Mina Otizmle Yaşam Derneği, Engelli Çocuk Hakları Ağı'nın projesi kapsamında 8 otizmli bireye 'öz savunuculuk' eğitimi veriyor. Toplam 12 atölyelik eğitimin sonunda; otizmli bireylerin haklarını öğrenerek, özgüven sahibi olmaları ve sosyal hayatta karşılaştıkları zorluklar karşısında iletişim kurabilmelerini sağlamaları hedefleniyor. Dernek, proje kapsamında verdiği eğitimle otizmli bireylerin eğitimlerini tamamlayıp yetişkin birey olduktan sonra istihdama katılabilmeleri için onları hayata hazırlıyor.
Buna biraz dikkat çekmek açısından engelli çocukların toplumda daha rahat yaşaması açısından çok önemli diye düşünüyoruz. Özellikle çocuklarımıza bırakacağımız temiz bir dünya mirasımız olarak o hakkı aslında biz büyükler çocuklara teslim etmek zorundayız.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen Engelsiz ve Mutlu Yaşam Derneği, Liderlig Tohum Otizm Vakfı, Türkiye Spina Bifida Derneği ve Türkiye Down Sendromu Demeği ortaklığındaki Engelli Çocuk Haklan Ağ'nin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında 15 ECHA üyesi sivil toplum örgütüne kolaylaştırıcılık eğitimi ve 120 engelli çocuğa da özsavunuculuk atölyeleri verilecek.
Mina Otizmle Yaşam Derneği kolaylaştırıcılığında ilk Özsavunuculuk Atölyesi Ekim ayında Bursa'da başlatıldı. Toplam 12 atölyeden oluşan bu projeye derneğimizden sekiz otizmli genç katılıyor'' dedi.
Otizm ve "Özsavunuculuk"
Başkan Canan Cihan, sözlerine şöyle devam etti: ''Tüm dünyada otizmli bireylerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Otizmin bilinen tibbi bir tedavisi olmamakla birlikte yoğun ve nitelikli özel eğitimin otizmli bireylerin sosyal iletişimini güçlendirdiği, onların hem alle hem de toplumsal yaşamlarını kolaylaştırdığı biliniyor. Otizmin sivil toplumdaki hikayesi 40 yıla yaklaşıyor. Kendilerini genellikle sözel olarak ifade edemeyen otizmli çocukları için aileler örgütlenerek dernekler, vakıflar kuruyor ve gönüllü çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmalar sayesinde otizmin ne olduğunu, otizmli çocukların topluma katılımı için neler yapılması gerektiğini topluma anlatmak için çaba sarf ediyorlar. 2012 yılında, Bursa'da kurulan Mina Otizmle Yaşam Derneği, otizmli bireylerin ve ailelerinin bağımsız olarak sosyal yaşama katılmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak, yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla her türlü eğitim, öğretim ve sağlık desteği vermek, sosyal projeler geliştirerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapmak, destek almak ve destek vermek amacıyla yola çıkmiştir. Özsavunuculuk atölyeleri ile hedefimiz, bireyin kendi haklarını savunması, kendi adına konuşabilmesi, ihtiyaçlarını ve sorunlarını başkalarına anlatabilmesi, öz yönetim becerilerini artırarak kendine karş yapılan istismar ve hak ihlallerini anlayabilmesi ve kendini bunlara karşı koruyabilme yetisi kazanmasıdır. Toplumdaki tüm bireylerle eşit yurttaşlık haklarına sahip olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Toplam 12 hafta sürecek ve şu an beşincisi yapılan atölyelerin sonunda çocuklanmız kendi istedikleri bir projeyi, öğrendikleri dil ve yöntemleri kullanarak, kendi elleriyle gerçekleştirecekler. Proje sonunda basın mensupları çocuklarla beraber tekrar ziyaret edilecek" dedi.