“Osmangazi Kent Konseyi’ni yeniden inşa ediyoruz”

Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz ile kent konseylerinin nasıl kurulduğundan, amaçlarına, yeni dönem projelerinden, neler yapmak istediklerine kadar pek çok konuyu sozbursa.com okurları için konuştuk…

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 12:08

Yaklaşık bir ay önce Osmangazi Kent Konseyi’nin seçimli olağan genel kurulu yapıldı. Ördekli Kültür Merkezi’nde yapılan genel kurul toplantısında, Fatma Çil Yılmaz Osmangazi Kent Konseyi Başkanı seçildi. Fatma Hanım böylece ilklerin şehri Bursa’da bir ilke imza atarak, Osmangazi ilçe tarihine adını ilk kadın kent konseyi başkanı olarak yazdırdı.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir olan Fatma Çil Yılmaz, uzun yıllardır mesleğini aktif olarak icra ediyor. Bugüne kadar pek çok sivil toplum örgütünde yer aldı. 2019-2022 dönemi Bursa Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Sekreterliği yaptı. Aynı zamanda BUSADER Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi.

Kendisini daha öncesinden de tanıdığım için Fatma Hanım’ın tam bir Cumhuriyet kadını olduğunu bilirim. Güler yüzü ve sevecen tavırları, karşısındaki insan için inanın ‘Bonus’tur. Tebrik etmek için aradığımda kırmadı ve röportaj isteğimi kabul etti.

Soğanlı Kültür Merkezi’ndeki Osmangazi Kent Konseyi Başkanlığı’nda buluştuk.

Sohbetimizde kent konseylerinin ne işe yaradığından tutun da projeler, hayaller, yapılmak istenenler konuşuldu. Merak ettiklerimizi sorduk, Fatma Çil Yılmaz yanıtladı.

“Neden bu göreve talip oldunuz?”

“Bursa ili ve ilçelerinde bulunan kent konseylerinin şu anki tek kadın başkanı oldum. Çünkü topluma bir borcum olduğunu düşünüyorum. Okudum, bir meslek sahibi oldum ve bu süreçlerde birçok sivil toplum örgütlerinde görev aldım. Yürütme kurullarında görev yaptım. Toplumun her kesimine dokunmaya ve bir fayda sağlamaya çalıştım. Ama bulunduğum ortamlar daha küçük ölçekliydi. Sonraki süreçlerde kent konseylerini tanıma fırsatım oldu. Buralarda çok daha fazla insana dokunabileceğimi ve STK’larla, paydaşlarımızla daha güzel şeyler yapabileceğimi fark ettim. Bu sebeple aday oldum. Genel kurul sürecinde 2 aday vardı. Kurulda ben seçildim. Bunun hem sorumluluğunu hissettim. Hem de onurunu yaşadım.”

“KARAR ALMA SÜREÇLERİNDE DAHA ÇOK KADIN OLMALI…”

Keyifle dinliyoruz Sayın Başkan’ı…

Gözünüzü nereye çevirirseniz çevirin, bütün karar alma süreçlerinde erkeklerin çoğunluk oluşturduğunu görürsünüz… Tabi ki kadınlar belli görevler alıyorlar her kurumda, ama en tepede çoğunlukla erkekler var. Benim amacım, karar alma süreçlerindeki koltuklarda daha çok kadın görmek. Bizim yürütme kurulumuzda da pek çok kadın arkadaşımız var."

“Kent konseylerinin hangi kanunla, nasıl kurulduğu konusunda da bilgi verir misiniz?”

“Kent konseyleri Belediye Kanunu’nun 76. maddesi ile kuruluyor. Tüzel kişiliği olmayan sivil toplum kuruluşları. Belediye ile ortak projeler yapılıyor. O bölgenin, il ya da ilçe içinde bulunan sivil toplum örgütleri, akademik odalar, üniversiteler, birçok alanda çalışan derneklerin başvurusu ile delegasyon oluşuyor. Genel kurulda da başkan ve yürütme kurulu seçiliyor. Osmangazi’de yürütme kurulumuz 10 asil, 10 yedek üyeden oluşuyor. Akademik odalar, dernekler, sendikalar bu yürütme kurulunda temsil ediliyorlar. 18 Temmuz’daki genel kurulumuzda bu süreci tamamladık.”

“Yürütme kurulu nasıl oluşuyor?”

“Biz çağrıya çıkıyoruz. Osmangazi Kent Konseyi’nin kurulu yapılacaktır. Delege için başvurularınızı yapın diye. Ve burada STK, dernek ve akademik odalar, üyelerinden birini temsilen gösteriyor.”

KENT KONSEYLERİNİN KÖPRÜ GÖREVİ…

“Kent konseylerine neden ihtiyaç var?”

Kent konseyleri siyaset üstü bir oluşum. Belediyelerin halkla buluşmasını sağlayan bir köprü vazifesi görüyor. Oluşumu içinde muhtarlarımız da var. Bizim de yürütmemizde 2 muhtarımız var. Osmangazi’de 136 mahalle var. Tümüyle görüşüyoruz. Mahallelerdeki sorunların dile getirilmeyen, cılız kalan sesleri, kent konseyinin gücünü kullanarak belediyeye aktarılmasını sağlıyoruz. Daha önce de söylediğim gibi şehrin sesi olan pek çok kuruluş ve kurumun temsilcileri var. Bunların hepsinin bir araya gelip aynı şeyi söylediğini düşünürseniz… Çok güçlü bir oluşum aslında. Belediyelerin göremediği alanları aktarmak, vatandaş ile yerel yönetim arasında köprü olabilmek adına kent konseyleri var.”

“KENT KONSEYİNİ, KÂĞIT ÜZERİNDE BIRAKMAK İSTEMİYORUZ”

“Osmangazi Kent Konseyi şimdiye kadar bu anlamda etkili olmuş mu? Neler yapılmış?”

“Osmangazi Kent Konseyi, 2008’de kararı alınan, 2009’da mecliste kabul edilen ve kurulan bir yapı. Benden önceki Başkan Rıdvan Güler. Ona da emekleri için teşekkür ettik genel kurulumuzda. Faaliyetler anlamında çok bir şey yok bizden öncesinde, etkin olamamışlar. Bizim amacımız Osmangazi Kent Konseyi’ni kâğıt üzerinde bırakmak istemiyoruz. Konseyi çalıştırmak ve Osmangazi’ye faydalı olmak istiyoruz. Kent konseyleri Bursa ‘yerelgündem21’ ile aslında hayatımıza girdi. O projeden sonra Nilüfer ilçesi kent konseylerine çalışma alanları açtı ve etkili bir şekilde çalıştılar. Bizim hedefimiz Osmangazi kent konseyini canlandırmak, aktif hale getirmek.”

“Peki neler yapacaksınız bu anlamda?”

“Önceliğimiz kadın meclisi ve engelliler meclisi. Bunlar daha önce kâğıt üzerinde kurulmuş, ama aktif hale getirilmemiş. Bu yapıları aktif hale getirmekle işe başlamak istiyoruz. Kadın meclisimizde mevcut üyelerimize çağrıda bulunduk. Yeni katılmak isteyenlere de çağrıda bulunduk. Onların gönüllülük formlarını veriyoruz. 6 aylık süreçte kadın meclisi seçimli genel kurula gidiyor. Orada da başkan ve yürütme kurulu seçilecek. Bu süreçte de biz onların tüzük ve yönetmeliklerinde olması gerekenler üzerine alt yapı çalışmalarına başladık. Osmangazi Kent Konseyi bir çatı ve bu çatı altında kadın meclisi ve engelliler meclisi de var. Biz buna ilave olarak çocuk ve gençlik meclislerini de kurmak istiyoruz. Tüzük çalışmalarını tamamlayıp seçimlerinden sonra onları da canlandıracağımıza inanıyorum.”

KARAR ALMA SÜREÇLERİNE KATILIM OLACAK

“Osmangazi’de en temel problem olarak neyi görüyorsunuz, bir Osmangazili olarak?”

“Bahar mahallesinde doğdum, Selamet mahallesinde büyüdüm ve şu anda da Emek mahallesinde ikamet ediyorum. Osmangazi ilçesini yakından tanıyorum. Portföyünü biliyorum. Benim gözlemlediğim ilk şey Osmangazi’de yaşayan insanların demokrasiye ve karar alma süreçlerine tam bir katılım sağlayamaması. Bilinçlendirme, daha doğru bir ifade ile yaşanan olaylara karşı bir farkındalık getirmek amacındayız. Bunu nasıl sağlayacağız? Bunu kadınlarla sağlayacağız. 136 mahalle var. İlk hedefimiz tüm mahalle muhtarları ile bir araya gelerek orada yaşayan kadınlar, engelli vatandaşlar için ne yapabiliriz? Bunlarla ilgili proje üreteceğiz. İlk önce onların sesi olmaya çalışacağız ve onların çalışma ortamlarımıza, eylemlerimize, yaptığımız faaliyetlere katılımlarını sağlamak istiyoruz. O mahalle aralarında geçim derdiyle çocuklarını büyüten kadınların arada bir kafalarını kaldırıp ‘Ya bu dünyada başka şeyler de varmış. Beni de dinleyen birileri var’ demelerini istiyoruz. Karar alma süreçlerinde görüşlerini öğrenmek istiyoruz. O katılımcılığı sağlamak istiyoruz.”

“HİÇBİR PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ”

“Kent konseylerinin temel problemleri belirleyip belediyeye aktarması ve o sorunun çözülmesi üzerine yöntem nasıl oluyor, süreç nasıl işliyor?”

“Toplumda her bir olay kent konseyi ile yakından ilgili. Diyelim ki gençlerin ucuz internet ya da ders çalışma alanına ihtiyaçları var. Bu süreçte mahallelerden komiteler kurup, bunların geri bildirimlerini aldıktan sonra projeler üretmek istiyoruz. Bizim her alandan paydaşlarımız var. Kent konseylerinin bir bütçesi yok. Biz sorunu projeyle çözebilir miyiz? Buna bakıyoruz. Delegelerimiz içerisinde ya da dışarıdan bir paydaş arıyoruz. Bu işe sponsor olabilecek ya da gönül verebilecek, eğitim anlamında, insan kaynağı anlamında… Çözemezsek belediyeye aktarıyoruz. Belediyenin kent konseyi ile ortak çalışan birimleri var. Şu an Başkan Yardımcımız Mutlu Esendemir’le bire bir çalışıyoruz. Hem Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın hem de Mutlu Esendemir bizim çalışmalarımızı önemsiyor ve destekliyorlar. Projeleri bildirdiğimizde salon, gıda ya da herhangi bir ihtiyacımızın belediye tarafından çözülmesi ile bize yol açıyorlar. Ya da vatandaşın sorunlarını belediyeye aktarıyoruz ve köprü görevi görüyoruz. Temel problemin çözülme noktasında sorunu yerel yönetime iletip, görüşünü bildiren ve projeler üreten bir oluşumuz. Biz siyaset üstü bir STK’yız. Hiçbir partinin arka bahçesi ya da yan yana durduğu bir oluşum değiliz. Çünkü biz yarın öbür gün belediyenin herhangi yanlış bir uygulamasını gördüğümüz zaman Kent Konseyi olarak bunu da dile getirmekte özgürüz. Amacımız yaşadığımız toplumda her şeyi daha iyileştirmek. Burası tamamen gönüllülük esasına dayanan bir oluşum. Tüzel kişiliği ve bütçesi yok. Toplumun sesi olmanın, sorunları aktarmanın ve çözüm önerileri sunmanın gayreti içerisindeyiz.”

“EN BÜYÜK HAYALİMİZ DEMOKRATİK, KATILIMCI, DİRENÇLİ OLMAK”

“Peki o zaman Osmangazi Kent Konseyi’nin ilk kadın başkanı olmanız vurgusunu yineleyerek, Osmangazi’de sizinle neler değişecek?”

“Katılımcı bir kent konseyini hedefliyoruz. Her kesimin dili olabilmek, sesi olabilmek adına çalışmalarımızı yürüteceğiz. En büyük hayalimiz demokratik, katılımcı ve dirençli bir kent konseyi. Değiştirmek istediğimiz noktalar arasında en başta bu var. Mahallelerimizle istişare toplantıları yapmak istiyoruz. Gençlerle ayrı, çocuklarla ayrı. Kurmak istediğimiz çocuk meclisi var. Bu meclisin Türkiye’de fark yaratacağını hayal ediyoruz. Keza gruplarımız var. Kültür sanat, deprem, kırsal alan, çevre, turizm hayvan hakları, emeklilerle ilgili vs. gruplar var. Gönüllülük esası ile çalışmak isteyen her kesimden herkese Osmangazi Kent Konseyi’nde yer var. Ben buraya katkı koymak istiyorum diyen her kimse burada çalışmak için kendisine bir alan bulacak. Biz öncelikle bunu yapmak istiyoruz.”

“ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR”

“Eklemek istediğiniz bir şey var mı?”

“Osmangazi’de deprem, sokak hayvanları ve plastiksiz yaşam… Hepsi çalışmak istediğimiz konular arasında. Ancak bizim zamana ihtiyacımız var. Şu sebeple; Osmangazi Kent Konseyini yeniden inşa ediyoruz. Dediğim gibi; kağıt üzerinde kurulu kalmış. O nedenle yapmak istediklerimizi, çalışmak istediğimiz konuları planladık. Yürütme kurulu arkadaşlarımızla delege ve paydaşlarımızla çağrı çıktık. Hangi alanlarda çalışmak istiyoruz…. Çalışma gruplarımızı oluşturmak için çalışıyoruz. 17 Ağustos malum. Ama biz 12 ay boyunca depremi işlemek istiyoruz. Amacımız insanları huzursuz etmek değil. Biz deprem bölgesinde yaşadığımız gerçeğinden hareketle toplumu bu konuda nasıl bilinçlendirebiliriz üzerine çalışmak istiyoruz. Farkındalık oluşturmak istiyoruz. Süreç yeni. Henüz 1 ay olmadı. Daha yerimiz bile belli değil ama hızlı yol alıyoruz. Bir yandan kurumsal yapımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Bir yandan da Osmangazi’nin gündemini takip etmeye çalışıyoruz. Enerjik ve hevesliyiz. Aşama aşama yol alacağız.”

“KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMAK GİBİ BİR DERDİMİZ VAR”

Fatma hanımla sohbetimizin sonuna doğru Osmangazi Kent Konseyi Genel Sekreteri Neslihan Binbaş da aramıza katıldı. Kendisi daha önce Nilüfer Kent Konseyi Başkanlığı yapmış, tecrübeli bir isim. O da, henüz çiçeği burnunda kent konseyinin, ilk etapta yapacağı çalışmalar hakkında bizi bilgilendirdi:

“İlk etkinlik 9 Ağustos’ta Hasan Âli Yücel Kütüphanesi’ndeki okuma etkinliği oldu. Yolda kültürel mirası koruma grubunda tohumlarını ektiğimiz çalışmalar var. Birkaç okuma grubu oluşturmak istiyoruz. Osmangazi, kültürel ve tarihi açıdan göz bebeği bir ilçe ve bu alanda yapılacak çok iş var. Kültürel tarihi mirasımıza sahip çıkmak gibi bir derdimiz var. Bunu zenginleştirmek, korumak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak gibi bir derdimiz var. Osmangazi’de en heyecan duyduğumuz alanlardan bir tanesi bu. Yanlış şehircilik uygulamalarına şahit olduk. Konseyimizin bu anlamda büyük sorumluluğu var. Biz el ele çalışmaya başlamak üzere çağrılarımızı çıkıyoruz. 1 milyonluk büyük bir ilçe. Desteklerinizi bekliyoruz.”

Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz ve Genel Sekreter Neslihan Binbaş’a bu keyifli sohbet için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum. Kendilerinin çalışmaları ile Osmangazi’de iz bırakacaklarından, kadınların farkını, başarılı projelerle hissettireceklerinden de eminim.