;

Öncelikle, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılan ikramiyelerin yeniden ödenmesini istiyoruz.

 Sosyal Güvenlik Kurumu kadro ve kuruluşunda yer alan personelin özel veya ek özel hizmet tazminatlarının 100 puan artırımlı ödenmesini ve “%50 oranında Sosyal Güvenlik Tazminatı” ödenmesini istiyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu için, kurum içerisinden atama yapılabilecek şekilde “Sosyal Güvenlik Hizmetleri Uzmanı ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri Uzman Yardımcısı” kadrosu ihdas edilmesini istiyoruz.

3600 ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesini, birinci dereceye gelmiş tüm memurlara kadro ve sınıf ayırımı yapılmaksızın 3600 ek gösterge verilmesini, ayrıca 5510 sayılı Kanuna göre işe alınan memurlar ile 15 Ekim 2008 tarihinden sonra işe alınan 5434 sayılı Kanuna tabi memurların emekli maaşı bağlama sisteminin eşitlenmesini istiyoruz.        Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Şube Müdürü ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdür Yardımcılarına yetki ve sorumluluklar çerçevesinde “Makam ve Görev Tazminatı” verilmesini istiyoruz.

Teknik Hizmetler Sınıfında “Programcı” ve “Çözümleyici” ünvanlı kadrolarda görev yapan kamu bilişim çalışanlarının, kariyer kadrosu olarak ihdas edilecek “bilişim uzmanı ve uzman yardımcısı” kadroları altında toplanarak ek göstergelerinin yükseltilmesini ve mali haklarının iyileştirilmesini istiyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu Personeline, “ücretsiz öğle yemeği” verilmesini istiyoruz.

Kamu mühendislerinin; ek göstergelerinin ve tazminat yansıtma oranının, özel ve ek özel hizmet tazminatlarının artırılmasını, ayrıca 5434 sayılı Kanuna eklenecek Ek-85’inci Madde kapsamında 15.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın emekli olan mühendis unvanlı personele ödenmesini istiyoruz.

Mağduriyetimizi ve taleplerimizi; görmedim, duymadım ve bilmedim denilmesin. Artık, sesimizi duymayanlar duysun, görmeyenler görsün, bilmeyenler bilsin.

Artık sözün ve vaatlerin tükendiği, sabrın bittiği yerdeyiz.

Görmezden gelinmelere ve yok sayılmalara ve karşı, üretimden ve haklılığımızdan aldığımız güçle, sesimizi yetkililere duyurmak için iş yavaşlatma, iş bırakma, bordro yakma vb. eylem kararımızı aldık. Sonuna kadar bu kararımızın arkasındayız. Rehavete kapılmadan, sonuç alınıncaya kadar eylemlerimize devam edeceğiz.

Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli olarak varız ve buradayız., kararlıyız. İnşallah elbirliği ile hep birlikte sonuç alacağız.

666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile gasp edilmiş haklarımızı geri alacağız, emeğimizin ve alın terimizin karşılığı olan Sosyal Güvenlik Tazminatı, Sosyal Hizmetler Uzmanı, Bilişim Uzmanı, 3600 ek gösterge gibi haklarımızı da alacağız ve inşallah insanca yaşama koşullarına sahip olacağız. Kamu kaynaklarının adil bölüşümünü sağlayacağız."