Bursa'da kızıl geyik avı davası karara kaldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, İnegöl Avlağı’nda bir kızıl geyiğin avlanması için gerçekleştirdiği ihalenin iptali istemiyle Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2022 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2022 14:22
https://www.sozbursa.com

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, dava süreciyle ilgili bilgi verildi. Merkez Av Komisyonu Kararı ile kuş türleri, tavşanlar, tilkiler, çakallar, yaban domuzları için avlanma izinleri verilirken, Av Turizmi Uygulama Talimatı uyarınca karaca, ceylan gibi türlerin yanı sıra hukuken koruma altında olan yaban keçisi, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu gibi hayvanların da avlanmasına izin veriliyor. Bursa İnegöl Avlağında avlanması planlanan kızıl geyiğin yaşam hakkını savunmak için Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasına, davaya müdahilliği kabul edilen Türkiye Vegan Derneği ve (TVD) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) avukatları da katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı savunmasında avcılık dolayısıyla bölgedeki muhtarların gelir elde ettiğini, yurtdışından gelen turistlerin bölgeye kazanç sağladığını, bu sebeple avcılığın gerekli olduğunu beyan ederek davanın reddini talep etti.

Komisyonun açıklamasında “Yaşam hakkı hiçbir kazanç veya gelirle kıyaslanamayacağı gibi, Bakanlık tarafından dosyaya sunulan savunma dilekçesi ve ekleri, nesli tükenme tehdidi altında olan bu hayvanların avlanmasının yasal olmadığını açıkça göstermiştir. Bu durum yıllardır gönüllülerin, baroların ve sivil toplum örgütlerinin Türkiye’nin dört bir yanında kazandığı davaların gerekçeleriyle de ortadadır.

Bu yıl da Türkiye Vegan Derneği (TVD) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) tarafından Danıştay’da her iki düzenlemenin iptali için açılan davada, aylar geçmesine rağmen hâlen yürütmenin durdurulması kararı verilmemiştir. Her yıl barolar ve sivil toplum kuruluşları tarafından Danıştay’da açılan bu davalarda av sezonu bitene kadar iptal kararı bir yana yürütmenin durdurulması kararı dahi verilmiyor ve hayvanlar hukuka aykırı bir şekilde avlatılıyor. Danıştay’dan sonuç alınamadığından av ihalelerinin iptali için barolar ve sivil toplum kuruluşları tarafından ihalelerin düzenlendiği şehirlerde ayrı ayrı davalar açılmak zorunda kalınıyor.”

Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin tarafları dinlemesinden sonra kararın bilahare tebliğ edileceği bildirilirken, Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu açıklamasında “ihalenin iptali yönünde karar verilmesini beklediğimizi, tür ayrımı gözetmeksizin tüm hayvanların yaşam hakkını savunmak üzere hukuki mücadelemize devam edeceğimizi basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” denildi.